Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Νέο "καψόνι" για τη δόση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Πρώτα οι διαβεβαιώσεις τήρησης των προαπαιτούμενων και μετά το πράσινο φως από την Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης πιθανώς την επόμενη εβδομάδα.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διαμήνυσε εκ νέου ότι πρέπει να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα πριν η Τρόικα δώσει το "πράσινο φως" για τη δόση. Η Τρόικα πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη δόση στην Ελλάδα, περιμένει διαβεβαίωση ότι τα προαπαιτούμενα έχουν τηρηθεί. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Τρόικα μέσω τηλεδιάσκεψης θα λάβει αποφάσεις εφόσον όμως διαθέτει όλα τα δεδομένα στο τραπέζι. 
Λίγο νωρίτερα, γερμανική πηγή την οποία επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του γερμανικού Χρηματιστηρίου, ΜΝΙ, διαβεβαίωνε ότι η η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. 
Σύμφωνα με το MNI, το Βερολίνο δεν αναμένει καθυστερήσεις, ενώ προτίθεται να εγκρίνει την εκταμίευση αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η υλοποίηση και των τελευταίων προαπαιτούμενων (prior actions).
Όπως ανέφεραν από χθες τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων, η εκταμίευση της δόσης που είχε προγραμματισθεί για την Παρασκευή πρόκειται να αναβληθεί για δύο εργάσιμες ημέρες λόγω της τυπικής ερμηνείας που δίδεται από τις κοινοτικές αρχές ως προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης των προαπαιτούμενων από την Βουλή.
Τα πέντε επίμαχα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες και περνάει από την Βουλή αύριο Πέμπτη.
Τα μέλη του Euro Working Group, τα οποία σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup πρέπει να εξαιτάσουν αν συντρέχουν όλοι οι λόγοι που είχαν αποφασισθεί από τους υπουργούς Οικονομικών όταν ενέκριναν την συνολική δόση προς την Ελλάδα, έχουν ενημερωθεί ήδη για την εκκρεμμότητα των πέντε σημείων, όπως και για το χρονοδιάγραμμα έγκρισης τους την Πέμπτη.
Στο πλαίσιο αυτό, το "ΟΚ" του Euro Working Group θα πρέπει να μεταβιβασθεί στις κυβερνήσεις των οποίων οι νομικές διαδικασίες προυποθέτουν την έγκριση της απόφασης από τις αρμόδιες επιτροπές των εθνικών κοινοβουλίων, μεταξύ των οποίων είναι και η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.
Η σχετική διαδικασία φαίνεται να χρειάζεται 48 ώρες με αποτέλεσμα η εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ να μετακινείται για την επόμενη εβδομάδα. Πηγές από το ESM αναφέρουν ότι ήδη τα χρήματα βρίσκονται στο ταμείο και "αναμένεται η εντολή για να πατήσουμε το κουμπί της μεταφοράς στον ελληνικό ΟΔΔΗΧ...".

ΠΗΓΗ newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου