Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Nasa: Γιγάντια τρύπα στην Κορώνα του Ήλιου

Μια γιγάντια τρύπα στην Κορώνα του Ήλιου κατέγραψαν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και το Ηλιακό & Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο της NASA.
Η τρύπα εντοπίστηκε στις 18 Ιουλίου στον βόρειο πόλο του Ήλιου, σε περιοχή χαμηλής πυκνότητας στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας, δηλαδή την Κορώνα.
Οι τρύπες στην Κορώνα του Ήλιου περιέχουν μικρές ποσότητες ηλιακού υλικού και έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία, γι’ αυτό και δείχνουν πολύ πιο σκοτεινές από το περιβάλλον τους.

Επιπλέον, εμφανίζονται σε διαφορετικές περιοχές και σε διαφορετικές περιόδους του κύκλου δραστηριότητας του Ήλιου.
Σημειώνεται ότι σταδιακά η δραστηριότητα του Ήλιου κατευθύνεται προς το ηλιακό μέγιστο, το οποίο προβλέπεται για τα τέλη του 2013.
Στη φάση που διανύουμε οι τρύπες στην Κορώνα του Ήλιου μειώνονται, ωστόσο κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, τα μαγνητικά πεδία του Ήλιου αντιστρέφονται και εμφανίζονται νέες τρύπες κοντά στους πόλους με αντίθετη μαγνητική ευθυγράμμιση.
Τότε το μέγεθός τους και ο αριθμός τους αυξάνεται, ενώ καθώς ο Ήλιος κατευθύνεται και πάλι προς το ηλιακό ελάχιστο, τρύπες εμφανίζονται ακόμα και σε περιοχές εκτός των πόλων,.
Οι τρύπες στην Κορώνα του Ήλιου είναι πολύ σημαντικές για την κατανόηση του «διαστημικού καιρού», καθώς πυροδοτούν ταχύτατους ανέμους ηλιακών σωματιδίων.

ΠΗΓΗ  apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου