Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Με πρόταση-έκπληξη για προειδοποιητικό λουκέτο σε όσους καταστηματάρχες δεν κόβουν αποδείξεις προσέρχεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – Σαφάρι ελέγχων στις τουριστικές περιοχές από το ΣΔΟΕ

Άμεσο τριήμερο λουκέτο στους καταστηματάρχες που αρνούνται να κόψουν αποδείξεις, αλλά και διαγραφή των οριστικά καταδικασθέντων επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή από τα μητρώα των συνδέσμων που είναι εγγεγραμμένες αναμένεται να προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κατά τη σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, στις 5 το απόγευμα, με θέμα την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.


Επίσης, ο Σύνδεσμος θα προτείνει και την αναγραφή της μείωσης του ΦΠΑ στους τιμοκαταλόγους, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να είναι ενήμερος για τη νέα τιμή που διαμορφώνεται στο προς πώληση προϊόν μετά τη μείωση.

Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Αυγούστου θα επιδράσει θετικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα “περάσει” στους καταναλωτές, αλλά και ότι θα εκδίδονται αποδείξεις.

“Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά ο ΣΕΤΕ, θα επιτευχθεί η μόνιμη εφαρμογή του μέτρου” και προσδοκά ότι θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. 'Ηδη, ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα. (διαβάστε εδώ)

Την ίδια ώρα πάντως, πολλοί εστιάτορες ομολογούν ότι η μείωση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13% δεν θα "περάσει" στις τιμές και, ως εκ τούτου, μάλλον δεν θα βοηθήσει τον τουρισμό αλλά μόνον τους... επιχειρηματίες του τουρισμού.

Όπως λένε, η μείωση του συγκεκριμένου φόρου δεν συνεπάγεται και μείωση των τιμών αφού ήδη έχουν απορροφήσει οι ίδιοι την προηγούμενη αύξηση στο 23%.

Προς τούτο εξάλλου φαίνεται να κινούνται και τα πρώτα στοιχεία από το ΣΔΟΕ, στους ελέγχους του σε τουριστικές περιοχές. Στοιχεία που φαντάζουν τουλάχιστον... αποκαρδιωτικά ως προς την παροχή αποδείξεων σε πελάτες από τις επιχειρήσεις της περιφέρειας!

Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπάρχει θέμα φορολογικής συνείδησης των επαγγελματιών, οι οποίο δεν κόβουν αποδείξεις στην εστίαση.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κολιός, μέλος του συνδέσμου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων ανέφερε : «συστήνουμε στα μέλη μας να προχωρήσουν σε μειώσεις των τιμών, ωστόσο ζητάμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο χωρίς αιφνιδιασμούς από την Εφορία».

Σε κάθε περίπτωση πάντως από τους πρώτους 1.088 ελέγχους του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις εστίασης, ενοικιαζόμενες κατοικίες και ξενοδοχεία προέκυψαν 2.473 παραβάσεις σε 538 επιχειρήσεις.

Τον Αύγουστο πάντως οι Ράμπο του ΣΔΟΕ ξεκινούν σαφάρι σε όλη την Επικράτεια. Ο σχεδιασμός των ελεγκτικών μηχανισμών για μη έκδοση αποδείξεων περιλαμβάνει σειρά “επισκέψεων” σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, οργανωμένες παραλίες και μπιτς μπαρ προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις.

Η εκστρατεία είσπραξης του ΦΠΑ αναμένεται να συνεχισθεί και μετά τον Σεπτέμβριο, και να επεκταθεί πέραν της εστίασης.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου