Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Συρία: Πυρά ελεύθερων σκοπευτών κατά των επιθεωρητών του ΟΗΕ


Οι επιθεωρητές μετέβησαν τελικά στη Μουανταμίγια, είδαν τραυματίες και συνέλεξαν δείγματα - Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα επίθεση με όλμους κοντά στο «Four Seasons», όπου διαμένει η ομάδα των επιθεωρητών - Θα «αποτύχετε» αν εισβάλλετε στη Συρία, προειδοποιεί ο Άσαντ
Πραγματοποιήθηκε τελικά, με επεισοδιακό τρόπο, η πολυαναμενόμενη επίσκεψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη συνοικία Μουανταμίγια, έξω από τη Δαμασκό, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών σημειώθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο εκατοντάδες άμαχοι.


Οι αξιωματούχοι, παρέμειναν στην περιοχή επί τρεις ώρες, και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εξέτασαν τραυματίες και συνέλεξαν δείγματα, που θα τους βοηθήσουν να βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα για το αν έγινε τελικά η χρήση χημικών ή όχι.

Σύμφωνα με ακτιβιστές από την περιοχή, οι επιθεωρητές συνομίλησαν και με γιατρούς που φρόντισαν τα θύματα σε ένα κέντρο της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Αμέσως μετά, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, επέστρεψαν στο ξενοδοχείο Four Seasons, στο κέντρο της Δαμασκού, όπου και έχει καταλύσει η αποστολή.

Η άφιξη των επιθεωρητών στην περιοχή ήταν επεισοδιακή, αφού νωρίτερα, η αυτοκινητοπομπή που τους μετέφερε δέχτηκε επίθεση με πραγματικά πυρά από ελεύθερους σκοπευτές, από την οποία δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνον ζημιές σε ένα όχημα.

«Οι επιθεωρητές δέχθηκαν πολλαπλά πυρά από άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές στην αποστρατικοποιημένη ζώνη» δήλωσε για το περιστατικό ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα επίθεση με όλμους κατα της περιοχής της κεντρικής Δαμασκού, όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο «Four Season», όπου έχουν καταλύσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Και για τα δύο περιστατικά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι ευθύνονται οι αντικαθεστωτικοί.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Συρίας πάντως έσπευσε να αποδώσει την επίθεση στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Η συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη μια πηγή στο υπουργείο Πληροφοριών, μετέδωσε ότι οι επιθεωρητές του Οργανισμού έγιναν στόχος των πυρών «τρομοκρατών», υπονοώντας πως πρόκειται για αντάρτες και αντικαθεστωτικούς που προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η συριακή κυβέρνηση καθιστά τις ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις υπεύθυνες για την ασφάλεια των μελών της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε η πηγή αυτή, σύμφωνα με την κρατική συριακή τηλεόραση.

Το συριακό καθεστώς άφησε να περάσουν τέσσερις ημέρες πριν δώσει άδεια για την μετάβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο σημείο της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά, ενώ η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του οργανισμού βρισκόταν ήδη στη Δαμασκό την ημέρα της επίθεσης.

Επίθεση Μόσχας σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Παρίσι

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ «η Ρωσία δεν σχεδιάζει να στηρίξει καμία χώρα που επιθυμεί να κάνει πόλεμο στη Συρία.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Μόσχα, ο Λαβρόφ εξαπέλυσε επίθεση σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Παρίσι, λέγοντας πως αν και υποστηρίζουν ότι έχουν ακλόνητα στοιχεία ότι η Συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό, μέχρι στιγμής δεν τα έχουν παρουσιάσει.

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες έχουν ήδη σχηματίσει ισχυρή δύναμη και ετοιμάζουν τα πλοία και τα αεροπλάνα τους για πιθανή επίθεση στη Δαμασκό.


Σύρος πρόεδρος προς ΗΠΑ: Θα αποτύχετε αν εισβάλλετε στη Συρία
Την ίδια ώρα ευθεία προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ότι τα σχέδιά τους για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι καταδικασμένα σε «αποτυχία» απηύθηνε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράλογους» και πολιτικά υποκινούμενους τους ισχυρισμούς της Δύσης για επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς του.

«Οι δηλώσεις πολιτικών ανδρών στις ΗΠΑ και στη Δύση, αποτελούν προσβολή της κοινής λογικής. Οι ΗΠΑ θα υποστούν μια αποτυχία, όπως σε όλους τους προηγούμενους πολέμους, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ, εάν αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία», τονίζει ο 'Ασαντ σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.

«Η Αμερική πραγματοποίησε πολλούς πολέμους και ποτέ δεν πέτυχε τους στόχους για τους οποίους κήρυξε τους πολέμους αυτούς», πρόσθεσε ο σύρος πρόεδρος.

«Δεν κατάφερε να πείσει τους λαούς για το δίκαιο χαρακτήρα των πολέμων αυτών ούτε να επιβάλει την ιδεολογία της στις χώρες αυτές», τόνισε ο 'Ασαντ.

Ο σύρος πρόεδρος κατηγόρησε «ορισμένους δυτικούς ηγέτες» ότι δε γνωρίζουν την ιστορία και ότι δεν έχουν πάρει μαθήματα από αυτήν.

«Πήραν μαθήματα από τα τελευταία 50 χρόνια; Θα έπρεπε να μελετήσουν τα έγγραφα των προκατόχων τους, οι οποίοι έχασαν όλους τους πολέμους, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ, ως τις μέρες μας», τόνισε αναφερόμενος στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Δεν έχουν καταλάβει ότι όλοι αυτοί οι πόλεμοι δεν έφεραν τίποτα άλλο από καταστροφή και αστάθεια στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου», συνέχισε ο σύρος πρόεδρος.

Ο 'Ασαντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι μάχεται «κατά των τρομοκρατών» στη Συρία, προειδοποίησε τη Δύση ότι «η τρομοκρατία δεν είναι ένα χαρτί που το παίζεις μια φορά και μετά το ξεχνάς».

«Κανένας δε θα καταφέρει να μετατρέψει τη Συρία σε μαριονέτα της Δύσης», τόνισε.

Ο σύρος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι συριακές δυνάμεις ήσαν κοντά στον τόπο που οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων την περασμένη εβδομάδα.

«Θα έκανε χρήση χημικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής μια χώρα σε μια περιοχή που είναι συγκεντρωμένες οι δυνάμεις της; Αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την κοινή λογική», επεσήμανε ο 'Ασαντ.


Τα ίχνη από χρήση χημικών εντοπίζονται στο αίμα των θυμάτων ακόμα και εβδομάδες μετά την επίθεση
Ίχνη από χρήση χημικών παραμένουν στο αίμα των θυμάτων για εβδομάδες μετά την επίθεση, με αποτέλεσμα να μπορούν να εντοπιστούν εύκολα από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, υποστηρίζουν ειδικοί.
Τοξικολόγοι δήλωσαν πως χημικά αέρια όπως το σαρίν ή ο παράγοντας VX που επιδρά στο νευρικό σύστημα μπορούν να εντοπιστούν σε μαλλιά και ιστό πτωμάτων και νεκρών ζώων, καθώς και στο αίμα των επιζώντων.
Την ώρα που η ανεξάρτητη οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν την χρήση χημικών ουσιών στην Συρία, η κυβέρνηση Ασαντ αρνείται τις κατηγορίες.
«Βρισκόμαστε εντός χρονικών ορίων ώστε είμαστε σε θέση να εξετάσουμε τα δείγματα αίματος για να διαπιστωθεί αν σημειώθηκε επίθεση με σαρίν. Το δείγμα εξετάζεται σε εργαστήριο έξω από την Συρία και θα ξέρουμε σίγουρα κατά πόσο έχει γίνει χρήση σαρίν», δήλωσε ο Ραλφ Τραπ, σύμβουλος για θέματα αφοπλισμού και πρώην συνεργάτης στην Οργάνωση για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών.
Ο Αλιστερ Χέι, καθηγητής τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Λιντς της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε πως τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι τραυματίες οδηγούν στο συμπέρασμα πως έγινε χρήση ισχυρών χημικών, όπως το σαρίν διευκρινίζοντας πως τα θύματα φέρουν ίχνη στο αίμα τους ακόμα και για τις επόμενες έξι εβδομάδες από την επίθεση.
Σύμφωνα με τον Γάλλο ειδικό, Πασκάλ Κίντζ, εάν οι επιθεωρητές λάβουν τα σωστά δείγματα, από αίμα, ούρα, ιστό και ρούχα των θυμάτων σίγουρα θα καταλήξουν στο σωστό αποτέλεσμα ακόμα και αν υπάρξει κάποια καθυστέρηση.
Αναμένεται, μάλιστα, να δοθεί η άδεια στην ομάδα ειδικών να επισκεφθούν την περιοχή ώστε να πάρουν δείγματα και από το χώμα, αλλά και να συνομιλήσουν με τα θύματα.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου