Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκυκλοπαίδεια του ίντερνετ- Μαζική πλύση εγκεφάλου- Λογοκρισία. Πώς συνδέονται με την 11/9;

Επιμέλεια μετάφρασης: Ειρήνη Δραγάση
ΈΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Η Wikipedia λογοκρίνει το υλικό που θεωρεί «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο».
του Dave Gahary

Η εξαφάνιση της παρουσίας του πωλητή εγκυκλοπαίδειας από πόρτα σε πόρτα και η συνεχής αύξηση της ηλεκτρονικής έκδοσης των βιβλίων έφεραν απρόβλεπτες συνέπειες σε όσους επιθυμούν να μάθουν την αλήθεια για ποικίλα σημαντικά θέματα, πληροφορίες που θα πρέπει να είναι κοινή γνώση για τις μάζες.Σε μια σειρά καταδικαστικών emails που ανταλλάσσονται με αυτό το συγγραφέα, η κυρίαρχη ιστοσελίδα Wikipedia παραδέχθηκε ότι λογοκρίνει υποκειμενικά το υλικό που θεωρεί ότι είναι αμφιλεγόμενο, σε σχέση με τις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου του 2001, αν και η λογοκρισία τους δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.

Ο λόγος που αυτή η παραδοχή είναι τόσο σημαντική οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εμβέλεια της Wikipedia. 

Σύμφωνα με τη θέση της υποστηρίζει ότι:

Είναι η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής μηχανή γενικής αναφοράς στο Διαδίκτυο, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ όλων των δικτυακών τόπων που έχουν ... κατ 'εκτίμηση 365 εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Η Alexa, η online εταιρεία που κατατάσσει ιστοσελίδες ανάλογα με την κυκλοφορία τους, αναφέρει τη Wikipedia ως την έκτη πιο δημοφιλή ιστοσελίδα στον κόσμο, στα "top 500 sites στο διαδίκτυο. Μόνο το Google, το Facebook, το YouTube, το Yahoo! και Baidu.com κατατάσσονται πιο ψηλά.

Ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2001, η ονομασία της σημαίνει η γρήγορη εγκυκλοπαίδεια από τη χαβανέζικη λέξη που σημαίνει γρήγορα. Η δωρεάν ιστοσελίδα έχει επεξεργάζεται σε συνεργασία με εθελοντές από όλο τον κόσμο, και περιέχει 30 εκατομμύρια άρθρα σε 287 γλώσσες, όπου σχεδόν όλα τα άρθρα της μπορεί να τα επεξεργαστεί οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στην τοποθεσία. Αν και αυτό είναι αλήθεια, αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι οι αλλαγές σε ευαίσθητες καταχωρήσεις αφαιρούνται.


Η λογοκρισία ήρθε στο φως μετά από προσπάθεια του συγγραφέα να επεξεργαστεί την καταχώρηση της Wikipedia για το Larry A. Silverstein, ο οποίος το 1980 κέρδισε μια προσφορά για την κατασκευή ... 7 Κέντρων Παγκόσμιου Εμπορίου[WTC7], και επίσης κέρδισε την προσφορά, όταν το WTC είχε τεθεί για μίσθωση το 2000. "Silverstein ... υπέγραψε τη μίσθωση στις 24 Ιουλίου 2001," μόλις ενάμιση μήνα πριν από τις επιθέσεις που κατακρήμνισαν το καθεστώς της Αμερικανικής πολιτικής.

Ως συντάκτης του American Free Press, μέρος των καθηκόντων αυτού του συγγραφέα είναι να δημοσιεύει επιλεγμένα άρθρα στην διαδικτυακή εφημερίδα του AFP. Όταν επιλεγεί για την ιστοσελίδα, όλα τα αντικείμενα πρέπει να συνοδεύονται από την πηγή, τους συνδέσμους στο Διαδίκτυο, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχονται εκεί. Ήταν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δημοσίευσης ενός άρθρου από τον συγγραφέα John Friend για την αποτυχημένη προσπάθεια του Silverstein να ανακτήσει δισεκατομμύρια δολάρια από τις δύο αεροπορικές εταιρίες, των οποίων τα αεροπλάνα χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, ακόμη και μετά που έλαβε $ 4.550 εκατομμύρια από τον ασφαλιστικό διακανονισμό.
Κατά την εξέταση της καταχώρησης στη Wikipedia για το Silverstein, διαπιστώθηκε ότι στο τμήμα για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν γινόταν καμία αναφορά στον Εβραίο μεγιστάνα ακινήτων, όπου σε ένα ντοκιμαντέρ του PBS ήθελε να ξεκινήσει ελεγχόμενη κατεδάφιση για τη δημιουργία WTC7. Το γεγονός αυτό είναι περίεργο, καθώς και απαραίτητο για να αποκτήσουμε μια πληρέστερη κατανόηση του ποιοι ήταν πίσω από τις επιθέσεις.

Η παράγραφος από το άρθρο του Friend έλεγε:

Σε μια συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ PBS "America Rebuilds: A Year at Ground Zero" ο Silverstein εξήγησε ότι αφού συμβουλεύτηκε το διοικητή του πυροσβεστικού τμήματος της Νέας Υόρκης σχετικά με το WTC Κτήριο 7, το οποίο δεν δέχθηκε επίθεση στις 11-9, πήραν την απόφαση να το «τραβήξουν» - δηλαδή αφαίρεση του με ελεγχόμενες κατεδαφίσεις.


Μετά τη δημοσίευση του άρθρο του John για το Silverstein, η παράγραφος διαγράφηκε σχεδόν αμέσως από έναν συνάδελφο συντάκτη. Δημοσιεύτηκε πάλι και παρέμεινε εκεί για περίπου μισή ημέρα, στη συνέχεια απομακρύνθηκε και πάλι. Η αναδημοσίευση και η απομάκρυνση της παραγράφου συνεχίστηκε για αρκετές φορές, έως ότου ένα email ελήφθη από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Wikipedia με τίτλο Final Warning, όπου δήλωνε:


Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση. Την επόμενη φορά που θα παραβιάσετε το ουδέτερο σημείο της Wikipedia για την πολιτική άποψη με την εισαγωγή σχολιασμού ή προσωπικής ανάλυσης σε ένα άρθρο, θα αποκλειστείτε από την επεξεργασία χωρίς περαιτέρω ειδοποίηση.

Ο συγγραφέας απάντησε ως εξής:

Δεν καταλαβαίνω. Αυτό είναι ένα ντοκιμαντέρ του PBS όπου ο Silverstein το λέει. Δεν το λέω, αλλά αυτός.

Το άρθρο επανεκδόθηκε με την προσθήκη της παραγράφου.

Σχεδόν αμέσως, ένα e-mail με τίτλο "Αποκλεισμένος" έφτασε:
Έχετε αποκλειστεί από την επεξεργασία της Wikipedia για ένα διάστημα 3 ημερών, ως αποτέλεσμα των επαναστατικών τροποποιήσεών σας.

Επτά ώρες αργότερα ένα άλλο e-mail από έναν άλλο ανώτερο συντάκτη ελήφθη ο οποίος ανέφερε τα εξής:
Ειλικρινά ... θα σε είχα μπλοκάρει επ 'αόριστον. Σου προτείνω να μην επεξεργαστείς το άρθρο για τον Larry Silverstein και να μην τον αναφέρεις σε κανένα άλλο.

Ακολούθησαν κάποιες ανταλλαγές email ώσπου ένα email εστάλη απευθείας στη Wikipedia στις 5 Αυγούστου 2012, δηλώνοντας:
Είχα μια φοβερή εμπειρία, ενώ επιχείρησα να κάνω μια μικρής κλίμακας αλλαγή. Επιθυμώ να το συζητήσω με την αρμόδια αρχή. Τι πρέπει να κάνω;

Αργότερα ο αρθρογράφος έλαβε ένα email από κάποιο Kevin Rutherford, όπου ανέφερε:
Αυτό που φαίνεται να είναι το θέμα είναι ότι οι πληροφορίες που προστέθηκαν θεωρούνται ως αμφιλεγόμενες. Δυστυχώς, χρησιμοποίησες ένα βίντεο, το οποίο είναι δύσκολο για επαλήθευση σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό, και οι ελεγχόμενες κατεδαφίσεις για οτιδήποτε στις 11/9 είναι κάτι που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο και η Wikipedia το θεωρεί ως μια περιθωριοποιημένη θεωρία. Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορείτε να πάρετε ένα αντίγραφο από αυτό και να το χρησιμοποιήσετε, γιατί αλλιώς πραγματικά δεν μπορώ να σας βοηθήσω (δεν είμαι ένας διαχειριστής), εκτός από το να σας συμβουλεύσω.

Το email περιελάμβανε και το εξής σημείο:

Όλα τα μηνύματα σε αυτή τη διεύθυνση μπορούν να απαντηθούν από τους εθελοντές, και οι απαντήσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν ως επίσημη δήλωση του Ιδρύματος Wikimedia. Για την επίσημη αλληλογραφία, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Ίδρυμα Wikimedia με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση που αναφέρεται στο www.wikimediafoundation.org.

Έπειτα συνεχίστηκε η συζήτηση με emails αλλά δεν κατέληξαν κάπου.
Αυτό είναι ένα μικρό μέρος πραγματικών στοιχείων, τόσο ζωτικής σημασίας για την κατανόηση ενός από τα σημαντικότερα γεγονότα στην αμερικανική ιστορία, και παραμένει κρυμμένο για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εμπιστεύονται τη Wikipedia.

Το μάθημα που πρέπει να μάθουμε από τα παραπάνω είναι σαφές:

Παρά το γεγονός ότι το Διαδίκτυο μπορεί να είναι μια θαυμάσια πηγή πληροφοριών, είναι επίσης γεμάτο λογοκρισία σε θέματα που απειλούν τις καθεστηκυίες αντιλήψεις και εξουσίες.

Ο Dave Gahary, είναι πρώην αξιωματικός υποβρυχίων στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και είναι ο οικοδεσπότης της σειράς «Underground Interview» του AFP.

ΠΗΓΗ yiorgosthalassis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου