Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

” Ο Ζορλού το 1955 – για τους έποικους του 1975…”

Κύπρος μαςΑναφέρομαι στο εύστοχο άρθρο του αγαπητού Λάζαρου Μαύρου στη Σημερινή 17 Σεπτεμβρίου 2013 με τίτλο « Περί εποίκων τσιμουδιά…» και επισημαίνω το εξής απόσπασμα από το άρθρο: «…Σ Τ Ο ΣΥΝΟΛΟ της 32χρονης πολιτικής σταδιοδρομίας του, ο κ. Αναστασιάδης ουδέποτε έδειξε το παραμικρό ίχνος ότι μπήκε στον κόπο να διαβάσει έστω τις Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ του 1956, που έκτοτε αποτελούν το θεμέλιο της τουρκικής στρατηγικής στο Κυπριακό.…Έγραφε το 1956 στις Εκθέσεις του ο Νιχάτ Ερίμ: «Η σημερινή αναλογία [πληθυσμού] δεν είναι αιώνια κι έτσι δεν μπορούμε να προτάξουμε κανένα λογικό αίτιο ως προς τον υπολογισμό της αναλογίας αυτής σαν αναλλοίωτης και αιώνιας. […] Η τουρκική κοινότητα [στην Κύπρο], μπορεί να διευρυνθεί γοργά και πρέπει να διευρυνθεί». (Νεοκλής Σαρρής: «Η άλλη πλευρά» τόμος 2, βιβλίο Α΄ I (1982).

Για την ιστορία θα πρέπει εδώ να προσθέσω πόσο μπροστά έβλεπαν οι Τούρκοι από το 1955 προτού ακόμα ετοιμαστούν οι εκθέσεις του Δρ. Νιχάτ Ερίμ σε αντίθεση με τη δική μας πλευρά που ακόμα και σήμερα δεν τολμά να αντιμετωπίσει ριζοσπαστικά το μέγα αυτό ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. Τόσο καλά προετοιμασμένοι, λοιπόν, ήσαν  για την κατάληψη της Κύπρου  που όταν το ανθελληνικό μένος του Φόρειν ΄Οφις με επικεφαλής τον Σερ Ι. Κιρκπάτρικ διοργάνωσαν σκόπιμα την συζήτηση του Κυπριακού στην Τριμερή του Λονδίνου για να επαναφέρουν μέσα την Τουρκία, ο τότε υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Φ. Ζορλού αμέσως ξεκίνησε το κτίσιμο του μελλοντικού εποικισμού της Κύπρου.
Σε συνεδρία με τον Βρετανό ομόλογό του Χάρολτ Μακμίλλαν στις 27 Αυγούστου 1955 αφού δήλωσε ότι η Κύπρος δεν μπορούσε να θεωρείται μια συνηθισμένη περιοχή για κανονική συνταγματική ανάπτυξη, βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και ουδέποτε η Τουρκία θα συμφωνούσε να περάσει στα χέρια της Ελλάδας, και ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει στην αρχή της αυτοδιάθεσης, είπε ότι «300.000 Τούρκοι της Τουρκίας ήταν κυπριακής καταγωγής.»  Και οι Τούρκοι θεωρούσαν την Κύπρο ως τμήμα του δικού τους εδάφους («notreterre”).
Το ψέμα βέβαια το Ζορλού, σύντομα εξανεμίστηκε με δεύτερο πολύ μικρότερο αλλά βασισμένο στην ίδια μακροπρόθεσμη πολιτική, αυτή τη φορά άμεσα στο σχεδιασμό Νιχάτ Ερίμ. Το δεύτερο ψέμα σε 47.000 Τ/κ στην Τουρκία συμπεριλαμβανόταν σε υπηρεσιακό βρετανικό σημείωμα αξιωματούχου του Φόρειν ΄Οφις ημερ. 5.6.1959 και ελεγε: « Ο κ. Μπαγουλκέν τόνισε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να στείλει πίσω όλες τις 47.000 Τουρκοκυπρίων τώρα στην Τουρκία. ΄Ομως η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει έλλειψη από έμπειρους και μορφωμένους ανθρώπους και η τουρκική κυβέρνηση θα ήθελε να βοηθήσει ενθαρρύνοντας μερικές εκατοντάδες ίσως και 3.000 απ΄αυτούς να επιστρέψουν…».
Οι Τούρκοι ξεκίνησαν τον σκόπιμο εποικισμό των κατεχομένων, που αποτελεί έγκλημα πολέμου, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, το 1975 για να γράψει η εν Κύπρω βρετ. Υπ. Αρμοστεία στις εκθέσεις της ότι η Τουρκία τον ξεκίνησε από τις αρχές του 1975. Μεταφέροντας στα κατεχόμενα καραβάνια Τούρκων εκ Ανατολίας μαζί με τους μουχτάριδες τους… Και πως ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά δεν έπρεπε να αναμένει  επιστροφή εδαφικού στην δυτική περιοχή και πως ο εποικισμός και η επανεγκατάσταση της Μόρφου και της πέριξ περιοχής συνεχιζόταν εντατικά. Οι τουρκικές προετοιμασίες ήταν  το ίδιο και στην περιοχή της νέας πόλης της Αμμοχώστου…
Η απλοχεριά της δικής μας πλευράς για αποδοχή 50,000 εποίκων, τρείς δεκαετίες και πλέον αργότερα,  ήταν βρετανική προτροπή η οποία εκφράστηκε με διάφορους τρόπους διαχρονικά. Απλά γιατί οι «χρήσιμοι» κουβαλητοί χρειαζόντουσαν να γεμίσουν το κενό που άφησαν οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες και έτσι να αυξηθεί πληθυσμιακά το τουρκικό «συνιστών» κράτος του συνεταιρισμού μας με την Τουρκία μέσω της τουρκοβρετανικής ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Παλαιότερα η παραμονή τους υποστηρίχτηκε ανοικτά από το μακαρίτη φλεγματικό Βρετανό Λόρδο Μπέθελ,  ο οποίος μας είπε ότι ούτε ένας έποικος δεν πρόκειται να φύγει, ,με τη ανοχή και αποδοχή της συμμετοχής τους στο δημοψήφισμα του 2004 και όχι μόνο, και με δηλώσεις του περιβόητου  Κώστα Καρρά σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο (Κ. Βενιζέλου) 1.1.2008, όταν υποστήριξε, παραμονές της εκλογής Χριστόφια στη προεδρία, όπως αυξήσουμε το ποσοστό των Τ/κ από το 18% στο 24% με την νομιμοποίηση παιδιών εποίκων στα κατεχόμενα ως Κύπριους πολίτες!
Ο Κ. Καρράς ήταν ένας από τους ιδρυτές της διαβόητης ομάδας «Φίλοι της Κύπρου» που ξεκίνησε ο διχοτόμος κυβερνήτης της Κύπρου Σέρ Χιού Φούτ αμέσως μετά την τουρκική εισβολή για να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις του με Κύπριους πολιτικούς (και με την ομογένεια Βρετανίας) και προωθήσει την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η  εφημερίδα Σημερινή της Κύπρου 10.10.2008 και 11.10.2008 ασχολήθηκε με τον Κ. Καρρά με κύριο άρθρο και ειδήσεις σχετικά με την κάθοδό του στην Κύπρο για να προωθήσει, την άλλη ανάμιξή του τότε με την ξενοστημένη CDRSEE στη Θεσσαλονίκη για την βιομηχανία πλαστογράφησης  της ιστορίας μας (Ελλάδας και Κύπρου) καθώς και άλλων  χωρών των Βαλκανίων που πληρώνουν το Φόρειν ΄Οφις, το Στέιτ Ντεπάρτμεντ, η Κόκα Κόλα, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το UNDP στην Κύπρο  και άλλοι. Μπορείτε να τους δείτε όλους τους χρηματοδότες στον σύνδεσμο εδώ –http://www.cdsee.org/donors
Η Φανούλα Αργυρού είναι ερευνήτρια/δημοσιογράφος με έδρα το Λονδίνο
διαιρεμένη Κύπρος
ΠΗΓΗ vimasaronikou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου