Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Κυβέρνηση Μέρκελ - Στάινμπρουκ θέλουν οι Γερμανοί


Το SPD «σκέφτεται» να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού, έπειτα και από την έρευνα που «δείχνει» ότι το 47% των Γερμανών θέλουν συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών-ΣοσιαλδημοκρατώνTο ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» φέρονται να εξετάζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP), οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.


Οι εν λόγω πληροφορίες έρχονται από πηγές του κόμματος που επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία το 47% των Γερμανών θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών.

Σύμφωνα με τις πηγές από το SPD, ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ υπαναχωρεί από τη θέση «όλα ή τίποτα» και πλέον φέρεται να αντιμετωπίζει ευνοϊκά την πιθανότητα να σχηματιστεί ένας ευρύς συνασπισμός σε περίπτωση μετεκλογικού αδιεξόδου.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα της Infratest για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, οι Γερμανοί ψηφοφόροι, ρίχνουν «μαύρο» στο σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, μόλις εννέα ημέρες πριν από την κρίσιμη ώρα της κάλπης.

Οι Γερμανοί ζητούν από τη φράου Μέρκελ να εγκαταλείψει τους κυβερνητικούς εταίρους της, τους Φιλελεύθερους, και να ενώσει τις δυνάμεις της με τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ.
   
Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 47% των Γερμανών επιθυμούν την ένωση των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ η δεύτερη πιο δημοφιλής κυβερνητική σύνθεση είναι ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και των συμμάχων τους, Πρασίνων. Συγκεκριμένα, το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι «καλή» μια τέτοια επιλογή.

Αντιθέτως, μόλις το 38% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη συνέχιση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU ) - Φιλελευθέρων (FDP).
   
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από μία εβδομάδα, το ποσοστό των υποστηρικτών μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης άγγιζε το 46%.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ «τσιμπάνε» συνεχώς ποσοστά, φθάνοντας στο 28%, εξακολουθούν όμως να τρώνε τη... σκόνη της Μέρκελ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες, όπως και το αδερφό βαυαρικό κόμμα Χριστιανοκοινωνιστές, αποσπούν 40%, με τους Φιλελεύθερους συμμάχους τους να παλεύουν για την κοινοβουλευτική επιβίωση, καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι στο όριο του 5%.

Οι Πράσινοι κινούνται στο 10%, ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) στο 8%. Η κεντροδεξιά συγκεντρώνει ένα 45% και η αντιπολίτευση 46%.

Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, κάνουν λόγο για μεγάλες εκπλήξεις την 22α Σεπτεμβρίου αφού, σήμερα, σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς παραμένει αναποφάσιστος.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου