Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Κριτική από Σημίτη στον Γιώργο για το μνημόνιο

- Το ΠΑΣΟΚ σιώπησε όταν το 2009 έβλεπε το τσουνάμι να έρχεται είπε ο τέως πρωθυπουργός- Η εποχή μας θυμίζει 1967 και 1974. Ο προϋπολογισμός εκτροχιάστηκε το 2004 - Οι πολιτικοί ταγοί αποδείχθηκαν αδιάφοροι, ανήμποροι και ανειλικρινείς- Γιώργος Παπανδρέου: Παραλάβαμε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ
Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης.Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως σήμερα δεν βρισκόμαστε σε μια εκλογική νίκη όπως το '81, '85, '93, '96, '00. "Σήμερα η παράταξή μας έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή της", είπε ο κ. Σημίτης.


Θεώρησε ότι η εποχή θυμίζει 1967 και 1974.

Κατά το κ. Σημίτη το πραξικόπημα πιστοποίησε την ολοκληρωτική αποτυχία της δημοκρατικής παράταξης, η οποία πιο πριν είχε παρασυρθεί σε δαιδάλους διενέξεων και ότι  κεντρικό θέμα της πολιτικής τότε ήταν το μέλλον τον αρχηγίσκων.



Το 1974 αυτοί που προκάλεσαν την πανωλεθρία επανήλθαν στο προσκήνιο για να επαναφέρουν τα ίδια παλιά μαγαζιά, είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι δίπλα σε όλους αυτούς υπήρχαν και άλλοι πολλοί, που δεν ήταν οργανωμένοι σε ομάδες με σκοπιμότητες, δεν ήταν βαρύγδουπα ονόματα, ήταν οι χιλιάδες πολίτες που ήθελαν έναν άλλον δρόμο. Ήταν αντίθετοι με τις κενολογίες και τις πομπώδεις φράσεις. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε με τη συνδρομή των παλιών αγνώστων, αλλά και γνωστούς, ιδρύθηκε από ανθρώπους που είχαν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν κατά της χούντας, τόνισε ο Κώστας Σημίτης και συμπλήρωσε ότι αισθάνονταν αποστροφή σε όσους είχαν προκαλέσει την αρπαγή της εξουσίας από τους ξένου πράκτορες και το στρατό.
Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι είναι η ανάγκη να ξεκινήσει μια νέα εποχή, οι ταγοί αποδείχθηκαν απασχολημένοι με την προβολή του εαυτούς τους, αδιάφοροι, ανήμποροι και ανειλικρινείς και ότι κυρίαρχος στόχος της πολιτικής συνέχισε να είναι ο ίδιος, ο διορισμός.
Αναφερόμενος στο παρελθόν είπε ότι το 2004 έταζαν ότι θα δώσουν στο λαό ότι δεν είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ,  κατέφευγαν στον δανεισμό χωρίς δισταγμό, χωρίς πρόνοια, οι πρωτογενείς δαπάνες ξεπέρασαν τα κρατικά έσοδα από το 2005 και μετά για να κορυφωθούν το 2009 για να περάσει η Ελλάδα κάθε προηγούμενο.
Ασκώντας κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να τον κατονομάσει, ο κ. Σημίτης είπε ότι εκείνη τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ θεώρησε ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν, ότι άρχισε το δόγμα ότι ο προοδευτικός χώρος δεν έχει σχέση με τη σταθεροποίηση και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ότι δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι, ότι πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας και τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός.

"Οι παλιές ιδέες μας περιστοιχίζουν", είπε και πρόσθεσε πως κάποιοι υπερασπίζονται τις τερατώδεις ρουσφετολογικές προσλήψεις. παραβλέπουν ότι η χώρα καταστράφηκε από αυτή την τακτική.
" Ο λόγος μας είναι δύο ή περισσοτέρων επιπέδων", είπε και ανέλυσε λέγοντας ότι ένας είναι προς πολίτες, ένας άλλος προς τρόικα και τρίτος λόγος είναι αυτός που χρησιμοποιούμε μεταξύ μας για συσχετισμούς επωφελείς.
"Γιατί τόσες διαφορετικές γλώσσες; Δεν πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι να του παρουσιάζουμε εναλλακτικές λύσεις για να επιλέξει;", αναρωτήθηκε ο κ. Σημίτης.  Ο πολιτικός δεν είναι ο κηδεμόνας του πολίτη. Αν δεν προσπαθήσουν οι πολίτες να έχουν γνώση κρίση, θα βρισκόμαστε μονίμως σε υστέρηση. Ζήτησε να σταματήσει η υποτίμηση των πολιτών για να φύγουμε από την άβυσσο που βρισκόμαστε.
Εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πορεία πτώσης αν ασχολείται με μικροπολιτικές, αν ασχολείται μόνο με την επικοινωνία, την προβολή και όχι με τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, χρειάζεται θάρρος, το θάρρος απελευθερώνει, να καταπολεμήσουμε την αδιαφορία που βολεύει.



"Υπερασπιστήκαμε το σωστό, αλλά δεν παλέψαμε με πεποίθηση", τόνισε ο κ. Σημίτης. "Ο κόσμος γι' αυτό μας κατάταξη στην γκρίζα μάζα, σε αυτούς που δεν προσφέρουν, σε αυτούς που δεν χρειάζονται", υπογράμμισε.

Για τη ΔΗΜΑΡ σχολίασε ότι μετά την απόφασή της να φύγει από την κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν έχει τη φαντασία, την πνίγει ο αριστερός κονφορμισμός της.
Επίσης υπογράμμισε ότι ο δικομματισμός ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ είναι στείρος με υβριστικές αντιπαραθέσεις που θυμίζουν “καφενειακή” διαμάχη υπέργηρων συνταξιούχων.
Μετά ανέφερε ότι ο προοδευτικός χώρος βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση εξόδων και ότι υπάρχουν πολίτες που φοβούνται ότι η χώρα πορεύεται σε μια κοινωνία με εχθρότητα, διαμορφώνεται αμάλγαμα με μονίμως διαφωνούντες, από επιχειρηματίες που νοσταλγούν τη δραχμή, οι πολίτες φοβούνται πως θα υπάρξουν ολοκληρωτικές επεμβάσεις
Ζήτησε νέα αρχή τώρα. Εκτίμησε ότι χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές με ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια, μία νέα βάση όπως εκείνη του 1974 χωρίς αρχηγούς και επετιρήδες.

"Ας δούμε ότι κοντά στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να υπάρχουν και άλλα σχήματα", είπε και κάλεσε:. ¨"Ας προσπαθήσουμε".

Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο είπε ότι "Δεν με απασχολεί να τακτοποιήσω μόνιμα τακτοποιημένους, με απασχολούν οι πολλοί, οι διάσπαρτοι. που θέλουν να βοηθήσουν".
Ο κ. Σημίτης είπε ότι "αυτούς πρέπει να εντάξουμε στην προσπάθειά μας. Να εντάξουμε τα νέα πρόσωπα τις νέες κινητοποιήσεις, τις νέες ιδέες. Να προχωρήσουμε με θάρρος, φαντασία, με αίσθημα ευθυνης. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βάλει τις βάσεις για ένα ρεύμα ανανέωσης, μια παράταξη δημιουργίας και αλλυλεγγύης, που θα εξασαλίσει το μέλλον της χώρας". 






ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου