Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτικό χάος στην Ιταλία-Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του κόμματος του Μπερλουσκόνι

Την απομάκρυνση των βουλευτών του από την κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε ο επικεφαλής του κεντροδεξιού σχηματισμού στην Ιταλία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι το Σάββατο, βυθίζοντας με αυτό τον τρόπο την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, στο χάος.

Η ανακοίνωση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει τους Ιταλούς σε νέες εκλογές ή το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας, ήρθε μία μέρα μετά την πρόσκληση Λέττα στην πλευρά Μπερλουσκόνι να τον στηρίξει με την εμπιστοσύνη του σε ψηφοφορία στη Βουλή στο προσεχές διάστημα.Αργά την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο διαφώνησε με τα οικονομικά μέτρα ζωτικής σημασίας στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των παραδοσιακών αριστερών και δεξιών δυνάμεων.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν αρχίσει να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα μετά τις κινήσεις για απομάκρυνση Μπερλουσκόνι από το κοινοβούλιο και μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή τον περασμένο μήνα.

«Η απόφαση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέττα να παγώσει την κυβερνητική δραστηριότητα είναι μία σοβαρή παραβίαση των όρων, υπό τους οποίους συστάθηκε η κυβέρνηση», ανέφερε ο Μπερλουσκόνι.

Ενδεχόμενες παραιτήσεις υπουργών θα καθυστερήσουν σημαντικά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία, η οποία δίνει μάχη με την ύφεση, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα δημόσιο χρέος της τάξεως των 2 τρισεκατομμυρίων και την ανεργία στις νέες ηλικίες, η οποία έχει σκαρφαλώσει στο 40%.

Οι πολιτικές αναταράξεις ανησυχούν όλο και περισσότερο τους επενδυτές, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγγυάται παρόλ' αυτά σταθερότητα στις αγορές, διατηρώντας ουσιαστικά σε χαμηλότερα επίπεδα την αναστάτωση απ' ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις κρίσεων.

Οι υπουργοί του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο.

Οι πέντε υπουργοί ακολούθησαν τη συμβουλή του Μπερλουσκόνι που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» το τελεσίγραφο του Λέτο, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Ο ιταλός πρωθυπουργός είχε ζητήσει χθες Παρασκευή μια διευκρίνιση ενώπιον του κοινοβουλίου όσον αφορά την αβέβαιη υποστήριξη που παρέχει το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας, που έχει μετονομαστεί σε Φόρτσα Ιτάλια, στην κυβέρνησή του.

Σήμερα το απόγευμα ο Μπερλουσκόνι κάλεσε, σε μήνυμά του προς τον Αλφάνο, τους υπουργούς του Φόρτσα Ιτάλια να «εκτιμήσετε την ευκαιρία να υποβάλετε αμέσως την παραίτησή σας για να μην είστε συνένοχοι σε μια περαιτέρω προσβολή των Ιταλών από την αριστερά».

«Η απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από τον πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου να παγώσει οποιαδήποτε δράση της κυβέρνησης, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την αύξηση του ΦΠΑ, είναι μια κατάφωρη παραβίαση της κυβερνητικής συμφωνίας», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Λέτα είχε συγκαλέσει χθες το υπουργικό συμβούλιο με στόχο να αναβληθεί η αύξηση του ΦΠΑ που έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου, όμως εξαιτίας της πολιτικής κρίσης το συμβούλιο αποφάσισε να μην εγκρίνει οικονομικά μέτρα που είχε ήδη προγραμματιστεί να προωθήσει, εν αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 22% θα ισχύσει κανονικά. 
 
ΠΗΓΗ newsbeast.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου