Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η Κύπρος τίμησε την 53η επέτειο της Ανεξαρτησίας


Λευκωσία: Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 53η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου και πλήθους κόσμου.

Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιούμενος από τον υπουργό Άμυνας, Φώτη Φωτίου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση.

Για πρώτη φορά, η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε χωρίς μηχανοκίνητα τμήματα, λόγω της οικονομικής περισυλλογής που αποφάσισε η κυβέρνηση. Παρέλασαν μόνο πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Άμυνας.

Για πρώτη φορά παρέλασε τμήμα του συγκροτήματος μάχης της ΕΕ, Χέλμπρουκ, στο οποίο συμμετέχουν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Βουλγαρία , η Ρουμανία και η Ουκρανία.

Στο χώρο της παρέλασης πέταξαν ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την παρέλαση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η 53η επέτειος της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να βρίσκει την πατρίδα μας με δύο βασικά πληγές, της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος και της οικονομικής κρίσης που έπληξε την πατρίδα μας».


«Αυτό, όμως», ανέφερε, «"ατσαλώνει} τη βούληση και την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε αγωνιζόμενοι έτσι ώστε όχι μόνο να προασπίσουμε αυτά που παραλάβαμε αλλά, ταυτόχρονα, με μια συμφωνία που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, που θα την απελευθερώνει και θα την επανενώνει, θα ξαναβρούμε σε όλη την επικράτεια, αρχές και αξίες που ισχύουν και για τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών».

Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στους έχοντες το πρόσταγμα της παρέλασης, διαβεβαίωσε πως κύρια μέριμνα της κυβέρνησης είναι «να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την αμυντική θωράκιση έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε ακόμα ισχυρότεροι στη διαπραγμάτευση».

«Εύχομαι σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό δύναμη, κουράγιο, πείσμα και χρόνια πολλά», κατέληξε.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης, έχοντας ένα και μόνο σκοπό την ενότητα του νησιού.

Ανέφερε ότι η συγκυρία είναι δύσκολη εκφράζοντας την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κύπρος, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, τελικά θα τα καταφέρουν.

«Θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα στον κυπριακό ελληνισμό ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν είναι μόνος του, στέκει δίπλα του η Ελλάδα που δίνει το δικό της αγώνα και που θα τα καταφέρει, ενωμένοι όλοι οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλα και σπουδαία και πρέπει αυτό να το αντιληφθούμε όλοι αυτή τη στιγμή, μέσα σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας να πορευθούμε αυτό το δύσκολο δρόμο και να ανοίξουμε και πάλι τον ορίζοντα τον αισιόδοξο για το λαό μας», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος, στην ρευστότητα, την αβεβαιότητα και τους κινδύνους που σήμερα ελλοχεύουν στην περιοχή, μπορεί να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας, συνεισφέροντας στην υπόθεση της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλους τους λαούς.

Ο κ. Αβραμόπουλος ευχήθηκε στον πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι ο Πρόεδρος «που θα γιορτάσει τον επόμενο χρόνο στον ίδιο χώρο, την ενότητα του νησιού και τότε θα αποκτήσει βαθύτερο νόημα η ίδια η έννοια της ανεξαρτησίας».

«Διαβεβαιώνουμε τους Κύπριους αδελφούς μας ότι και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία θα πορευθούμε μαζί και τελικά θα τα καταφέρουμε , έχουμε περάσει πιο δύσκολες στιγμές στο παρελθόν, και έχουμε αποδείξει ότι έχουμε και τη δύναμη της ψυχής και το μυαλό, και την θέληση για να ξεπερνάμε δυσκολίες, ένας καινούργιος αισιόδοξος ορίζοντας θα ανοίξει σήμερα και θα τον γιορτάσουμε όλοι μαζί Έλληνες της Ελλάδος και Έλληνες της Κύπρου και όλοι οι κάτοικοι του νησιού μέσα σε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης», ανέφερε.

Ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως η σημερινή παρέλαση διεξήχθη χωρίς τα μηχανοκίνητα μέσα, διεξήχθη με κάθε λαμπρότητα και έχουν σταλεί τα μηνύματα.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας παραμένουν εγγυητής της ασφάλειας, της Δημοκρατίας και των κυριαρχιών δικαιωμάτων της χώρας μας», ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε όλους τους εταίρους της ΕΕ που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση να παραστούν σε αυτή τη σημαντική μέρα για την Κύπρο και να γιορτάσουν μαζί μας την ανεξαρτησία μας. Συνεχάρη επίσης τον αρχηγό ΓΕΕΦ, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και όλους τους οπλίτες, το σώμα της Πυροσβεστικής, τα μέλη της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας και όλους όσοι έχουν παρελάσει σήμερα, γιατί πραγματικά μας έκαναν να νιώσουμε περήφανοι. Το μεγαλύτερο όπλο που έχει ο λαός μας είναι η κρατική του υπόσταση, η Δημοκρατία μας, την οποία πρέπει να προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού, ανέφερε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της παρέλασης για την Ανεξαρτησία.


Σε παρατήρηση ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η υπόστασή μας ενόψει και εξελίξεων στο Κυπριακό και λόγω τρόικας, ο Μακαριότατος σημείωσε ότι «όταν έχουμε αγωνιστική διάθεση όλα υποχωρούν, και τα μνημόνια και οι τρόικες και οι πάντες».
* Με παρελάσεις, καταθέσεις στεφάνων και άλλες εκδηλώσεις, ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε σήμερα την επέτειο της Ανεξαρτησίας σε όλες τις πόλης της ελεύθερης Κύπρου.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου