Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Νέα ευρήματα στην Μακεδονία αποκαλύπτουν τα μυστικά της αρχαίας Ελληνικής αποικίας

Ομάδα 50 φοιτητών σε συνεργασία με αρχαιολόγους ανακάλυψαν νέα ερείπια στο χώρο της αρχαίας Αργίλου στις ακτές της Μακεδονίας. Όπως αναφέρετε τα νέα αυτά ευρήματα θα βοηθήσουν στην διαλεύκανση της ανάπτυξης και της οικονομίας μίας από τα αρχαιότερες ελληνικές αποικίες.

Ανάμεσα στα νέα ευρήματα ήταν μια μεγάλη στοά που αποτελούνταν από τουλάχιστον επτά δωμάτια. Όπως αναφέρουν ο Ζίζης Μπόνιας, της 18ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα και ο Ζακ Περό του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ: «Το κτίριο είναι καλοδιατηρημένο και τα πέντε από τα δωμάτια έχουν εν μέρει ανασκαφεί. Το κτίριο πιθανόν να χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. Αιώνα.»



Η στοά είναι μόνο το ένα από τα καλοδιατηρημένα ευρήματα στο χώρο, που σύμφωνα με την παράδοση, αποίκισαν οι Έλληνες κατά τον 7ο αιώνα , γύρω στο 655/654 π.Χ. , καθιστώντας την αρχαία Άργιλο την αρχαιότερη ελληνική αποικία στη θρακική ακτή.

Τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του Στρυμόνα ποταμού, η αρχαία πόλη βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο, γνωστό ως Παλαιόκαστρο . Η περιοχή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Πέτριτζετ το 1883 με αναφορά τα γραπτά του Ηρόδοτου , ο οποίος έγραψε ότι οι Πέρσες επιτέθηκαν στην Άργιλο μετά τη διέλευση του ποταμού Στρυμόνα στο δρόμο τους για να κατακτήσουν την Αθήνα.

Οι πρώτες περιορισμένες ανασκαφές έγιναν από την Ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία στη δεκαετία του '70 , αποκαλύπτοντας πολλούς τάφους της αρχαίας πόλης, ωστόσο η πρώτη σοβαρή συστηματική έρευνα δεν είχε ξεκινήσει πριν το 1992 από μια Ελληνοκαναδική ομάδα.

Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ήδη ένα σημαντικό αριθμό αρχιτεκτονικών δομών, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου δρόμου, φάρδους 5 μέτρων που οδηγεί σε ένα αρχαίο λιμάνι. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους μερικά από αυτά τα κτίρια είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα, με τοίχους έως 4 μέτρα ύψος.

Όπως αναφέρουν: «Αυτή η κατάσταση διατήρησής τους μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν και , ως εκ τούτου , μας δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε ρεαλιστικές αναπαραστάσεις της αρχικής κατάστασης τους»





ΠΗΓΗ apocalypsejohn

2 σχόλια:

  1. Θα περιμενα σε ενα μπλογκ το οποιο λεει για την Ελληνικοτητα της Μακεδωνιας τουλαχιστον οταν αντιγραφουν καποιο δημοσιευμα να το διαβαζουν καλα και να μην δημοσιευουν εντεχνος παρατυπιες τυπου σαν και αυτην ...Γραφετε στο δημοσιευμα , ""Σύμφωνα με την παράδοση, αποίκισαν οι Ελληνες κατά τον 7ο αιώνα, γύρω στο 655/654 π.Χ., καθιστώντας την αρχαία Αργιλο την αρχαιότερη ελληνική αποικία στη θρακική ακτή...Ενω αν κανατε μια μικρη ερευνα θα βρισκατε αυτο το οποιο ειναι και το σωστο ""Στην μονογραφία Argilos. A Historical and Numismatic Study, την πρώτη της σειράς ΚΕΡΜΑ, παρουσιάζεται η πολιτική και οικονομική ιστορία της αρχαίας Αργίλου. Η πόλη υπήρξε αποικία των νησιωτών Ανδρίων και ιδρύθηκε στην ακτή της Βισαλτίας, ανάμεσα στον ποταμό Στρυμόνα και την Χαλκιδική.""Καταλάβατε την διαφορα ;;;Ετσι περασε σιγα σιγα στις συνηδεισεις των ξενων και Ελληνων οτι ο Τρωικος πολεμος ως πολεμος Ελληνων και Τρωων .και οχι ως πολεμος των Μυκηναίων και των συμμαχων τους , εναντιων των Τρωων ,δηλαδη ως πολεμος μεταξυ Ελληνικών φύλων που ειναι και το σωστο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ενα link για του λογου το αληθές http://www.lydialithos.gr/pages/publications/kerma/kerma001_gr.html

      Διαγραφή