Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Χωρίς ομόφωνη απόφαση η Κεντρική Επιτροπή...Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ η ρύθμιση για την αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ

Οι χειρισμοί της ηγεσίας δεν συναντούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απόλυτη ανταπόκριση.
Χωρίς ομόφωνη απόφαση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη ρύθμιση, που συζητείται την Τρίτη στη Βουλή περί της αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, έληξαν οι εργασίες της Κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Η στροφή, που έκανε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό και η δήλωσή της ότι τελικά θα υπερψηφίσει την κυβερνητική ρύθμιση – στη διαμόρφωση της οποίας συμμετείχαν και κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος – συνάντησε την κριτική από την αριστερή πτέρυγα, που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώσει Παρών.

Η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη θεωρεί ότι κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει , με οποιοδήποτε τρόπο στο μέτωπο που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά απέναντι στην Χρυσή Αυγή, καθώς πρόκειται για υποκριτικές ενέργειες του Μεγάρου Μαξίμου, που τελικά έχουν στόχο να διαμορφώσουν ένα αντιδραστικό πλαίσιο, με στόχο και την ίδια την αριστερά.

Σημειωτέον ότι η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε από την αρχή ταυτίσει, χωρίς περιστροφές και μισόλογα τον αντιμνημονιακό με τον αντιφασιστικό αγώνα, γραμμή την οποία υιοθέτησε στη συνέχεια, αν και χωρίς απόλυτη συνέπεια σε όλες τις φάσεις, η ηγετική ομάδα.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως το άρθρο 187 Α που συμπεριλήφθη στην τροπολογία διώκει την πρόθεση και, συνεπώς, το φρόνημα, κάτι που αντιβαίνει στις αρχές της Αριστεράς, η οποία άλλωστε το είχε καταψηφίσει τότε, καθώς είχε θεωρήσει πως μπορεί να στραφεί κατά των κοινωνικών αγώνων.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, υπογράμμισε πως αυτό που συζητείται αυτές τις μέρες είναι το πώς θα διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση της ΧΑ, όχι το αν τα άρθρα 187 και 187 Α είναι αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά. Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση που θα τεθεί στην ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη είναι σε μεγάλο βαθμό διαμορφωμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε πάντως τα μέλη της αριστερής πλατφόρμας ψήφισαν λευκό, με την πρόταση για έγκριση της αναστολής χρηματοδότησης να περνά με πλειοψηφία.

Αλλά και γενικότερα οι χειρισμοί της ηγεσίας δεν συναντούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απόλυτη ανταπόκριση.

Το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης εγκρίθηκε το βράδυ της Κυριακής με πλειοψηφία, καθώς τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ψηφίσαν «λευκό».

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής
Αριστεράς να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Στην ψηφοφορία αυτή σημειώθηκαν 2 «κατά» και 2 «λευκά», ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα δεν τοποθετήθηκε με ψήφο.

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία (μία ψήφος «κατά») τη νέα οικονομική επιτροπή του κόμματος, ενώ ενέκρινε και το Οργανωτικό Γραφείο της ΚΕ κατά πλειοψηφία, καθώς σημειώθηκε μία αρνητική ψήφος ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε λευκό.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου