Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ευρωζώνη, ΔΝΤ, Κομισιόν: «Ούτε βήμα πίσω!»

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Από το real.gr

«H κυβέρνησή σας έχει ενημερωθεί για το ποιες είναι οι δυνατότητες της τεχνικής από κοινού επεξεργασίας με την τρόικα, των τεχνικών παραμέτρων εφαρμογής του μνημονίου για το επόμενο διάστημα».

Με αυτή τη φράση απαντάει το περιβάλλον Μπαρόζο στις αιτιάσεις των Αθηνών για «πολιτική διαπραγμάτευση» και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

«Τι μου λέτε, η κυβέρνησή σας αμφισβητεί το μνημόνιο;» απάντησε οργισμένα κοινοτικός αξιωματούχος, όταν το Real.gr τον ενημέρωσε για όσα δημοσιεύονται στον ελληνικό τύπο και φέρουν την κυβέρνηση να μην επιθυμεί να λάβει μέτρα για το 2014. «Δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφόρηση», είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος και συμπλήρωσε: «Eδώ εμείς συνεχίζουμε την τεχνική προετοιμασία, ώστε η τρόικα να είναι σε θέση κάποια στιγμή να επιστρέψει».

Είπε, μάλιστα, στο Real.gr το βράδυ της Κυριακής ότι «ασφαλώς και θα καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, δεν μπορεί να υπάρχει κενό». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Βρυξελλών, οι κοινοτικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει σε μια λίστα «κανόνων εμπλοκής» και προειδοποιούν την Αθήνα: «Λάβετε τα σωστά μόνιμα μέτρα και σταματήστε να ρίχνετε το φταίξιμο στην τρόικα. εντολές εκτελούμε! Εντολές 16 κυβερνήσεων!».

Κατέστησαν σαφές στην ελληνική πλευρά μάλιστα ότι:

• το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού δεν μπορεί να λυθεί με αντισυμβατικά μέσα,

• η ελάφρυνση του χρέους θα έρθει, αργότερα με βάση τους κοινοτικούς κανόνες και όχι με μια αόριστη επίκληση της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012,

• το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη συνέχιση της συζήτησης,

• η τρόικα θα είναι ο μοναδικός επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης,

• ο υπολογισμός των κενών στους προϋπολογισμούς των ετών 2014, 2015 και 2016 θα γίνει με βάση τη συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, 3% και 4,5% αντίστοιχα,

• η χώρα δεν μπορεί να σταματήσει να ελέγχεται ακόμα και αν βγει κάποτε στις αγορές, διότι ισχύσει το διπλό πακέτο (two pack) και η ενισχυμένη εποπτεία, μέχρι να μειώσει το δημόσιο χρέος της,

• πως οφείλει να δείξει πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις, όσο καλά και αν τα πήγε σε μια χρονιά εφαρμογής του μνημονίου,

• ότι για να γυρίσει η τρόικα, πρέπει πρώτα η ελληνική πλευρά να ετοιμαστεί τεχνικά για την εκπλήρωση των τεσσάρων milestones και τέλος

• εκτός από τη συμφωνία του Νοεμβρίου, υπάρχει και η αμετάκλητη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου του 2012 που συνδέει την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα και την συνέχιση της βοήθειας με την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας στη Realnews επεσήμανε τα εξής:

• η πρόταση του Γ. Στουρνάρα για κάλυψη του κενού με μετακύλιση ομολόγων εγγυοδοσίας είναι καταστροφική για τις τράπεζες και τον προϋπολογισμό, ενώ επιπλέον δεν συνάδει με τους κοινοτικούς κανόνες,

• η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει στο Συμβούλιο ότι δεν θα δεχθεί τη μετακύλιση των λεγόμενων ANFAS και σε αυτή της την απόφαση έχει την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας που κατέχει σε αυτά τη μερίδα του λέοντος.

• η ΕΚΤ δεν μπορεί να πιεστεί να αλλάξει στάση, ενώ αντιθέτως, έχει πείσει το μισό Συμβούλιο πως η τότε αναφορά της τρόικας στη μετακύλιση των ANFAS ήταν σφάλμα και πρέπει να «την ξεχάσετε».

• η λύση του νέου δανείου βρίσκει τον EFSF έτοιμο και τα κράτη - μέλη να συναινούν, κυρίως δε τη Φιλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία που παραδοσιακά διαφωνούν με τις διευκολύνσεις.

• το ζήτημα του κενού μπορεί να λυθεί, μόλις η κυβέρνηση δώσει τα χέρια με την τρόικα.

Σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου, που μίλησε στη Realnews μετά την επίσκεψη Βίζερ στην Αθήνα, «η κυβέρνηση έχει τόσο χρόνο για να διαπραγματευτεί, όσο μέχρι να φτάσουν μπροστά μας λήξεις ομολόγων που δεν μπορούν να καλυφθούν, δηλαδή έως τις αρχές του νέου έτους».

Στο ερώτημα της εφημερίδας, αν η άρνηση της κυβέρνησης να λάβει δημοσιονομικά μέτρα και οι ενδεχόμενες πολιτικές προεκτάσεις (κάλπες) βρίσκουν έτοιμες τις Βρυξέλλες, η ίδια πηγή απάντησε: «Χρέος κάθε επαρκούς διοίκησης είναι να είναι έτοιμη για όλα, όμως το ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να σκεφτεί το καλό του ελληνικού λαού».

Ο κοινοτικός παράγοντας επεσήμανε στη Realnews ότι ο Τ. Βίζερ, όταν συνάντησε πολιτικό παράγοντα στην Αθήνα, του είπε πως «υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια όλο το κενό των 2,5 - 3 δισ. στον προϋπολογισμό να καλυφθεί με διαρθρωτικές, μόνιμες παρεμβάσεις, αλλά διακρίνει ελάχιστη πολιτική βούληση». Σημείωσε, μάλιστα, τις αμυντικές δαπάνες ως την πρώτη δεξαμενή και παρέπεμψε σε γνωστές συστάσεις του EWG για τη μείωση του Δημοσίου και το κλείσιμο των μη απαραίτητων δομών.

Κυβερνητική πηγή φέρεται να απάντησε: «Όταν κλείσαμε την ΕΡΤ, δεν ξέραμε καν ποιος ήταν μαζί μας» ή «διαπιστώσαμε ότι κανείς δεν ήταν μαζί μας, όταν κλείσαμε την ΕΡΤ». Ο κοινοτικός αξιωματούχος φέρεται να ζήτησε επαναβεβαίωση της πολιτικής βούλησης να τηρηθεί το πρόγραμμα. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί, λένε, από τον πρωθυπουργό. «Η Σύνοδος της 24ης και 25ης Οκτωβρίου δεν θα αποτελέσει πεδίο μετρολογίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου