Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ολόκληρη η προγραμματική συμφωνία

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης
Από το real.gr

Εφ όλης της ύλης η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της οποίας κατέληξαν σε προγραμματική συμφωνία.

Στο κείμενο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, πως στόχος είναι η κυβερνητική σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετίας. «Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν πλήρη συνείδηση για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και γι' αυτό πρώτος στόχος είναι η ανάσχεση της ανεργίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ


Επίσης στην κυβερνητική συμφωνία γίνεται λόγος για την ενίσχυση της απασχόλησης η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω αναπτυξιακών μέτρων και τις διαρθρωτικές αλλαγές. «Σχέδιο Β χωρίς θυσίες δεν υπάρχει. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει για να βγει η χώρα από την κρίση» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της συμφωνίας. Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. 

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00 παραμονές της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές που ζητούν νέα μέτρα και η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι τα κύρια θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. 

Ωστόσο προβληματική αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η συνύπαρξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση καθώς μπορεί Σαμαράς και Βενιζέλος να χαράσσουν μία κοινή γραμμή του «όχι» απέναντι στο ασφυκτικό πρέσινγκ της τρόικας για νέα μέτρα, ωστόσο στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσονται και πάλι έντονα φαινόμενα καχυποψίας.

Γκρίνια για Κεδίκογλου: «Γαλάζιοι» βουλευτές δεν έκρυβαν χθες την έντονη δυσφορία τους για την ολόθερμη δήλωση στήριξης του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή την υπόθεση των υποβρυχίων. Η μουρμούρα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι έντονη καθώς όπως λένε βουλευτές, η δήλωση βγήκε λίγες ώρες πριν από την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του κ. Βενιζέλου και αφού είχε προηγηθεί η ανοιχτή σύγκρουση του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με το Μαξίμου τότε να παρακολουθεί ως «παρατηρητής». Και αφού είχε προηγηθεί το non paper του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα το μεσημέρι χωρίς να υπάρξει αντίδραση κεντρικά από την κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος ο οποίος «μετέφερε» την οργή του στο Μαξίμου δεν έκρυψε την ικανοποίησή του όταν ρωτήθηκε για το θέμα στη συνέντευξη Τύπου παραπέμποντας απλά στη δήλωση Κεδίκογλου...

«Ρήγμα» και στη Βουλή: Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία «μπλόκο» στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν σειρά διαβουλεύσεων ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και στους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να φτάσει ένα κείμενο στη Βουλή από όλα τα κόμματα. Η απόφαση ήταν να περάσει χωρίς ονομαστική ψηφοφορία το κείμενο καθώς στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ενστάσεις (Λαφαζάνης) για συγκεκριμένα άρθρα της τροπολογίας. Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε εκ νέου κλίμα καχυποψίας στις σχέσεις των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων.

«Βραχυκύκλωμα» με Στουρνάρα:
  Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες περικοπές σε συντάξεις, η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η αναδίπλωση του Γ. Στουρνάρα λίγες ώρες αργότερα δείχνουν ξεκάθαρα το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για τον υπουργό Οικονομικών. 

Ζήτημα εκλογών:
Ακόμη και στο κεντρικό ζήτημα των πιέσεων από την τρόικα για νέα μέτρα με κίνδυνο να δημιουργηθεί πολιτική αποσταθεροποίηση, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι δεν ακολουθούν πλέον την ίδια τακτική. Προ καιρού ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για πρώτη φορά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε αναγνωρίσει ότι αυτή η πίεση των δανειστών μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πολιτικές εξελίξεις. Χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η τρόικα δεν μπορεί να επιβάλει σε καμία περίπτωση εκλογές στην Ελλάδα την ώρα που ένας εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Σαμαρά (Π. Μπαλτάκος) κάθε άλλο παρά αποκλείει τις κάλπες ακόμη και στο σενάριο του ατυχήματος.

Προγραμματική συμφωνία: Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται απόψε (18:00) στο Μέγαρο Μαξίμου σε μία εφ' όλης της ύλης συνάντηση όπου σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ θα σφραγίσει τη νέα προγραμματική συμφωνία των δυο κομμάτων. Για τη ΝΔ η προγραμματική συμφωνία κάθε άλλο παρά προτεραιότητα είναι ενώ αυτό που συζητήθηκε έντονα χθες από «γαλάζιους» είναι το γεγονός ότι από τη Χαριλάου Τρικούπη διέρρευσαν ακόμη και σημεία της συμφωνίας όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και αναφορά για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ζήτημα για το οποίο οι «γαλάζιοι» δηλώνουν απόλυτη άγνοια.

«Όχι μέτρα»: Στο μοναδικό σημείο που υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων είναι στο ζήτημα των μέτρων. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφωνούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν και να περάσουν από τη βουλή οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Η κατάσταση στις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες κρίνεται ως οριακή και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί στη σημερινή τους συνάντηση θα επαναβεβαιώσουν την κοινή τους θέση ότι η Αθήνα έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και πλέον αναμένει και από τους δανειστές να πράξουν το ίδιο. Για τον κ. Σαμαρά είναι κομβικής σημασίας να λυθεί το ζήτημα του χρέους ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές προκειμένου η κυβέρνηση να έχει ένα σημαντικό αβαντάζ μπροστά στην κάλπη.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου