Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

H NASA δημοσιεύει φωτογραφίες από το νησί που «γέννησε» ο σεισμός στο Πακιστάν.

Ως αποτέλεσμα της τεράστιας καταστροφής που προκλήθηκε από τον μεγάλο σεισμό στο Πακιστάν οδηγώντας στον θάνατο 500 ανθρώπων, ένα νέο νησί αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας. Η NASA προχώρησε στην δημοσιοποίηση των εικόνων της νεο-σχηματισθείσας αυτής νησίδας.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες πριν και μετά την «γέννηση» του γήινου «σώματος» την 24η Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του σεισμού που συγκλόνισε το Πακιστάν.

Το νησί ονομάζεται «Zalzala Jazeera» (σ.σ. pentapostagma.gr – νησί που σχηματίσθηκε από σεισμό), και ο εδαφικός σχηματισμός βρίσκεται 380 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού στην Ακτή Paddi Zirr,  πλησίον του Gwadar στο Pakistan στην Αραβική Θάλασσα.

Η πρώτη εικόνα του νησιού ελήφθη στις 26 Σεπτεμβρίου από τον δορυφόρο Earth Observing-1 της NASA, ενώ η δεύτερη εικόνα απαθανατίζει την ίδια ακτή στις 17 Απριλίου δίχως έκταση γης γύρω από τις συντεταγμένες που «καλύπτει» πλέον η νέα νησίδα.



Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βάθος του επιπέδου της θάλασσας γύρω από το «Zalzala Jazeera» είναι περίπου 15 έως 20 μέρα, με το νησί να βρίσκεται περίπου 1 μίλι μακρύτερα από την ακτή. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το νησί δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από έναν «σωρό λάσπης, άμμου και συμπαγών βράχων που προκλήθηκε από τις ασκούμενες δυνάμεις του αερίου υψηλής πιέσεως».

“Το νησί είναι στην πραγματικότητα απλώς ένας μεγάλος σωρός λάσπης που αναδύθηκε στην επιφάνεια από τα βάθη της θάλασσας. Αυτή η περιοχή του πλανήτη αναδεικνύει αυτούς τους σχηματισμούς συχνά καθώς η γεωλογική του μορφολογία είναι η κατάλληλη. Απαιτείται ένα ρηχό, και βυθισμένο στρώμα πεπιεσμένου αερίου-μεθανίου, διοξείδιο του άνθρακα, και υγρά. Όταν το συγκεκριμένο στρώμα «παρενοχλείται» από σεισμικά κύματα (όπως έπειτα από έναν σεισμό), τα αέρια και τα υγρά ωθούνται από την άνωση και κατευθύνονται προς την επιφάνεια, φέρνοντας μαζί τους πέτρες και λάσπη», δήλωσε ο Bill Barnhart, γεωλόγος της Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr -US Geological Survey) προς το Earth Observatory της NASA.  

To Παρατηρητήριο για τον Πλανήτη της NASA – (Earth Observatory) ανακοίνωσε ότι αυτό δεν είναι το πρώτο νησί που έχει σχηματισθεί, κατά την διάρκεια του τελευταίου αιώνα, στην επιφάνεια της θάλασσας κατά μήκος της συγκεκριμένης ακτής συνολικής έκτασης 700-χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι το νέο νησί θα παραμείνει στην επιφάνεια για περίπου έναν χρόνο, προτού βυθιστεί ξανά στα βάθη της Αραβικής Θάλασσας.


ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου