Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

«Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται μείωση χρέους», λέει ο επικεφαλής της Pimco

Βερολίνο: «Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται μείωση χρέους….oριστικά» δηλώνει χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ ελ Εριάν, σύμφωνα με τον οποίον υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: Ή μία τελευταία διαγραφή χρέους ή έξοδος των δύο χωρών από την Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα παγκοσμίως, «όσο οι χώρες έχουν τόσο υψηλό χρέος και απειλείται μία αναδιάρθρωση, οι ιδιώτες επενδυτές, τους οποίους αυτές οι χώρες χρειάζονται επειγόντως, δεν επιστρέφουν. Έτσι η κατάσταση δεν βελτιώνεται», προσθέτοντας ότι «ίσως να χρειάζεται και η Πορτογαλία απομείωση του χρέους της, ωστόσο, η κατάσταση στην χώρα αυτή δεν είναι τόσο σαφής».


«Για να μπορέσει μια χώρα σαν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, χρειάζεται ένα ποσοστό χρέους της τάξεως του 60-70% του ΑΕΠ», εκτιμά ο πρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «θα πρέπει να προκύψει ένα σημαντικό "κούρεμα" του χρέους».

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, συνιστά σε διάστημα ενός έτους να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το εάν η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Eυρωζώνη.

«Εναπόκειται κατά κύριο λόγο στην Γερμανία και τους άλλους εταίρους να σταθμίσουν τις εναλλακτικές επιλογές με επίγνωση ότι αυτές οι χώρες πρέπει να επιστρέψουν στο μονοπάτι της ανάπτυξης», ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι «στο δρόμο προς τα εκεί είναι κρίσιμο το ερώτημα εάν αυτές οι χώρες θα αποχωρήσουν από το ευρώ ή αν θα είναι διατεθειμένοι οι άλλοι να τις επιδοτούν στο διηνεκές».

Δηλώνει μάλιστα, ότι μέσα στο 2014 θα πρέπει να ληφθεί οριστικά απόφαση: «Την απόφαση αυτή πρέπει να την λάβει η Ευρώπη, από κοινού και γρήγορα. Aν αυτό είναι δυνατόν, μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μακροπρόθεσμα κανένα ιδιωτικό κεφάλαιο να μην πάει σε αυτές τις χώρες και οι φορολογούμενοι να αναλαμβάνουν σε όλο και μεγαλύτερη έκταση την ευθύνη για τα χρέη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου