Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Να μην πληρώσουν οι αγρότες, συμφώνησαν οι βουλευτές ΝΔ , ΠΑΣΟΚ «Θυσία» 280.000 οικοπεδούχοι και ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων


Τι προβλέπει το νέο σχέδιο για τη φορολογία ακινήτων - Ποιοι θα πληρώσουν διπλό χαράτσι - Στα 2,65 δισ. οι προς είσπραξη φόροι, αντί για 2,9 δισ. του απορριφθέντος σχεδίου.Να πάρει πίσω την «υπογραφή» της από τη συμφωνία στο Μεσοπρόθεσμο με την Τρόικα ότι το 2014 θα εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ από φόρους στα ακίνητα, αναγκάζουν την κυβέρνηση οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο αυτό όμως, αλλά φροντίζουν (ειδικά οι βουλευτές της περιφέρειας) να ελαφρύνουν υπερβολικά τους αγρότες και τους κατοίκους της επαρχίας, πιέζοντας να μην πληρώσουν ούτε και ένα ευρώ φόρο, ει δυνατόν.
Δύο όρους είχε θέσει ο Γιάννης Στουράρας για να δεχθεί αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και αυτοί κατερρίφθησαν από τη συμφωνία των κομμάτων της συγκυβέρνησης: να μην αλλάξει ο στόχος είσπραξης των 2,9 δισ. ευρώ και να πληρώνουν περισσότεροι λιγότερα.

Με το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν Μαξίμου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όμως:


-Ο στόχος είσπραξης από φόρους ακινήτων το 2014 μειώνεται στα 2,65 δισ. ευρώ.

-Απαλλάσσονται τα αγροτικά ακίνητα, ενώ μειώνονται 30%-50% οι φόροι στα αγροτεμάχια. Αν τελικά όμως, όπως αφήνει ανοικτό το κείμενο της συμφωνίας, καταργηθεί ο φόρος στα αγροτεμάχια, οι κάτοικοι της επαρχίας δεν θα πληρώνουν ουσιαστικά τίποτε, ούτε για χωράφια, ούτε για αγροτικά κτίσματα.

-Τα 2,65 δισ. του νέου φόρου ακινήτων,  έτσι, θα τον πληρώνουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία και πάλι οι κάτοικοι των αστικών κέντρων, δηλαδή οι ίδιοι που πλήρωναν μέχρι τώρα ΕΕΤΑ και ΕΕΤΗΔΕ. Και εφόσον είναι τελικά οι ίδιοι, δεν θα πληρώνουν λιγότερα, αλλά τα ίδια και περισσότερα εφόσον εξαιρεθούν οι αγρότες που πλήρωναν και αυτοί «χαράτσι» στα σπίτια τους μέσω της ΔΕΗ.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ), μόνον… ενιαίος δε θα είναι. Αντιθέτως, θα επιβαρύνει τουλάχιστον 280.000 ιδιοκτήτες των οποίων η συνολική αξία της περιουσίας τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ (σε αντικειμενική αξία). Αυτοί θα πληρώνουν ουσιαστικά «διπλό» φόρο, που θα ξεπερνά κατά πολύ τα 50.000 ευρώ το χρόνο (αφού μόνο ο συμπληρωματικός φόρος θα φτάνει έως και 1% για αξίες από 5 εκατ. ευρώ και άνω).

Επιπλέον θα επιβαρύνει και όσους έχουν οικόπεδα οι οποίοι δεν πλήρωναν ποτέ τίποτε, εκτός από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας εφόσον ξεπερνούσε η συνολική ακίνητη περιουσία τους τις 200.000 ευρώ.

Πώς θα υπολογίζεταιο ΕΦΙΑ


Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για το αν μπορούν να εξασφαλιστούν έτσι ακόμα και τα 2,65 δισ. (ή 2,5 δισ. αν δεν φορολογηθούν τα χωράφια) επειδή μειώνεται η βάση υπολογισμού του φόρου.

Στην πράξη, αν γίνουν δεκτές, οι αλλαγές στις οποίες συμφώνησαν το Μαξίμου και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα επιβάλλεται «διπλός» φόρος:

-ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.). Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών.

-ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται σε όσους το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

1. για τα Κτίρια:

Προβλέπεται μείωση 4,4%-21,6% σε σχέση με το ΕΕΤΑ (-16% μεσοσταθμικά για όλους). Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την περιοχή (Τιμή Ζώνης) στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο και συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προέβλεπε για τα κτίρια συντελεστή βασικού φόρου κυμαινόμενο από 2,3 έως 17 ευρώ ανά τ.μ. σε 20 φορολογικά κλιμάκια.

Για κάθε κτίσμα όμως, ο κύριος φόρος θα προκύπτει με πολλαπλασιασμό του συντελεστή βασικού φόρου (που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου) επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας των κύριων χώρων του.

Άρα για σπίτι 100 τμ ο βασικός φόρος θα ξεκινά από 200 ευρώ και θα φτάνει στα 1.300.

Στη συνέχεια όμως ο βασικός φόρος θα μεταβάλλεται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτίσματος. Συγκεκριμένα, θα πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με συντελεστές που αυξομειώνουν το ύψος του φόρου, ανάλογα με:

- την παλαιότητα του κτιρίου,

-τον όροφο και

- τον αριθμό των προσόψεων που έχει το ακίνητο σε δρόμους.

Σε περίπτωση που το κτίσμα είναι μονοκατοικία προβλέπεται πρόσθετος συντελεστής μονοκατοικίας, με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται ο τελικός φόρος που θα έχει προκύψει από τους προηγούμενους υπολογισμούς.

Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου (έκπτωση 90%). Για τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.) θα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή.

2. Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών:

Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια. Στο ενημερωτικό σημείωμ που δόθηκε στους βουλευτές, υπολογίζεται ότι θα χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ωστόσο η κλίμακα με την οποία θα προκύπτει ο τελικός (κύριος) φόρος ανά ιδιοκτησία δεν έχει γίνει ακόμα αποφασιστεί.

3. Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών:

Προκύπτουν εκπτώσεις που ξεπερνούν το 30% ή και 50% σε σχέση με τους σχεδιασμούς για τον ΕΝΦΑ.

Ο βασικός φόρος πέφτει στο 1 ευρώ ανά στρέμμα ή στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 1,5 ευρώ ανά στρέμμα ή 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό, που προέβλεπε το σχέδιο νόμου για τον ΕΝ.Φ.Α. Μειώνεται δηλαδή κατά 33% σε σύγκριση με το βασικό φόρο που είχε καθοριστεί με το νομοσχέδιο για τον ΕΝ.Φ.Α. Προβλέπονται επίσης:

-συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3 (αντί 3,5 που προέβλεπε  ΕΝΦΑ)

-συντελεστής άρδευσης 1,1,

-συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις,  αντί 0,5 που προέβλεπε ο ΕΝΦΑ, δηλαδή μείωση 80%.

-συντελεστής χρήσης 0,5 για τους βοσκοτόπους, αντί 0,6 με τον ΕΝΦΑ.

-συντελεστής χρήσης 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους,

-συντελεστής χρήσης 5 για τα λατομεία και

-συντελεστής χρήσης 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις!

Στις εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση θα εφαρμόζεται μειωτικός «συντελεστής απαλλοτρίωσης» 0,75 (έκπτωση 25%), ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5, δηλαδή ο φόρος θα πενταπλασιάζεται (όπως προβλεπόταν και στο σχέδιο για τον ΕΝ.Φ.Α).

Ο υπολογισμός του κύριου φόρου για τις εκτάσεις εκτός σχεδίου θα γίνεται ως εξής: ο βασικός φόρος 0,001 ευρώ ανά τ.μ. θα πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της έκτασης και εν συνεχεία με τον συντελεστή θέσης, τον συντελεστή άρδευσης (αν η έκταση είναι αρδευόμενη) και τον συντελεστή χρήσης.

Καταργείται ο συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα, ο οποίος προβλεπόταν στο σχέδιο για τον ΕΝ.Φ.Α. μόνο για τις εκτάσεις που είχαν απόσταση μικρότερη των 800 μέτρων από τη θάλασσα.

4.  Συμπληρωματικός φόρος:  θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα.Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικοπέδων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο στα 300.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τον ΦΑΠ.

Αν οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου ξεκινούν όχι από 0,2%, όπως ισχύει για τον ΦΑΠ, αλλά από 0,1% (για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας λίγο πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ) θα υπάρξει έκπτωση 50%-70% σε σχέση με τον ΦΑΠ.

Πχ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει Συμπληωματικό φόρο 50 ευρώ αντί γι ΦΑΠ 300 ευρώ. Αν ο χαμηλός συντελεστής παραμείνει 0,2%, θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο 100 ευρώ αντί 300 ευρώ που πλήρωνε για ΦΑΠ.

Η κλίμακα για τα μεγαλύτερης αξίας ακίνητα δεν έχει παρουσιαστεί, αλλά θα φθάνει και στο 1% για περιουσίες αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου