Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΨΕΥΔΗΣ Η ΕΙΔΗΣΗ ΟΤΙ: Οι Ελληνες κολλάνε μόνοι τους AIDS για να πάρουν το επίδομα

«Typo in WHO report» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων και κοινωνικών δικτύων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Γκρέγκορι Χαρτλ.
Λίγα λεπτά μετά, ακολούθησε η ανακοίνωση του ΠΟΥ που αναφερόταν σε τυπογραφικό λάθος. Το σίγουρο είναι ότι η ψευδής είδηση που ήθελε τους Ελληνες να κολλάνε μόνοι τους AIDS για να πάρουν το επίδομα είχε διασπαρεί σε εγχώρια και ξένα ΜΜΕ και είχε ήδη «μολύνει» εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου.

Η «λάσπη» εκτοξεύτηκε από το ραδιοφωνικό παραγωγό του Fox News Ρας Λίμποου, ο οποίος σχολίασε στην εκπομπή του το δημοσίευμα του περιοδικού «New Scientist». «Είναι αλήθεια; Είναι η Ελλάδα η gay πρωτεύουσα του κόσμου; Το ακούσατε αυτό;» είπε ο παραγωγός. Το δημοσίευμα έγραφε ότι οι Ελληνες που έχουν AIDS παίρνουν επίδομα 700 ευρώ. Περιλάμβανε μια στατιστική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με την οποία τα μισά από τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα αφορούν χρήστες που αυτομολύνονται για να πάρουν το επίδομα.
Ο ΠΟΥ σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι ελληνικές αναφορές στην έκθεση δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τυπογραφικό λάθος. «Υπήρξε παρερμηνεία κατά την επεξεργασία του εγγράφου. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για οικειοθελείς αυτο-μολύνσεις» σημειώνεται και στη συνέχεια προστίθεται ότι «η αυθεντική είδηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "The Lancet" από τον Αλέξανδρο Κεντικελένη και τους συνεργάτες του το 2011».
«Ο ΠΟΥ, μετά από παρέμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναγνώρισε τη μη εγκυρότητα αυτών των δεδομένων και προέβη σε διορθωτικό κείμενο, το οποίο τονίζει ότι η εσφαλμένη δημοσίευση προέκυψε από λάθος στη σύνταξη της έκθεσης» αναφέρει το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο χαρακτήρισε την αναφορά του ΠΟΥ λανθασμένη και τόνισε ότι η αρχική πηγή από την οποία αντλήθηκε η εν λόγω πληροφορία αναφέρεται σε σποραδικά, μη τεκμηριωμένα περιστατικά.

ΠΗΓΗ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου