Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Πάλι εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για «ευρώ ή δραχμή»

Μηλιός: Μειοψηφία ο Λαφαζάνης, δεν επηρεάζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ- Λαφαζάνης: «Γερμανική φυλακή» το ευρώ - Καλύβης: Έχω παρόμοιες απόψεις με τον κ. Λαφαζάνη.Επίθεση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη εξαπέλυσε σήμερα το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός με αφορμή τα όσα είπε ο πρώτος για έξοδο από το ευρώ.

Ο κ. Μηλιός είπε συγκεκριμένα μιλώντας το πρωί στο Mega: «Οι θέσεις Λαφαζάνη είναι μια μειοψηφία που δεν επηρεάζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Παραδέχτηκε πάντως ότι γίνεται διάλογος στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να αλλάξουν οι θέσεις του κόμματος όσον αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, μιλώντας επίσης το πρωί, στον ΑΝΤ1, ο κ. Λαφαζάνης έδωσε συνέχεια σε όσα είπε την Κυριακή, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή αντιμνημονιακής πολιτικής και προγράμματος εντός της ευρωζώνης. Αν δεχθούμε εκβιασμούς, απειλές ή εκβιαστικά διλήμματα, εμείς θα εφαρμόσουμε το αντιμνημονιακό μας πρόγραμμα».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, το μέλος της συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Καλύβης, δήλωσε, αναφορικά με το ζήτημα της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να διαμορφώσει το πρόγραμμά του. Ξέρουμε ότι αυτό είναι δύσκολο και δημιουργεί καταναγκασμούς, αλλά ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, μπορεί να διαμορφώσει προϋποθέσεις, ώστε αυτό το συγκρουσιακό πρόγραμμα και με τους κανόνες της ΕΕ να μπορεί να εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια συζήτηση. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εγώ προσωπικά έχω παρόμοιες απόψεις με τον κ. Λαφαζάνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κενό στρατηγικής».

Αναγνώρισε, επίσης, ότι «η πολιτική την οποία θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες να περάσει μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και συνεπώς θα έρθει σε σύγκρουση. Προφανώς θα υπάρξει διαπραγμάτευση και θα δημιουργηθούν συμμαχίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διότι υπάρχουν παντού προβλήματα και ισχυρές αμφισβητήσεις σε αυτό που οικοδομείται και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούμε ότι το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί στην ευρωζώνη εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Οπότε, υπάρχει η σκέψη ότι μπορούμε να συγκρουστούμε με αυτό το πλαίσιο, χωρίς να βγούμε από το ευρώ με δική μας πρωτοβουλία».

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί προβληματισμός για τη δυναμική επανεμφάνιση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων του κόμματος, που διαφοφοροποιούνται ανοιχτά στο θέμα της παραμονής του ευρώ, αλλά και της πολιτικής πλατφόρμας για τις ευρωεκλογές.

Λαφαζάνης: «Γερμανική φυλακή» το ευρώ - Επιμένει για έξοδο

Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοιχτός «για συνεργασία σε προσωπικότητες και δυνάμεις που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους στο βαθμό που ακολουθούν έμπρακτα μία νέα πορεία προς την Αριστερά και δεν φέρουν ευθύνη για τις νεοφιλελεύθερες και ιδιαίτερα τις μνημονιακές πολιτικές» εκφράζει, μεταξύ άλλων, στο κείμενο θέσεων που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Κυριακή, κάνοντας έμμεση αναφορά σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ χωρίς, όμως, να τα κατονομάζει.

«Κάποιοι -αν μπορούσαν- θα είχαν απαγορεύσει τη συζήτηση για την έξοδο από το ευρώ στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή λέει αναπαράγεται στα ΜΜΕ» σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Βεβαίως και το θέτουμε αυτό το ζήτημα. Δεν είναι ιδεοληψία. Σήμερα σείεται συθέμελα η Ευρώπη και εμάς κάποτε μας έλεγαν γραφικούς» είπε ο κ. Λαφαζάνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «μιλάμε για ένα νόμισμα που έχει γίνει γερμανική φυλακή, του γερμανικού κατεστημένου».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τους χειρισμούς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «διαλύεται το σύμπαν στην Ευρώπη, η Νότια Ευρώπη συνθλίβεται, και εμείς τα βλέπουμε όλα αυτά, αλλά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά».

Ο ίδιος κάλεσε σε μία μεγάλη ανατροπή, όπως είπε, γιατί, διαφορετικά, χωρίς την ανατρεπτική ορμή, η ευρωπαϊκή αριστερά θα είναι σαν να χτυπάει τα τύμπανα στην ακροδεξιά.

Παράλληλα, όσον αφορά στις συνεργασίες, η Αριστερή Πλατφόρμα υποστηρίζει ότι αυτήν την ώρα είναι αναγκαίες συγκεκριμένες και απλόχερες πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ για την κοινή δράση στο μαζικό κίνημα και την συμπαράταξη σε πολιτικό επίπεδο των αριστερών δυνάμεων του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όλων των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ως τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας.

Στο ίδιο κείμενο η Πλατφόρμα σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από τα πράγματα αναδειχτεί ως η αιχμή της μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής προσπάθειας για να καταστεί η προοδευτική ανατροπή πραγματικότητα».

Η Αριστερή Πλατφόρμα υπογραμμίζει ότι, η ανάγκη μιας πραγματικής προοδευτικής ανατροπής που θα αναδείξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου και ανόρθωσης με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό, δεν είναι μόνο υπερεπείγουσα αλλά έχει γίνει κυριολεκτικά όρος επιβίωσης του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων στρωμάτων του.

Η αριστερή κυβέρνηση, τονίζει το κείμενο, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι προϋπόθεση για να σταματήσει η κοινωνική και οικονομική καταστροφή που συντελείται και προσθέτει ότι η κατάκτηση της κυβέρνησης δεν σημαίνει και κατάκτηση της εξουσίας που είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία ρήξεων και απαιτεί μία ποιοτικά ανώτερη και βαθύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα.

Σύμφωνα με την Αριστερή Πλατφόρμα, είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός ισχυρού και πραγματικά δημοκρατικού και συλλογικού κόμματος, με ισχυρές οργανώσεις δραστήριων και ενεργών μελών, που θα συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και θα έχουν ουσιαστική παρέμβαση στα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, στους αγώνες και τα κινήματα . Παράλληλα, υπογραμμίζει και την ανάγκη μιάς ουσιαστικής ιδεολογικής προσπάθειας και παρέμβασης στο κόμμα και την κοινωνία με βάση τον μαρξισμό ως εργαλείο ανάλυσης, ερμηνείας των εξελίξεων και αλλαγής της κοινωνίας.


Εκτίμηση της Αριστερής Πλατφόρμας είναι ότι «το σύστημα θα κάνει οτιδήποτε περνά από το χέρι του για να ανατρέψει την κυβέρνηση της Αριστεράς», ενώ διατυπώνει και την άποψη ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο, επίσης, την κλιμάκωση της εγκληματικής νεοναζιστικής βίας στήνοντας ένα σκηνικό έντασης, ανασφάλειας και αστάθειας για να χειραγωγήσει σε απόλυτα συντηρητική κατεύθυνση το λαό ,να συκοφαντήσει τους αγώνες του και να εκτονώσει την οργή του.

«Συνεπώς», επισημαίνει, «η αντιφασιστική πάλη, η οποία πρέπει να συνεχιστεί αμείωτα δεν μπορεί ούτε λεπτό να αφήνει στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, πολύ περισσότερο να συμμαχεί με αυτήν σε μια άσφαιρη διαμάχη με την ΧΑ, αλλά να συνδυάζει την αντιμνημονιακή με την αντιφασιστική πάλη με όρους κυρίως μαζικού κινήματος».

Ως προς τον ρόλο των ΜΜΕ, τονίζει ότι «κομβικό ζήτημα είναι η κατάφωρα μεροληπτική τακτική σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ των ΜΜΕ που παίζουν τον ρόλο της ατμομηχανής στο χτύπημα του ΣΥΡΙΖΑ και στην υπεράσπιση της μνημονιακής συγκυβέρνησης». Η κυβέρνηση δεν θα πέσει από μόνη της, δεν θα παραδώσει την κυβερνητική εξουσία αν δεν την ρίξει ο ίδιος ο λαός με τον αγώνα και την ψήφο του.

Ως προς το συνέδριο του ΚΕΑ, τονίζει ότι αποτελεί μια ευκαιρία για μια ουσιώδη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική της Αριστεράς, η οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα ευρύτερο κομματικό σώμα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 που θα προετοιμάσει ταυτόχρονα το κόμμα για τις ευρωεκλογές. Εκτιμά επίσης, ότι το πλαίσιο συζήτησης του ΚΕΑ είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, τα οξυμένα προβλήματα και την ανάγκη διεύρυνσης της ταξικής και πολιτικής πάλης και ότι η αριστερά στην Ευρώπη πρέπει να δώσει ένα στίγμα πιο ριζοσπαστικό, με στρατηγικό και πολιτικό βάθος με μεγαλύτερη σύνδεση με τα κινήματα με σαφή διάκριση όχι μόνο από τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά αλλά και με την μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία.

Η Αριστερή Πλατφόρμα αναφέρει ότι μια Ελλάδα που θα απαλλαγεί από την τρόικα και τα μνημόνια -και ως εκ τούτου θα ακολουθήσει δρόμους ρήξης με την Ευρωζώνη και αμφισβήτησης των κανόνων της ΕΕ- θα πρέπει να συνοδεύσει αυτές τις αφετηριακές επιλογές με ένα συνολικότερο προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου και ανασυγκρότησης σοσιαλιστικής έμπνευσης και προοπτικής.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου