Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Μπρα ντε φερ Σαμαρά – Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές

Η ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ για τυχόν διατάραξη της σταθερότητας επισημαίνει ο πρωθυπουργός που υπογράμμισε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2016 - Η αποστροφή Τσίπρα για τις προεδρικές εκλογές που άναψε φωτιές.Νέο κύκλο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με επίκεντρο το χρόνο των εθνικών εκλογών και το πώς συναρτώνται αυτές με την προεδρική εκλογή του 2015, ξεκίνησε και επίσημα πλέον ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε επίπεδο Σαμαρά – Τσίπρα.


Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να παίξει το χαρτί της σταθερότητας, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2016 και ρίχνοντας την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση, που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές την άνοιξη του 2015.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έτσι κι αλλιώς εθνικές εκλογές θα έχουμε εντός του 2014, με δεδομένη την κυβερνητική ήττα στις ευρωεκλογές, γι’ αυτό θεωρεί άκαιρη και αποπροσανατολιστική την όποια συζήτηση και εμπλοκή της προεδρικής εκλογής με τις εθνικές κάλπες.

Ωστόσο η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στη Βουλή ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από μία άλλη Βουλή, στην οποία θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλή ανάγνωση και συντηρεί τα σενάρια περί συσχέτισης της διαδικασίας προεδρικής εκλογής με πολιτικές εξελίξεις: Ναι μεν μπορεί να έχουν γίνει εκλογές στο μεταξύ, εντός του 2014, αλλά κι αν δεν έχουν γίνει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις προκαλέσει σε κάθε περίπτωση με αφορμή τη συγκεκριμένη διαδικασία, είναι οι δύο όψεις της παρέμβασης του κ. Τσίπρα.

Ερωτηματικά πάντως έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο άνοιξε το όλο θέμα: Ήταν οι δηλώσεις του ίδιου του Κάρολου Παπούλια την περασμένη Πέμπτη, με τις οποίες ο πρόεδρος τα Δημοκρατίας… αποχαιρέτισε από τώρα τους συνεργάτες του στο προεδρικό μέγαρο, που πυροδότησε τη σχετική συζήτηση. Επειδή δεν συνηθίζονται τέτοιου είδους πρόωροι αποχαιρετισμοί, πολλοί ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως προαναγγελία παραίτησής του πριν την ολοκλήρωση της θητείας του.

Προκλήθηκε σάλος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά διευκρινίσεις από τον κ. Παπούλια, με την προεδρία της Δημοκρατίας να διευκρινίζει (με δηλώσεις στο www.protothema.gr) ότι η προεδρική θητεία θα ολοκληρωθεί κανονικά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ όμως εκτίμησαν ότι πιθανόν εξυφαίνονται σενάρια από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε με αφορμή τον θόρυβο γύρω από την προεδρική εκλογή του 2015 να αναζητήσει το Μαξίμου ένα εύσχημο τρόπο και κατά προτίμηση φορτώνοντας την ευθύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ακόμη και το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού ο πραγματικός χρόνος ζωής τελειώνει – σύμφωνα με τις αναλύσεις της Κουμουνδούρου – στις ευρωεκλογές και τη δεινή ήττα που δεν θα αφήσει περιθώρια στον κ. σαμαρά να συνεχίσει να παραμένει στην εξουσία.

Στο φόντο όλων των εξελίξεων και των διεργασιών προβάλλουν πάντως όλα τα σενάρια: Από εθνικές εκλογές πριν τις ευρωεκλογές, έως τριπλές εκλογές τον Μάιο (ευρωεκλογές, εθνικές και τοπικές εκλογές) ή και προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά τη μάχη για την ευρωβουλή, είτε μέσα στο καλοκαίρι, είτε εντός του φθινοπώρου…

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου