Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Νεκρός εκπρόσωπος του ΔΝΤ(Βίντεο)

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, μεταξύ τους 13 ξένοι,  εκ των οποίων δύο αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν χθες βράδυ στην επίθεση που πραγματοποίησαν Ταλιμπάν εναντίον λιβανέζικου εστιατορίου όπου συχνάζουν ξένοι και εύποροι αφγανοί πολίτες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αφγανική αστυνομία.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Καμπούλ επίσης περιλαμβάνεται στους νεκρούς, όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ.
"Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν: 13 ξένοι και οκτώ Αφγανοί", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ Μοχάμαντ Ζαχίρ, διευκρινίζοντας ότι κατά την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι.



Ο προηγούμενος απολογισμός που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες έκανε λόγο για 17 νεκρούς.
Τέσσερα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Unama) σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

"Οι στοχευμένες αυτές επιθέσεις εναντίον των πολιτών είναι απαράδεκτες και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, δια του εκπροσώπου του.

"Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ο αγαπητός μας συνάδελφος και φίλος Ουάμπελ Αμπντάλα, ο εκπρόσωπός μας στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκε στην επίθεση", δήλωσε γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο μετά την επίθεση την οποία καταδίκασε ομόφωνα η διεθνής κοινότητα. Ο Λιβανέζος Ουάμπελ Αμπντάλα ήταν 60 ετών.

Δύο Βρετανοί είναι μεταξύ των νεκρών. Δύο Καναδοί συγκαταλέγονται επίσης στους νεκρούς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Οτάβας.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. "Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι 29 υψηλόβαθμοι ξένοι εισβολείς και οκτώ αφγανοί μισθοφόροι σκοτώθηκαν", δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιμπουλάχ Μουτζαχίντ τονίζοντας ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε "σε αντίποινα" για τον θάνατο αφγανών πολιτών κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία Παρουάν, βορείως της Καμπούλ, ανάμεσα στους Ταλιμπάν στις αφγανικές δυνάμεις και σε στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Η αφγανική προεδρία κατηγόρησε τότε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι σκότωσαν οκτώ πολίτες, εκ των οποίων επτά παιδιά.

Στόχος της χθεσινοβραδινής επίθεσης ήταν "Η Ταβέρνα του Λιβάνου", στο κέντρο της Καμπούλ, όπου συχνάζουν διπλωμάτες, σύμβουλοι, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και εύποροι επαναπατρισθέντες που ζουν στην αφγανική πρωτεύουσα. Γύρω στις 19.00 τοπική ώρα (16.30' ώρα Ελλάδος) ένας καμικάζι ανατινάχθηκε έξω από το εστιατόριο. Επωφελούμενοι από τη σύγχυση που προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε όλο το κέντρο της πόλης, δύο ένοπλοι Ταλιμπάν εισέβαλαν στο εστιατόριο και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, εναντίον των πελατών, πριν τελικά πέσουν νεκροί από τα πυρά των ειδικών αφγανικών δυνάμεων.

Μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001 από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό, οι αντάρτες πραγματοποιούν αιματηρή εξέγερση στη χώρα, ενώ οι προσπάθειες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν φέρει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Τα συνεχιζόμενα βίαια επεισόδια προκαλούν ανησυχία. Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αναμένεται να αποχωρήσει έως τα τέλη του έτους. Προεδρικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 5 Απριλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΚΑΙ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου