Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Εντυπωσιακή τρίπλα Παλαιστινίων, έβαλαν Πούτιν στο παιχνίδι

Ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου, των μυστικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων, είχαν εύλογα στραμμένη την προσοχή τους στις διαπραγματεύσεις στο Μοντρέ της Ελβετίας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προέβαινε σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στο μεσανατολικό πρόβλημα.
Μετέβη στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους, δείχνοντας τη δυσαρέσκεια της παλαιστινιακής πλευράς (όπως άλλωστε και οι Ισραηλινοί…) με τη μεσολαβητική πρωτοβουλία και τις ασφυκτικές πιέσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε και από δημοσιεύματα που ήθελαν ανοιχτή την πιθανότητα να αναλάβει η Μόσχα, δια ρωσικών εταιριών του χώρου, την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Γάζας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ούτε είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει ισραηλινή αντίδραση.

Οι Ισραηλινοί έχουν ανοικτούς διαύλους συνεννόησης με τη Μόσχα, έχοντας αντιληφθεί εγκαίρως ότι η βαρύτητα της άποψης που εκφράζεται αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Επίσης, η Μόσχα έχει υπογράψει συμφωνίες με την Αίγυπτο, με τον Λίβανο, πρόσφατα και με τη Συρία, ενώ απολαμβάνει και της εμπιστοσύνης (βλ. επιθυμία παρουσίας και διακριτικής τουλάχιστον εμπλοκής) από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας…

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου