Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ιράν: Εκτέλεσαν ποιητή που έγραφε για την ειρήνη!

Σχεδόν μία εκτέλεση την ημέρα από την αρχή του χρόνου - Ο Χασέμ Σαμπανί κρίθηκε ότι αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της χώρας και θεωρήθηκε «εχθρός του Θεού»Την ώρα που ο νέος Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, διατρανώνει ότι θα ακολουθήσει το μονοπάτι της μετριοπάθειας, αποκηρύσσοντας την σκληροπυρηνική ρότα που είχε διαγράψει ο προκάτοχός του, Μαχμούντ Αχμαντίνετζαντ, μία νέα εκτέλεση πολίτη θολώνει την εικόνα του φιλοδυτικού που επιδιώκει να περάσει.

Μετά τις πρώτες 40 εκτελέσεις ανθρώπων που σημειώθηκαν από τις αρχές του τρέχοντος έτος, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η λίστα μεγαλώνει με αυτή του ποιητή Χασέμ Σαμπανί.
Ο Ιρανός ποιητής και ακτιβιστής που μαχόταν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτελέστηκε καθώς κατηγορήθηκε ότι ήταν «εχθρός του Θεού» και κρίθηκε ότι αποτελούσε «απειλή για την ασφάλεια της χώρας».
Ο Σαμπανί μαζί με έναν φίλο του που ονομαζόταν Χαντί Ρασεντί απαγχονίστηκαν σε άγνωστη φυλακή, προ ημερών.
Ο 32χρονος ποιητής είχε μπει στο στόχαστρο των τοπικών αρχών όταν «ομολόγησε» σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ανήκε σε τρομοκρατική οργάνωση.
Παρόλα αυτά, αργότερα αποκάλυψε πως είχε πέσει θύμα βίας και απειλών για να προχωρήσει σε αυτή τη δήλωση.
Σε επιστολή του από τη φυλακή είχε γράψει: «Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ και οι φίλοι μου δεν έχουμε εμπλοκή σε στρατιωτική δραστηριότητα. Αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να επιτύχω ειρηνικά όσα ήθελα, μέσω ειρηνικών και πολιτιστικών δράσεων προς όφελος των καταπιεσμένων συμπολιτών μου». Μάλιστα, στην επιστολή του είχε πραγματοποιήσει έκκληση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε να επιδιώξουν μία δίκαιη δίκη για τον ίδιο και το φίλο του, ωστόσο όποιες και αν ήταν οι προσπάθειες απέτυχαν.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου