Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Κόλαφος για τον Παπανδρέου οι αποκαλύψεις του ΚΚΕ για τη ΜΚΟ με τις νάρκες

«Έχει βραβευθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει... Έχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση... Απ’ ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα», έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός το 2003 σε βουλευτές του ΚΚΕ υπερασπιζόμενος τον προφυλακισμένο Τζεβελέκο.Αίσθηση συνεχίζουν να προκαλούν οι αποκαλύψεις γύρω από την «αμαρτωλή» ΜΚΟ με το όνομα «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», η οποία «έφαγε» εννέα εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.
Μετά τη χθεσινή τοποθέτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, για την απάτη με τις ΜΚΟ, την οποία είχε αντιληφθεί μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου «έπινε ουισκάκι» (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο Περισσός επανέρχεται στην υπόθεση, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικό διάλογο, εντός της Βουλής, και ήδη από το Δεκέμβριο του 2003, ανάμεσα στη Λιάνα Κανέλλη, τον Αντώνη Σκυλλάκο και τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

Ο διάλογος, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2003, έχει ως εξής και διημείφθη στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

- Λιάνα Κανέλλη: «Θα ήθελα τη γνώμη του υπουργού Εξωτερικών και το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η οργάνωση για τις νάρκες, είναι η περιβόητη ΙΜΙ η οποία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη Βοσνία και μετέχουν Έλληνες που αποναρκοθετούν, ως μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Θέλω να ξέρω αν η ΙΜΙ χρηματοδοτείται ως μη κυβερνητική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και με τι ποσό».

- Αντώνης Σκυλλάκος: Επίσης θα αναφερθώ στην μη κυβερνητική οργάνωση που τη χρηματοδοτείτε ως υπουργείο Εξωτερικών και μαζεύει νάρκες από το Ιράκ. Η επίκληση ανθρωπιστικών λόγων δεν μπορεί να ισχύσει εδώ διότι οι δυνάμεις αντίστασης στο Ιράκ είναι κατά μιας παρανόμου κατοχής. Θα συνεχίσετε να χρηματοδοτείτε αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση, διότι βλάπτει και πολιτικά τη χώρα. Ζητούμε να σταματήσει η χρηματοδότηση και να ανακληθεί αυτό το σώμα.

- Γιώργος Παπανδρέου: «Σ' ό,τι αφορά το ΜΚΟ, είναι ελληνικό και λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ με απόλυτη διαφάνεια στο έργο του. Έχει τρία έργα κάνει: α) Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1,6 εκατομμύρια ευρώ, β) Λίβανος (2 έργα) 1,7 εκατομμύρια ευρώ και γ) Νότιο Ιράκ 1 εκατομμύριο ευρώ.

Έχει βραβευθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Έχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ’ ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα».


Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ακόμη ότι είχε αναδείξει το θέμα της δράσης της συγκεκριμένης ΜΚΟ με  πρωτοσέλιδο στο Ριζοσπάστη, αλλά και με ερωτήσεις στη βουλή, από το 2003.
   
Στις 12 Δεκεμβρίου 2003 ο Ριζοσπάστης διατύπωνε πρωτοσέλιδα την ερώτηση για τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, καθώς στο διεθνή Τύπο είχαν εμφανιστεί φωτογραφίες στελεχών της, με λεζάντα ότι πρόκειται για Έλληνες στρατιώτες στο Ιράκ.
   
Στις 13 Δεκεμβρίου 2003  η εφημερίδα αποκάλυπτε ότι πρόκειται για τη ΜΚΟ ΙΜΙ, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου 2003 επανήλθε με περισσότερα στοιχεία.
   
Από τις αποκαλύψεις του Ριζοσπάστη προέκυπτε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση λειτουργούσε ως προβιά για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ. Στη χρηματοδότησή της μάλιστα εμπλέκονταν και ελληνικές εταιρείες, που φιλοδοξούσαν να πάρουν μέρος στη λεηλασία του Ιράκ.

Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η οργάνωση αυτή είχε συνεργαστεί και με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο σήμανσης ναρκοπεδίων στον Έβρο.

Τέλος, όπως αναφερόταν στην ιστοσελίδα της εκείνη την περίοδο, αποτελούνταν από 100 άνδρες, διασπαρμένους σε 20 ομάδες.

Η «αμαρτωλή» ΜΚΟ και η δίωξη του Άλεξ Ρόντου για απιστία

Ο πρόεδρός της έχει ήδη προφυλακιστεί και δικογραφία έχει σχηματιστεί εις βάρος άλλων οκτώ εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, ο οποίος, ως γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, φέρεται να υπέγραφε, ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στη συγκεκριμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απιστία και ψευδή βεβαίωση, ενώ επί του παρόντος βρίσκεται στην Αφρική, ως εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΕ.

Ο ίδιος, δε, δηλώνει «έκπληκτος» για τα όσα λέγονται τις τελευταίες ώρες περί εμπλοκής του στην υπόθεση, τονίζοντας ότι δεν του ζητήθηκε ποτέ από τις Αρχές να καταθέσει σχετικά. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, σχολίασε ότι είναι λυπηρό, εάν εμπλέκονται υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Εάν αποδειχθεί, υποστήριξε, θα πρέπει να εφαρμοστεί ό.τι προβλέπει ο νόμος και να τεθούν σε αργία. Ερωτηθείς για ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, είπε ότι αντικειμενικά πάντα υπάρχουν και ότι προσωπικά ο ίδιος δεν έχει ποτέ δώσει εντολή σε υπάλληλο να βάλει κάπου την υπογραφή του.

Το χρονικό του σκανδάλου και οι κατηγορίες

Έχοντας ως ειδικότερο αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών, η εν λόγω ΜΚΟ «ροκάνισε» από το Ελληνικό Δημόσιο -κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004-, για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες, περίπου 9.000.000, προερχόμενα από κονδύλια της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του υπουργείου Εξωτερικών.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος οκτώ εμπλεκομένων, ενώ ο ιθύνων νους και πρόεδρος της ΜΚΟ έχει προφυλακιστεί. Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του προέδρου της συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Κώστα Τζιβελέκου, της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.).

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου