Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Κίεβο: Εννέα νεκροί σε αιματηρά επεισόδια(Φωτό και Βίντεο)

Στρατιωτικό νόμο έχει επιβάλλει σιωπηρά το καθεστώς Γιανουκόβιτς – Περισσότεροι από 150 οι τραυματίες – Αψήφησαν το τελεσίγραφο της αστυνομίας οι διαδηλωτές που κρατούν ομήρους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας - Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις - «Ντου» των αστυνομικών στο στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ουκρανία. Η βία έχει ξεφύγει στη χώρα που φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου. Σχεδόν ξαφνικά εκεί που όλοι θεωρούσαν ότι η κατάσταση αποκλιμακώνεται ξέσπασαν επεισόδια πρωτοφανούς βιαιότητας με τουλάχιστον εννέα νεκρούς.

Επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για πέντε νεκρούς, όμως διεθνή ΜΜΕ ανεβάζουν τον απολογισμό στους εννέα. Ανεξάρτητες πηγές εκφράζουν φόβους για έναν αριθμό πολύ μεγαλύτερο, που επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, όταν ομάδες ακροδεξιών επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις 100 μέτρα από το κτήριο του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, στο κέντρο του Κιέβου. Τρεις από τους νεκρούς, σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και φιλοευρωπαίοι. Στους νεκρούς ακόμη, είναι και δύο αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας πέθανε από τραύμα από σφαίρα στο λαιμό, ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150, ενώ ένας από τους διαδηλωτές έχασε το χέρι του.  Από τους τραυματίες, ακόμη, οι 30 είναι σε σοβαρή κατάσταση και φέρουν τραύματα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από ρίψη χειροβομβίδων.



Τουλάχιστον 37 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, ενώ δύο από αυτούς έχουν σπασμένα άκρα. Δύο αστυνομικοί με βάση ουκρανικά ΜΜΕ κρατούνται αιχμάλωτοι από τους διαδηλωτές.

Απολύτως ενδεικτικές της βίαιης καταστολής είναι οι εικόνες που κυκλοφόρησαν και έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.









Μάλιστα, στη χώρα -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει επιβληθεί σιωπηρά στρατιωτικός νόμος, με τις τράπεζες, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και άλλες υπηρεσίες, να μη λειτουργούν.

Την ώρα που η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και οι δρόμοι στην ουκρανική πρωτεύουσα θυμίζει σκηνικό πολέμου, η αστυνομία απέστειλε τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να δώσουν ένα τέλος στο χάος στις 18:00, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα υποχρεωθεί να επιβάλει την τάξη «με κάθε έννομο μέσο», όπως και έκανε λίγο πριν τις εννέα το βράδυ της Τρίτης, όπου εισέβαλε στο μεγαλύτερο στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από το χώρο του καταυλισμού, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης και από ό,τι φαίνεται η νύχτα θα είναι μακρά στην Ουκρανία που ζει τις χειρότερες ταραχές από τον Νοέμβριο του 2013. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να σπάσουν οδοφράγματα των διαδηλωτών και να προσεγγίσουν την Πλατεία Ανεξαρτησίας από πολλές διευθύνσεις.

Την ίδια ώρα, οι διαδηλωτές κατέλαβαν νωρίτερα και πάλι απόψε το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχε εκκενωθεί την Κυριακή στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες ακτιβιστές. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι περίπου 30 διαδηλωτές έχουν μπει στο κτίριο όπου έχει στηθεί ένας πρόχειρος σταθμός πρώτων βοηθειών. Οι μονάδες αυτοάμυνας των διαδηλωτών φυλούν την είσοδο του δημαρχείου το οποίο έχει μετατραπεί σε «γενικό επιτελείο της επανάστασής» τους.






Δραματικό μήνυμα Κλίτσκο στα γυναικόπαιδα να εγκαταλείψουν την πλατεία Ανεξαρτησίας

Εν τω μεταξύ, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι ουκρανικές Αρχές στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επανέλθει η ηρεμία στην πρωτεύουσα, ακόμη, ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από «τις γυναίκες και τα παιδιά» να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου.

«Ζητάμε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από τη Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας», είπε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αυτή πλατεία του Κιέβου.  Και όπως φάνηκε αργότερα είχε δίκιο, καθώς εικόνες που μεταδίδονται δείχνουν το στρατόπεδο των διαδηλωτών να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

«Καλούμε τον πρόεδρο (Βίκτορ Γιανουκόβιτς) και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη βίαιη αντιπαράθεση», πρόσθεσε ο ίδιος.



Νέα συνάντηση Γιανούκοβιτς με την αντιπολίτευση την Τετάρτη

 Την ώρα που η χώρα φλέγεται, νέα συνάντηση με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης θα έχει την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Άγνωστο παραμένει εάν ο προγραμματισμός της νέας συνάντησης θα φέρει προσωρινή ειρήνη στους δρόμους του Κιέβου.







Διπλωματικά «καρφώματα ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να καλεί το Κίεβο να δείξει αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα στη χώρα, ενώ και ο εκπρόσωπος της ομάδας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς φαν Μπάαλεν κάλεσε την Ε.Ε. να δράσει άμεσα για να αποτρέψει το χάος στη χώρα.

Από την πλευρά της η Ρωσία επιλέγει να κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως υπεύθυνη για τα γεγονότα στην Ουκρανία με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ να υποστηρίζει πως το χάος στην Ουκρανία οφείλεται στην Ε.Ε που δεν βλέπει τον κίνδυνο των «ακραίων και ριζοσπαστικών δυνάμεων» (των φιλοευρωπαϊκών που συντηρούν την πολιτική αστάθεια στη χώρα).



Αυστηρό μήνυμα από την Ουάσιγκτον

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».

«Εχουμε σοκαριστεί από τις βιαιότητες στο κέντρο της πόλης του Κιέβου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, καλώντας τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς «να βάλει τέλος στις συγκρούσεις» και να ξαναρχίσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση.

«Εξακολουθούμε να καταδικάζουμε τις βιαιότητες στους δρόμους και την προσφυγή στην υπερβολική βία και από τις δύο πλευρές, τις ουκρανικές αρχές και τους διαδηλωτές», πρόσθεσε η Μάγκνουσον, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «δεν θα τερματιστεί η κρίση».
«Για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πιέζουμε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ηρεμήσει αμέσως την κατάσταση και να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν)», την κεντρική πλατεία της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου είναι συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές, συνέχισε.
























ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου