Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Γκάουκ στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων: Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες των νεκρών

«Συγγνώμη εν ονόματι όσων διέπραξαν τα κτηνώδη εγκλήματα και των πολιτικών που μέχρι σήμερα δεν τα αναγνώρισαν» είπε ο Γερμανός πρόεδρος στην ομιλία του στο μαρτυρικό χωριό.«Ζητώ από όλες τις οικογένειες των νεκρών ένα μεγάλο συγγνώμη για τα κτηνώδη εγκλήματα που έγιναν εδώ». «Με αίσθημα ντροπής και πόνου συγγνώμη εν ονόματι όσων διέπραξαν τα εγκλήματα και των πολιτικών που μέχρι σήμερα δεν τα αναγνώρισαν».
Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στα Γιάννενα μαζί με τον Κάρολο Παπούλια, απευθύνθηκε στις οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 3ης Οκτωβρίου του 1943, στους Λιγκιάδες, αφού προηγουμένως κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων, εκεί όπου αναγράφονται τα ονόματα όσων χάθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα. Προηγουμένως στάθηκε απέναντι από το μνημείο ακούγοντας το προσκλητήριο νεκρών.

Κατά την ομιλία του, ο Γερμανός Πρόεδρος εμφανίστηκε συγκλονισμένος για τις «ληστείες, τις τρομοκρατικές πράξεις και τις δολοφονίες, που προήλθαν από μια χώρα, η οποία είχε μετατραπεί σε αδίστακτη δικτατορία».«Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων των φρικαλέων εγκλημάτων, που διαπράχτηκαν εδώ, αλλά και σε τόσους άλλους τόπους στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε: «Και όμως, σε τόπους, όπως αυτόν εδώ, νιώθω μια βαθιά αναστάτωση και μια διττή ντροπή, ντροπή γιατί άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στον γερμανικό Πολιτισμό, μετατράπηκαν σε δολοφόνους.

Ντρέπομαι και για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία, από την περίοδο που βήμα-βήμα άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της με κριτικό πνεύμα, έμαθε τόσο λίγα και διδάχτηκε από την ενοχή της, αναφορικά με τους Έλληνες.

Θα ευχόμουν τόσο πολύ εάν κάποιος που έδινε τότε εντολές, ή υπάκουε σε εντολές, είχε πει προ πολλού "ζητώ συγγνώμη" ή "μετανοώ" ή "λυπούμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι υπάκουσα σε εγκληματικές εντολές". Είναι αυτές οι φράσεις, που δεν έχουν ειπωθεί, είναι αυτή η ελλιπής γνώση, που θεμελιώνουν μια δεύτερη ενοχή, αφού αποκλείουν τα θύματα από τη μνήμη».Ο Πρόεδρος της Γερμανίας εξήρε τη συμβολή τού Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στη συμφιλίωση, η οποία συντελέσθηκε με την επίσκεψη στον μαρτυρικό τόπο των Λιγκιάδων. Απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια είπε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και με συγκινεί βαθύτατα κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ότι με συνοδέψατε εδώ. Σήμερα σάς είμαι βαθύτατα υπόχρεος. Το γεγονός ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το παρελθόν, αποτελεί για μένα ένα από τα μεγάλα πράγματα, που απορρέουν από τη συμφιλίωση. Δείξατε, κ. Πρόεδρε, ότι η συμφιλίωση είναι δυνατή ακόμη και όταν η λύπη είναι βαθιά, γι αυτό τρέφουμε αίσθημα σεβασμού στο πρόσωπό σας. Γι αυτήν τη συμφιλίωση, κ. Πρόεδρε, δεσμευτήκατε εσείς προσωπικά ουσιαστικά, είστε εσείς αυτή η συμφιλίωση».Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Γκάουκ είπε:

«Τα τρομακτικά γεγονότα, των οποίων τα θύματα τιμούμε σήμερα, μας επιβάλουν μια δέσμευση: να μην ξεχαστούν αυτά τα εγκλήματα».

Στις εκδηλώσεις παρέστη αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης γερμανικών οφειλών, τα μέλη της οποίας άνοιξαν πανό με τη φράση «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» γραμμένη στα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά.

Πριν αναχωρήσει από τους Λιγκιάδες, ο κ. Γκάουκ έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Υποκλίνομαι στα θύματα του τερατώδους εγκλήματος. Σεβαστείτε και προστατέψτε την ανθρώπινη ζωή και τα δικαιώματα».

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του κ. Γκάουκ στο χωριό Λιγκιάδες, κάτοικοι της περιοχής κρατούσαν πανό για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και φώναζαν «Δικαίωση».

Η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας στα Γιάννενα ολοκληρώθηκε το απόγευμα με προσκύνημα στη Συναγωγή, ως ένδειξη τιμής στην Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων.ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου