Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ για S&P

Θετικά υποδέχτηκαν οι αμερικανικές αγορές τα στοιχεία για την απροσδόκητα ισχυρή δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ το Φεβρουάριο, με τον S&P να καταγράφει νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ στις 1.877 μονάδες.

Η πορεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις προσδοκίες αναφορικά με τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ στην επερχόμενη σύσκεψη (19/3), ενώ επιβεβαιώνει και όσους υποστήριζαν πως τα τελευταία αδύναμα στοιχεία οφείλονταν στις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 175.000 θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών που τοποθετούσαν στις 152.000 τις νέες θέσεις απασχόλησης.

Η ανεργία ωστόσο ενισχύθηκε στο 6,7% το Φεβρουάριο από 6,6% τον Ιανουάριο καθώς το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε με μικρότερο ρυθμό από τον αριθμό των ανέργων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πως δια διαμορφωθεί στο 6,5% το εξεταζόμενο διάστημα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 62,941 μονάδες (0,38%) και βρίσκεται στις 16.484,83 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 5,97 μονάδων (0,14%) φτάνοντας τις 4.358,09 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 3,20 μονάδων (0,17%) και βρίσκεται στις 1.880,23 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 16 κινούνται με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Nike καθώς διαπραγματεύεται στα 79,62 δολάρια με άνοδο 1,40 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,79%. Ακολουθούν η JP Morgan Chase με κέρδη 0,88% στα 59,42 και η Goldman Sachs στα 173,81 δολάρια με άνοδο 0,70%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η General Electric (-0,88%), η Microsoft (-0,52%) και η μετοχή των McDonalds (-0,45%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ο Πρόεδρος της Fed Richmond (Lacker) ανέφερε ότι ενδεχόμενη υποχώρηση των νέων θέσεων εργασίας χαμηλότερα του επιπέδου των 100.000, θα αποτελούσε ανησυχητική ένδειξη για την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ωστόσο θεωρεί ότι η επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων οφείλεται κυρίως στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, μικρή άνοδο εμφάνισε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, στα 39,1 δισ. δολάρια (+0,3%) από την αναθεωρημένη μέτρηση των 39 δισ. δολαρίων του προηγουμένου μήνα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones είχαν προβλέψει εμπορικό έλλειμμα στα 38,4 δισ. δολάρια. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αποτελούν την τελευταία ένδειξη ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους στη διάρκεια του χειμώνα. Ενώ συνολικά οι εισαγωγές ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο, οι εισαγωγές αυτοκινήτων και καταναλωτικών αγαθών υποχώρησαν.

Είναι ασαφές το εάν αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μια πρόσκαιρη συγκράτηση από τα νοικοκυριά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ή μια μακροβιότερη τάση που θα μπορούσε να περιπλέξει την ταχύτερη αμερικανική ανάκαμψη στους επόμενους μήνες.

Στο μεταξύ, η ασθενής ζήτηση από τις διεθνείς οικονομίες έπληξε τις εξαγωγές των αμερικανικών προϊόντων, όπως αυτοκίνητα και τρόφιμα. Οι εξαγωγές καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν οριακά μόνο.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Skullcandy σημειώνει άλμα 23% στις συναλλαγές της Παρασκευής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ενώ και η Big Lots ενισχύεται 13% μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη.

Σε ανοδική τροχιά και η Foot Locker με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 6% στον απόηχο της ανακοίνωσης αυξημένων κερδών το δ’ τρίμηνο. Ειδικότερα, η Foot Locker Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη δ΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 121 εκατ. ευρώ ή 81 σεντς ανά μετοχή από τα 104 εκατ. δολάρια ή 68 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 82 σεντς από τα 64 σεντς, και οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 1,79 δισ. δολάρια έναντι των 1,71 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο χρόνο.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου