Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν υπέγραψε την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία

Ο Πούτιν υπέγραψε την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία
Το νόμο, ο οποίος ολοκληρώνει τη διαδικασία ένταξης της Κριμαίας στη ρωσική ομοσπονδία υπέγραψε την Παρασκευή (21/03) ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, αψηφώντας τους δυτικούς ηγέτες που επιμένουν ότι η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας παραμένει έδαφος της Ουκρανίας, σε μία τελετή στο Κρεμλίνο, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, υπέγραψε το νόμο, επικυρώνοντας έτσι τη συνθήκη με την οποία η Κριμαία εντάσσεται στη Ρωσία, όπως επίσης και ένα νόμο με τον οποίο δημιουργούνται δύο νέες διοικητικές περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Κριμαία και η Σεβαστούπολη.

Μπλοκάρουν συναλλαγές Ρώσων Visa και Mastercard
Οι εταιρείες Visa Inc και MasterCard Inc διέκοψαν σήμερα απροειδοποίητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για συναλλαγές πελατών πολλών ρωσικών τραπεζών έπειτα από την ανακοίνωση της επιβολής των νέων αμερικανικών κυρώσεων.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε χθες Πέμπτη συμπληρωματικές κυρώσεις εναντίον 20 Ρώσων για ανάμειξη στην ουκρανική κρίση μεταξύ των οποίων ο Μπορίς Ρότενμπεργκ και ο μεγαλύτερος αδελφός του Αρκάντι, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει μεγάλα συμβόλαια για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και είναι συνιδιοκτήτες της τράπεζας SMP και κατά της Rossiya Bank.
Η Rossiya Bank , η οποία είναι στόχος των κυρώσεων της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ότι η Visa και η Mastercard διέκοψαν απροειδοποίητα τις υπηρεσίες τους προς τους πελάτες της τράπεζας. Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και η τράπεζα SMP.
Η ΕΕ επίσης αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή μέτρων εις βάρος της Ρωσίας.
Η Ρωσία, πάντως, προτίθεται να χρησιμοποιήσει αντίμετρα απέναντι στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν.
"Υπάρχει αυτό που λέμε αμοιβαιότητα, στα Αγγλικά και στα Ρωσικά λέγεται αντίμετρα. Θα είναι συγκρίσιμα και δεν θα αρνηθώ ότι τα εξετάζουμε", πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, ωστόσο, ο Αλεξέι Μοίσεεφ δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει να υπάρξει μεγάλη επίπτωση από τις δυτικές κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και υποστήριξε ότι δεν έχει επιδεινωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε "απολύτως παράνομες" τις κυρώσεις και είπε ότι αυτές θα υψώσουν τεχνητά φράγματα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.
Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα απαντήσει προς το παρόν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα επιβάλει "προς το παρόν" κυρώσεις σε απάντηση της νέας δέσμης που ανακοινώθηκε χθες από την Ουάσινγκτον κατά μίας ρωσικής τράπεζας και ρώσων πολιτών, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
"Θεωρώ ότι οφείλουμε προς το παρόν να μην λάβουμε μέτρα απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις", δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Υπεγράφη το πολιτικό  μέρος  της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας
Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ υπέγραψε σήμερα στις Βρυξέλλες το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Με τον τρόπο αυτόν οι ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη προς την Ουκρανία, έπειτα και από την απόφασή τους να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα προσθέτοντας 12 ονόματα προσωπικοτήτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία στον κατάλογο των ατόμων που πλήττονται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου