Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Βήματα πιο κοντά στη διάσπαση από Κριμαία και Κίεβο

Επισπεύδονται το δημοψήφισμα στην Κριμαία για προσάρτηση στη Μόσχα και οι διαδικασίες συνεργασίας του Κιέβου με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες...Βήματα εγγύτερα στη διάσπαση παρά στην αποκλιμάκωση συνεχίζουν να κάνουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία. Και παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με τους ιθύνοντες της κυβέρνησης στο Κίεβο να επισπεύδουν τις διαδικασίες για συνεργασία με τις δυτικές χώρες, την ίδια ώρα που στην Κριμαία -τον έλεγχο στην οποία ουσιαστικά ασκούν οι ρωσικές δυνάμεις- τα πάντα κινούνται τάχιστα για την ολοκλήρωση της προσάρτησης στη Ρωσία.


Τις τελευταίες ώρες εντάθηκαν και τα περιστατικά έντασης ανάμεσα σε ουκρανικές και ρωσικές – ή φιλορωσικές – ομάδες. Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη νέα ουκρανική κυβέρνηση δείχνει οχυρωματικά έργα και στρατώνες ρωσικών δυνάμεων, αλλά και την παρεμβολή – κατά τους Ουκρανούς την επίθεση με πυροβολισμούς – ρωσικών δυνάμεων κατά ουκρανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους.

Πέραν αυτών στην Κριμαία από τη νύχτα της Κυριακής έπαψαν να εκπέμπουν ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ τα τοπικά μέσα επαναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση πως όλοι οι κάτοικοι της χερσονήσουν πρέπει να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ουκρανία ή την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία που θα γίνει την Κυριακή. Τόσο το Κίεβο, όσο και οι δυτικές χώρες το έχουν απορρίψει ως παράνομο, η Μόσχα έχει διαμηνύσει πως η Κριμαία είναι «καλοδεχούμενη» ενώ η τοπική κυβέρνηση λέει πως η Κριμαία θα γίνει ρωσική μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι εκτιμήσεις στο διεθνή Τύπο πληθαίνουν πως το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να αλλάξει την στάση του για συνομιλίες στον ελάχιστο δυνατό βαθμό μέχρι το δημοψήφισμα, οπότε και θα επανέλθει στη «βάση τετελεσμένων».



Την ίδια στιγμή ο αποπεμφθής πρόεδρος της Ουκρανίας, Βικτόρ Γιανουκόβιτς αναμένεται να κάνει δηλώσεις αύριο Τρίτη από τη νότια Ρωσία, όπως τουλάχιστον δήλωσε πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Μόσχα ετοιμάζει πακέτο οικονομικής στήριξης αποκλειστικά για την Κριμαία στην «περιοχή» του 1,1 δισ. ευρώ και διαμηνύει στη Δύση πως η επέμβαση είναι «σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο», την ώρα που οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική συνεργασία με την Πολωνία και το ΝΑΤΟ εξετάζει στενότερες σχέσεις με το Κίεβο.

Από την άλλη πλευρά, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ανέφερε μιλώντας στη γερμανική Bild πως η Συμμαχία έχει κάνει «σημαντικά βήματα από την Κυριακή» για την ουκρανική κρίση.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επανέλαβε την καταδίκη της ρωσικής στάσης στην Κριμαία και τόνισε πως θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη συνεργασία της Συμμαχίας με τη Μόσχα. «Ο σχεδιασμός για στενότερη συνεργασία έχει παγώσει, και οι σχέσεις θα αξιολογηθούν από την αρχή» είπε.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις στην Πολωνία ενισχύονται στο πλαίσιο κοινής στρατιωτικής άσκησης με ουκρανικές αλλά και βουλγαρικές και πολωνικές μονάδες. Στη χώρα στάλθηκαν δώδεκα F16 και, σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, μέχρι την Πέμπτη αναμένονται 300 αμερικανοί στρατιώτες για την άσκηση.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου