Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Malaysia Airlines: Ποιοι είναι οι Ουιγούροι-Τούρκοι που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία στην μοιραία πτήση

Πριν μία εβδομάδα, Ουιγούροι είχαν αιματοκυλίσει σιδηροδρομικό σταθμό στην Κίνα.H χρονική συγκυρία της εξαφάνισης του αεροπλάνου, μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία με μαχαίρια 29 ατόμων σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κούνμινγκ της Κίνας,  προκαλεί υποψίες ότι ένοπλοι από την κινεζική μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων μπορεί να εμπλέκονται στην μυστηριώδη υπόθεση με την εξαφάνιση του αεροσκάφους των Malaysia Airlines.


Ένας από τους μαλαισιανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάμειξης Ουιγούρων - τουρκόφωνων μουσουλμάνων της Κίνας επισημαίνοντας ότι Ουιγούροι απελάθηκαν στην Κίνα από την Μαλαισία το 2011 και το 2012 επειδή διέθεταν πλαστά διαβατήρια.

Οι Ουιγούροι θεωρούνται  ακόμα και από επιστημονικές έρευνες- πολύ πιο «γνήσιοι» Τούρκοι από αυτούς της σημερινής  Τουρκίας, διότι δεν έχουν αναμιχθεί καθόλου με άλλες φυλές. Οι Ουιγούροι επιζητούν την απόσχισή τους από την Κίνα και πάμπολες φορές έχουν εξεγερθεί κατά του κινεζικού κράτους, έχοντας , όπως λέγεται, την υποστήριξη της κυβέρνησης της Αγκυρας . Οι εννέα εκατομμύρια Ουιγούροι ζουν στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας. Είναι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι με προτίμηση στο σουνιτικό Ισλάμ. Εθνικά και πολιτισμικά έχουν πιο πολλές ομοιότητες με τις γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας παρά με το Πεκίνο.

Οι αναταραχές και εθνοτικές συγκρούσεις στην πολύ πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχή άρχισαν όταν Ουιγούροι ηγέτες προσπάθησαν δύο φορές στο παρελθόν να αποκτήσουν την ανεξαρτησία του «ανατολικού Τουρκεστάν» όπως επίσης αποκαλούν την περιοχή τους. Μετά την αποτυχία, τους πολλοί Ουιγούροι έφυγαν για το εξωτερικό και αρκετοί από αυτούς εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αυτονομία και πιο πολύ την ανεξαρτησία του ανατολικού Τουρκεστάν. Μία εκ των πιστών υποστηρικτών των Ουιγούρων της διασποράς είναι η Τουρκία, η οποία φιλοξένησε πολλούς εξόριστους Ουιγούρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Αμερικής το 2001 πολλοί Ουιγούροι είχαν γραφτεί σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας. Ουιγούροι αυτονομιστές κλείστηκαν στις φυλακές του Γκουαντάναμο στην Κούβα με την υποψία ότι ήταν τρομοκράτες.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου