Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Αποσύρονται τα ουκρανικά στρατεύματα από την Κριμαία

Σε 189 ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις έχουν υψωθεί ρωσικές σημαίες - Reuters: Η απόφαση ελήφθη λόγω των απειλών της Ρωσίας για τη ζωή των στρατιωτών και των οικογενειών τους στην περιοχή - Ουίλιαμ Χέιγκ: «Είμαι πολύ ανήσυχος».
Εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αποχωρήσουν από την Κριμαία έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον μεταβατικό Ουκρανό πρόεδρο, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω των ρωσικών απειλών για τη ζωή και την υγεία του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και των οικογενειών τους, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Λίγα λεπτά αργότερα, τις ανησυχίες του για την κατάσταση στην Ουκρανία εξέφρασε μέσω Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Είμαι πολύ ανήσυχος σχετικά με την Ανατολική Ουκρανία. Θα συναντήσω τους συναδέλφους μου υπουργούς Εξωτερικών στην Χάγη για να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα και τις σχέσεις μας με την Ρωσία», έγραψε ο Χέιγκ.

Στο μεταξύ, η απόφαση αυτή φαίνεται να ελήφθη, καθώς νωρίτερα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να καταλάβουν την ουκρανική ναυτική βάση στη Φεοντόσια, μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που συνέχιζε να φέρει την ουκρανική σημαία.

Όπως ανέφερε ο Βλάντισλαβ Σελέζνιοφ, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, οι Ρώσοι επιτέθηκαν στη βάση από δύο πλευρές. Η επιχείρηση διεξήχθη με ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και ελικόπτερα. Όπως τόνισε, περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στρατιώτες χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και έδεσαν τα χέρια των αξιωματικών. Τρία φορτηγά που μετέφεραν Ουκρανούς στρατιώτες δεμένους χειροπόδαρα αναχώρησαν δύο ώρες αργότερα από τη βάση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Η κατάσταση στην Κριμαία είναι περιπεπλεγμένη. Γνωρίζετε ότι τις τελευταίες ημέρες πλοία κατελήφθησαν και στη συνέχεια κατασκέχθηκαν από τους Ρώσους, παρά το γεγονός ότι όλοι οι διοικητές είχαν διαταγή να χρησιμοποιήσουν τα όπλα», παραδέχθηκε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ιγκορ Τενιούχ.

Πρόκειται για την τρίτη παρόμοια επίθεση τις τελευταίες 48 ώρες. Την ίδια ώρα, στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία έχει αναπτύξει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, επισημαίνοντας πως μπορεί να απειληθεί η περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1990.

Παράλληλα, αντάρτες που δεν αναγνωρίζουν τη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση, δηλώνουν έτοιμοι για μάχη, ενώ ήδη σε 189 ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις έχουν υψωθεί ρωσικές σημαίες.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου