Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Έπιασε και τις 1.220 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Της Εφης Γκικοπούλου 
Aπό το capital.gr

Η χθεσινή επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Eurobank καθώς και η θετική έκθεση της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες έχουν επαναφέρει πάλι κάποια αισιοδοξία στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την μεγαλύτερη αβεβαιότητα να προέρχεται πλέον από την διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.

Σημειώνεται ότι μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Eurobank σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωση της δημόσιας τοποθέτησης, έρχεται και αναθεώρηση στους δείκτες του MSCI και του FTSE.


Σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr με τον οίκο σήμερα, εκπρόσωπος της Moody’s σημείωσε πως οι οποιεσδήποτε αλλαγές επέλθουν μπορεί να μην γίνουν νωρίτερα από τις 9 του μηνός, ημερομηνία εισαγωγής των νέων μετοχών, δεδομένου ότι η εξαμηνιαία αναθεώρηση του MSCI λαμβάνει χώρα λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Μαΐου.

H Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος εκτιμά, ότι σε αυτή την φάση δεν είναι ξεκάθαρο εάν και κατά πόσο θα μετρήσει στο free float το ποσοστό των anchor investors καθώς στην συμφωνία μετόχων που έχουν κάνει με την Eurobank, μέρος αυτών, έχουν συμφωνήσει lock up για έξι μήνες. Σημειώνει επίσης ότι η στάθμιση της κάθε μετοχής εξαρτάται από το free float. Κατά συνέπεια, η Επενδυτική Τράπεζα, εκτιμά ότι η στάθμιση της Eurobank στον FTSE / ΑΤΗΕΧ Large Cap θα κυμανθεί μεταξύ 6,8%-11,7%, ενώ στον MSCI Greece εκτιμά στάθμιση 10%-18%. Το παραπάνω εύρος εξαρτάται από το ακριβές free float που θα υπολογίσουν οι οίκοι για την Eurobank.

Στο ταμπλό τώρα, σημαντικά κέρδη άνω του 4% καταγράφει ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς , του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και του Τιτάνα, και ακολουθούν ο Μυτιλιναιος (+3,72%), η ΜΙΓ (+3,09%), η ΕΧΑΕ (+2,82%) , η ΕΥΔΑΠ (+2,72%) και η Alpha Bank (+2.37%).

Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στα 2,79 ευρώ με πτώση 2,79% και η ΕΥΠΡΟ (-0,95%).

Στην σημαντικότητα της μη διολίσθησης του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 1175-1180 μονάδων, κάνουν λόγω οι χρηματιστηριακοί κύκλοι. Οι οποιεσδήποτε θετικές εξελίξεις έρχονται σε μακροοικονομικό και εταιρικό επίπεδο θα πρέπει να αντισταθμίσουν οποιαδήποτε αβεβαιότητα θα εντείνεται λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Ακόμα και οι αποχωρούσες από τον FTSE Large Cap στις 2 Ιουνίου, ΣΩΛΚ και Frigoglass καταγράφουν άνοδο, 1,70% και 1,22% αντίστοιχα.

Οι αντικαταστάτριες τους, Eurobank σημειώνει πτώση 2,82% στα 0,379 ευρώ ενώ η Βιοχάλκο καταγράφει άνοδο 3,37% στα 4,58 ευρώ.

Άνοδο καταγραφούν και οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, με την ΕΤΕΜ (+5,26%), την ΧΑΚΟΡ (+3,71%), την ΕΛΚΑ (2,40%), τη Σιδενόρ (+2,35%), την ΕΛΒΑΛ (+2,15%).

Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η Τράπεζα Αττικής όπου καταγράφει άνοδο 11,29% στα 0,138 ευρώ.

Στην αγορά των παραγώγων, το συναλλακτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ΣΜΕ της Eurobank, αφού έχει πραγματοποιήσει 5.070 συμβόλαια, με το συμβόλαιο του 25άρη να έρχεται δεύτερο με 4.079 συμβόλαια, ενώ διευρύνεται το discount στο ΣΜΕ της Eurobank έναντι της υποκείμενης στο 11,70% και αυτό της ΕΤΕ με discount 2,89%.

O τζίρος ενισχυμένος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις στα 75 εκατ. ευρώ, ενώ παραπάνω από το 1/2 αυτού έχει εκτελεστεί στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ νωρίτερα πέρασε πακέτο που αφορούσε το 1,56% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean Airlinesστα 7,24 ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου