Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

«Πόλεμος» για τα δωρεάν τρόφιμα στις λαϊκές αγορές

-Πολίτες γκρέμισαν τους πάγκους για να πάρουν ό,τι περισσότερο μπορούσαν στον Κολωνό -Κοσμοπλημμύρα και στη Θεσσαλονίκη.
Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν σήμερα στις λαϊκές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου οι παραγωγοί μοίρασαν δωρεάν τα προϊόντα τους, σε μία κίνηση διαμαρτυρίας απέναντι στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Από νωρίς το πρωί παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή, τόση που έκλεισαν πολλοί δρόμοι γύρω από τις λαϊκές, ενώ δεν έλειψε και η ένταση μεταξύ των πολιτών, για μια σακούλα τρόφιμα.
Όμως, στη λαϊκή αγορά του Κολωνού η κατάσταση ξέφυγε από κάθε όριο, καθώς επικράτησε το απόλυτο χάος.

Ο πάγκος των 100 μέτρων που έστησαν οι παραγωγοί γκρεμίστηκε στην προσπάθεια του κόσμου να αρπάξει ό,τι περισσότερο μπορεί. Σπρωξίματα, ποδοπατήματα και τσακωμοί για μία τσάντα με λαχανικά ή φρούτα μετέτρεψαν τη διαμαρτυρία των παραγωγών σε σωστό πλιάτσικο. Πολλές ήταν μάλιστα οι ηλικιωμένες γυναίκες που πήγαν στην αγορά με τα καρότσια τους προκειμένου να τα γεμίσουν με προϊόντα.

Οι παραγωγοί βλέποντας τη διαμαρτυρία τους να μετατρέπεται σε... πόλεμο και μην μπορώντας να συγκρατήσουν την ορμή του κόσμου συνέχισαν τη δωρεάν διανομή των προϊόντων τους από τα φορτηγά τους.

Ο κόσμος ήταν τόσος που στη Λένορμαν η κυκλοφορία διεξαγόταν για ώρες μόνο από μία λωρίδα.

Στον Κολωνό οι παραγωγοί πήγαν με σκοπό να μοιράσουν 65 τόνους λαχανικών και φρούτων όλων των ειδών, αλλά και 1,5 τόνο ψάρια (γόπα, γαύρο, σαφρίδια), ενώ στο Περιστέρι στήθηκαν πάνω από 100 πάγκοι με 70 τόνους προϊόντων.

Αναλυτικά οι περιοχές που διανέμονται δωρεάν προϊόντα στην Αττική:

ΑΝΩ Ν. ΣΜΥΡΝΗ στην οδό Ελλησπόντου
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ στον Άγιο Αντώνιο
ΚΟΛΩΝΟΣ στην οδό Επιδαύρου
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ στην οδό Ρήγα Φεραίου
ΝΙΚΑΙΑ στην οδό Φιλαδελφείας
ΜΕΝΙΔΙ στο Δημαρχείο (Μποσδα)
ΕΛΕΥΣΙΝΑ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως

Κοσμοπλημμύρα και στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογες εικόνες και στη Θεσσαλονίκη, καθώς δωρεάν διανομή τροφίμων πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα.

Από νωρίς το πρωί, πάνω από 150 παραγωγοί της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης βρέθηκαν στην Καμάρα, μοιράζοντας δωρεάν φρούτα και λαχανικά, όπως τομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μαρούλια.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, η κινητοποίηση θα διαρκέσει μέχρι να εξαντληθούν τα προϊόντα, ενώ το απόγευμα θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Οι παραγωγοί, την Πέμπτη 1 Μαΐου θα συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη λαϊκή του Κολωνού
και της Νέας ΣμύρνηςΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου