Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Πέντε θετικές συνεδριάσεις μετρά ο ΓΔ με κέρδη 12,30%

Της Έφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Με τις Εθνική και Alpha Bank να κάνουν την αρχή, η αγορά κινούνταν με κέρδη της τάξης του 1% μέχρι και τις 15.30 όπου ο Γενικός Δείκτης... ξέσπασε. Η άνοδος διοχετεύτηκε και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, όπως ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΧΑΕ και ο δείκτης σχεδόν άγγιξε τις 1.200 μονάδες, κλείνοντας σχεδόν στα υψηλά ημέρας, όπως είχε γίνει και στη συνεδρίαση της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Μόνο ο ΟΛΠ (-1,23%), ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,07%) και η ΕΥΔΑΠ (-7,14%) δεν ακολούθησαν στη σημερινή συνεδρίαση, με την τελευταία να πέφτει «θύμα» της χτεσινής απόφασης του ΣτΕ και να κρίνει αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της.


Ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνίστησε και σήμερα στην άνοδο, με την ΕΤΕ (+5,68%) οδηγό, πραγματοποιώντας με διαφορά την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με την Citi σε έκθεση της 14 Μαΐου να περιμένει εισροές για τον τίτλο λόγω του MSCI Rebalancing της τάξης των 205,40 εκατ. δολαρίων.

Την ΕΤΕ ακολούθησε η Alpha Bank με κέρδη της τάξης του 3,03% στα 0,68 ευρώ, η Eurobank (+2,37%) αλλά και η Τρ. Πειραιώς(+1,18%) που υπήρξε «αμέτοχη» μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης.

Δυνατή κίνηση και από την μετοχή της Frifoglass (+6,67%) που έκλεισε στο υψηλό ημέρας, της ΤΕΝΕΡΓ (+6,05%), της ΣΩΛΚ (+5,19%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+5,08%), του ΟΤΕ (+4,76%), της ΜΙΓ (+4,29%), της ΔΕΗ (+2,68%), του ΟΠΑΠ (+2,12%).

Η ΕΧΑΕ (+3,01%) ανακοινώνει αποτελέσματα 1ου τριμήνου μετά το κλείσιμο της αγοράς, με την IBG να αναμένει καθαρά κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ (+37% σε ετήσια βάση) και EBITDA 6,7 εκατ. ευρώ (+50% σε σχέση με πέρσι).

Η Jumbo (+2,46%) ανακοινώνει επίσης αποτελέσματα μετά το κλείσιμο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για EBITDA αυξημένα 9,6% σε σχέση με το περσινό 1ο τρίμηνο στα 17,1 εκατ. ευρώ.

Εκτός ταμπλό, εντυπωσιακή άνοδος για την μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (+7,06%) με την μετοχή να εισέρχεται στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης από το πέρας της συνεδρίασης της ερχόμενης Παρασκευής. Κέρδη και οι θυγατρικές του ομίλου με τη ΧΑΛΚΟΡ να ξεχωρίζει +8,73%, την Σιδενόρ (+4,35%), τα ΕΛΚΑ (+3,27%) και τα ΕΛΒΑΛ (+1,61%).

Στην αγορά παραγώγων αυξημένος ήταν ο όγκος συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, +33% σε σχέσι με τον όγκο της Παρασκευής, στα 14.880 συμβόλαια, με το συμφόλαιο να κλέινει με premium 0,6% σε σχέση με την υποκείμενη.

Και το ΣΜΕ της ΕΤΕ παρουσίασε αυξημένο όγκο συναλλαγων στα 6.637 ΣΜΕ με το συμβόλαιο να κλείνει 0,4% υψηλότερα της spot.

Στην αγορά των warrants, συνεχίστηκε το ράλι για το ΕΤΕΤΠ (+13,90%) που καταγράφει κέρδη άνω του 52% μέσα σε 5 συνεδριάσεις, το ΑΛΦΑΤΠ (+4,91%) στα 1,71 ευρώ (το υψηλό του είναι το 1,88 ευρώ) και το ΠΕΙΡΤΠ (+4,04%) στα 1,03 ευρώ.

Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα παρά την αργία σε Λονδίνο και Αμερική (στα 177,15 εκατ. ευρώ) εκ των οποίων τα 22,57 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως στην Eurobank.

Τόσο η ελληνική αγορά όσο και οι αγορές της Ευρώπης, παρά την άνοδο των ευρωσκεπτιστικιστικών κομμάτων δεν έδειξαν να επηρεάζονται αρνητικά.

Ο Draghi σε ομιλία του στη Πορτογαλία σήμερα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι πράγματι οι προσδοκίες για πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη κερδίζουν έδαφος και πως η ΕΚΤ εξετάζει μια ευρεία γκάμα βημάτων από τη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων έως και νέο τραπεζικό δανεισμό και αγορές assets προκειμένου να αποτρέψει την υπονόμευση της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη από τον εξαιρετικά αδύναμο πληθωρισμό.

Με την επίδραση του rebalancing των δεικτών να ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, όπως και αυτό των εκλογών να «χωνεύεται» από την αγορά, ως μη απειλητικό για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της, οι επενδυτές θα ψάξουν για τους επόμενους καταλύτες που θα δώσουν κατεύθυνση, όπως τα εταιρικά αποτελέσματα των εταιρειών, ο τομέας των αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά και τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου