Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ανοδικό ξέσπασμα στη Λ. Αθηνών

Της Εφης Γκικοπούλου
Από το capital.gr

"Ανάσα" για την ελληνική αγορά αποτέλεσε η σημερινή συνεδρίαση, με την χτεσινή προσδοκία να έρχεται με καθυστέρηση μίας ημέρας.

Η αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα με τις τιμές των περισσοτέρων μετοχών να έχουν αποχωρήσει σημαντικά από τα τελευταία υψηλά τους, δίνοντας το περιθώριο για ελκυστικά επίπεδα εισόδου, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.

Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι ο συσχετισμός που αναπτύσσεται πλέον μεταξύ του γενικού δείκτη τιμών και του τραπεζικού δείκτη. Πέρα από το δείκτη R (correlation coefficient), ο οποίος μετράει το συσχετισμό των δύο δεικτών, ενδιαφέρον θα έχει αν από εδώ και πέρα, θα βλέπουμε τους δύο δείκτες να κινούνται σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις.


Με την εισαγωγή και των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σήμερα φάνηκε ότι ολοκληρώθηκε μέρος από το rebalancing στη μετοχή από βασικούς δείκτες.

Μένει να ολοκληρωθεί και το «rebalancing» των εκλογών, για να διαφανεί κατά πόσο η ελληνική αγορά μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα βάσει μακροοικονομικών στοιχείων, προσδοκιών αλλά και σε μετοχές που στηρίζουν την ανάπτυξη και έχουν γερά θεμελιώδη μεγέθη.

Επιστέφοντας στο ταμπλό, ο κλάδος των τραπεζών ήταν αυτός που έκλεψε την «παράσταση», με την ΕΤΕ η οποία αφού κατέγραψε και χαμηλό 1,98 ευρώ, η προσφορά των νέων κομματιών απορροφήθηκε και έκλεισε με άνοδο +1,42% στα 2,14 ευρώ.

Η Τρ. Πειραιώς και η Alpha Bank υπήρξαν θετικές καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και με ανεβασμένο όγκο συναλλαγών, και κλείσιμο στο 1,48 ευρώ και 0,63 ευρώ αντίστοιχα, χαμηλότερα βέβαια των τελευταίων ΑΜΚ. Εντυπωσιακή άνοδος και στη μετοχή της Eurobank (+8,76%) στα 0,36 ευρώ.

"Αποσυμπίεση" και σε δεικτοβαρείς τίτλους όπως η ΔΕΗ (+9,79%), η Frigoglass (+9,37%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+9,35%), ο ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΣ (+7,46%), ο ΟΤΕ (+7,01%), ο Τιτάνας (+6,05%), την ΕΧΑΕ (+5,26%), τον ΟΠΑΠ (+4,81%) και την ΕΥΔΑΠ (+3,93%).

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών ίσως ενόψει εκλογών φάνηκε ότι η συναλλακτική δραστηριότητα δεν διαπέρασε τα επίπεδα των προηγούμενων πτωτικών συνεδριάσεων και διαμορφώθηκε κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, στα 268,22 εκατ. ευρώ με το 80% να συγκεντρώνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και αν προσθέσουμε την μετοχή του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και της Jumbo το ποσοστό αυτό άγγιξε το 92%!

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση τα κέρδη περιορίστηκαν μόνο στο +3,16% στις 1.095,67 μονάδες με τα ΕΛΚΑ(+12,14%) πρωταγωνιστή και ακολούθησε ενδεικτικά η μετοχή της INTKA (+10,78%), τα ΕΛΒΑΛ (+7,65%), του  ΟΛΘ (+4,05%) και της ΣΙΔΕΝΟΡ (+4%). Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 2,10 εκατ. ευρώ.

Εκτόνωση και στην αγορά των warrants, με το warrant της ΕΤΕ να καταγράφει άνοδο 22,81% με σημαντική άνοδο του όγκου συναλλαγών, και ακολούθησε το warrant της Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς με κέρδη 9,66% και 7,02% αντίστοιχα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου