Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Tι απαντά το ΤΑΙΠΕΔ για την Ελαφόνησο

Tι απαντά το ΤΑΙΠΕΔ για την Ελαφόνησο
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της ένταξης της παραλίας στην Ελαφόνησο στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ως δημόσια προς πώληση περιουσία το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση που επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Σε διευκρινίσεις (μετά το θέμα για την Ελαφόνησο) για το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου που έχουν «περάσει» στο ΤΑΙΠΕΔ, προέβη αυτήν τη φορά το Ταμείο.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, όλα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και για τον συγκριμένο λόγο, ο κατάλογος των ακινήτων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ εδώ και δέκα μήνες, ώστε να γνωστοποιείται τι ανήκει στο Δημόσιο και πώς πρόκειται να αξιοποιηθεί στο μέλλον.

Το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι, ακολουθώντας την πάγια διαδικασία που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος (Ν.3986) για την αξιοποίηση ακινήτων, αναπτύσσει τα ακίνητα που περιέρχονται σε αυτό με απόλυτα διαφανή και θεσμική διαδικασία, στην οποία καταρτίζεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης, τα οποία τίθενται σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια γνωμοδοτεί επ' αυτών το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εξάλλου, υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ, στον ίδιο νόμο αναφέρεται ρητά ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση αξιοποίησης, η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες είναι ελεύθερη και εξασφαλισμένη.
Στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ προστίθεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια, το Ταμείο έχει πετύχει να συμβασιοποιήσει 1,8 δισ. ευρώ από αξιοποιήσεις ακινήτων που παρέμεναν επί δεκαετίες αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα και να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια περίπου 10 δισ. ευρώ για την ανάπτυξή τους.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου