Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

"Επαναφορά" στις 1.270 μονάδες για το Γενικό Δείκτη

Της Έφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Σε κλίμα ρευστοποιήσεων, κυρίως στα blue chips αλλά και στις τράπεζες, ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές του Χρηματιστηρίου  Αθηνών τη Δευτέρα. Ο Γενικός Δείκτης με περιορισμένο όγκο συναλλαγών, διέσπασε καθοδικά κάποια στιγμή και τις 1.270 μονάδες στις οποίες κατά την έναρξη της συνεδρίασης της προηγούμενης Πέμπτης η αγορά ξεκίνησε με ανοδικό χάσμα στις 1.282,95 μονάδες.

Η αδυναμία τόσο των blue chips όσο και αυτή των τραπεζών ήταν έκδηλη σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης, με τον τραπεζικό δείκτη να υποαποδίδει και να κλείνει με απώλειες 3,03%.

Κάτω του ψυχολογικού ορίου των 1,70 ευρώ όπου έγινε η τελευταία ΑΜΚ, έκλεισε η Τρ. Πειραιώς(-6,67%) ενώ ήταν η πιο εμπορεύσιμη μετοχή, κλείνοντας στα 1,68 ευρώ. Τονίζεται ότι το warrant της στο οποίο οι εγγραφές ξεκινούν την Πέμπτη, έγινε «out of the money» καθώς η υποκείμενη αξία έκλεισε κάτω από την τιμή άσκησης του 1,7680 ευρώ.

Με αρνητικά πρόσημα και οι λοιπές τραπεζικές μετοχές με την Alpha Bank να κλείνει 2,67% χαμηλότερα και την Eurobank να καταγράφει απώλειες 2.46%, ενώ ηπιότερες πιέσεις δέχτηκε ο τίτλος της ΕΤΕ (-0,70%).

Πτώση άνω του 3% κατέγραψαν οι μετοχές των Jumbo, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Πτώση κατέγραψαν και οι ΕΥΔΑΠ (-2,87%), ΕΕΕ (-2,78%), ΦΦΓΚΡΠ (-2,62%) και ΕΧΑΕ (-2,04%).

Μόνο η INTRALOT ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε θετικό έδαφος, κλείνοντας στα 2,08 ευρώ.

Αντίθετα η μεσαία κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσε της μεγάλης, κλείνοντας με απώλειες 0,51% έναντι 2,92% της μεγάλης.

Η Lamda Development που ήταν "κομμένη" σήμερα για το δικαίωμα στην ΑΜΚ, κατέγραψε κέρδη 2,47% στα 4,98 ευρώ, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο τζίρο.

Η ΑΡΑΙΓ κράτησε τα 8,15 ευρώ ενώ δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου του 1 ευρώ είναι όσοι διακρατήσουν την μετοχή μέχρι το πέρας της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Ο ΟΛΘ ύστερα από εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 12,82%, έκλεισε με πτώση 2,06% αλλά με ασήμαντο όγκο συναλλαγών (424 τεμάχια).

Στα παράγωγα, το συμβόλαιο του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης γύρισε σε οριακό premium μετά τις δημοπρασίες και εφόσον κρατηθήκαν τα επίπεδα των 1.270 μονάδων Ο όγκος συμβολαιών ήταν σχετικά ενισχυμένος, έχοντας υπόψη τον αντίστοιχο της υποκείμενης, με 6.959 συμβόλαια.

Η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε πολύ χαμηλότερη του μέσου ετησίου επιπέδου των 151 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 105,57 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 9,54 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεδομένου ότι η αγορά έκλεισε το ανοδικό χάσμα και διακράτησε τις 1.270 μονάδες και η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε συντηρητική, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά δεν έδειξε σημάδια «sell off» παρά την άσχημη εικόνα σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές όπως αυτή της Τρ. Πειραιώς. Μένει να διαφανεί αν η πτώση του τζίρου είναι απόρροια απαραίτητης τεχνικής διόρθωση ή εισερχόμαστε σε καλοκαιρινή διάθεση όποτε και θα γίνει το σύνηθες.

Δημοσίευμα της New York Times όπου κάνει λόγο για χάσιμο του μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα της κυβέρνησης μετά το ανασχηματισμό, βάρυναν σίγουρα το κλίμα. Οι ενδοκυβερνητικές εντάσεις ενδέχεται να κλιμακωθούν ενόψει ψηφίσματος του νομοσχεδίου για τη «μικρή» ΔΕΗ, εκτιμούν κύκλοι της αγοράς.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου