Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Αργεντινή: Ετοιμάζει πρόταση προς τα hedge funds για να αρθεί το αδιέξοδο




Η κυβέρνηση της Αργεντινής αναμένεται να παρουσιάσει σε αμερικανικό δικαστήριο την πρόταση της για συνέχιση των συνομιλιών με τους πιστωτές της σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέα χρεοκοπία, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Μια ομάδα από hedge funds συνεχίζει να απαιτεί την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων από την πτώχευση του 2001. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η Αργεντινή θα πρέπει να αποζημιώσει και τα hedge funds εφόσον συνεχίζει να εξυπηρετεί τους ομολογιούχους που δέχτηκαν τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα το 2005 και το 2010. Η Αργεντινή αναδιάρθρωσε σχεδόν το 93% των ομολόγων στις δύο ανταλλαγές χρέους που πραγματοποίησε το 2005 και το 2010."Η Αργεντινή θα κάνει μια νέα παρουσίαση στο αμερικανικό δικαστήριο σήμερα ζητώντας νέες συνθήκες για τις διαπραγματεύσεις οι οποίες είναι δίκαιες και αφορούν το 100% των ομολογιούχων", δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Jorge Capitanich.

Τα ομόλογα της χώρας σημειώνουν ράλι μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί. Το ομόλογο σε δολ. ΗΠΑ λήξης 2033 διαπραγματεύονταν στα 87 cents στο δολάριο τη Δευτέρα από περίπου 84,5 cents την Παρασκευή, σύμφωνα με traders. Η απόδοση στα ομόλογα αυτά υποχώρησε στο 10,07% από 10,45%.

Η νέα πρόταση της Αργεντινής έρχεται ενώ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η χώρα θα πρέπει να καταβάλει τις πληρωμές τόκων στα αναδιαρθρωμένα ομόλογα τα οποία, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αμερικανικών δικαστηρίων, η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να πληρώσει εάν δεν πληρώσει και τα hedge funds.

Εάν η Αργεντινή χάσει τις πληρωμές τόκων ποσού άνω των 500 εκατ. δολ. στις 30 Ιουνίου, το χρέος της θα περάσει σε τεχνική χρεοκοπία και η κυβέρνηση θα έχει μια περίοδο 30 ημερών για να αποφύγει μια νέα πτώχευση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Αργεντινή εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει μια αρχική πληρωμή στα hedge funds που αρνήθηκαν να ενταχθούν στις προηγούμενες συμφωνίες. Έτσι θα κερδίσει χρόνο για να ζητήσει την παράταση των διαπραγματεύσεων ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε έναν διακανονισμό.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου