Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014

Ψηφοφορία των ηγετών της Ε.Ε. για τον πρόεδρο της Κομισιόν ζητά ο Κάμερον-Επιμένει να μη θέλει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου ανίκανο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί αναγκαίες για την Ευρώπη - Θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να εμποδίσει την εκλογή του.Να ψηφίσουν εάν επιμείνουν στο όνομα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν θα ζητήσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον από τους ηγέτες της ΕΕ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είναι έτοιμος να αναγκάσει τους ομολόγους του των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν με ψηφοφορία για το μελλοντικό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον επιμένουν να επιβάλουν τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως έγινε γνωστό από κύκλους του περιβάλλοντός του.


Ο Κάμερον, που θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου φεντεραλιστή και όχι ικανό να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί αναγκαίες για την Ευρώπη, έχει προειδοποιήσει ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να εμποδίσει την εκλογή του.

Η υποψηφιότητα του Γιούνκερ πάντως, εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) από το οποίο προέρχεται, θα στηριχθεί και από τους εννέα Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες χωρών της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά από μια άτυπη σύνοδο που είχε μαζί τους στο Παρίσι. Ο Γιούνκερ χαίρει της εμπιστοσύνης και πολλών συντηρητικών ηγετών, αρχής γενομένης από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Για να εξασφαλίσει την εκλογή του ο Γιούνκερ χρειάζεται τη στήριξη της πλειοψηφίας των 28 ηγετών καθώς και να συγκεντρώσει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σύνοδος κορυφής στην οποία θα αποφασιστεί ποιος θα αντικαταστήσει τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Επιτροπής είναι προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όμως ο Κάμερον θέλει να αναβληθεί αυτή η απόφαση μέχρι να βρεθεί κάποιος άλλος υποψήφιος για τη θέση.

Εάν ωστόσο οι άλλοι ηγέτες αρνηθούν να εξετάσουν την πιθανότητα να αναζητήσουν κάποιον άλλον υποψήφιο, τότε ο Βρετανός πρωθυπουργός θα απαιτήσει να γίνει ψηφοφορία, όπως ανέφερε μια πηγή του περιβάλλοντός του.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου