Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Σκληρό ράπισμα στην Τουρκία από Ε.Ε. «δια χειρός» Κασουλίδη

- Ευρωπαϊκό μήνυμα η "κοινή θέση" της Ε.Ε. αύριο στο Συμβούλιο Σύνδεσης Άγκυρας - Ε.Ε.
- Η κυπριακή πλευρά πέτυχε τρεις βασικούς αντικειμενικούς σκοπούς της εξωτερικής της πολιτικής
- Υποδείξεις προς την Τουρκία για σεβασμό της απόφασης του ΕΔΑΔ για τα 90 εκατ. σε αποζημιώσεις
- Συνδέεται η απελευθέρωση των κινήσεων των Τούρκων πολιτών με τήρηση των δεσμεύσεων προς όλα τα κράτη-μέλη
- Βρετανικό lobbying υπέρ των τουρκικών θέσεων εντός Ε.Ε.
Με την Ελληνική προεδρεία επετεύχθη μια "κοινή θέση" των 28 αναφορικά με το ότι πρέπει και οφείλει η Άγκυρα να σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο της επιδίκασε το ποσό των 90 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση για τα τεκταινόμενα της εισβολής το 1974.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ" στην "Κοινή Θέση" συμπεριελήφθη το εξής: "Η Ε.Ε. υπενθυμίζει ότι υπό το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρήσουν τις τελικές αποφάσεις του Δικαστηρίου σε οποιανδήποτε υπόθεση είναι διάδικοι."

Αυτή η συμπερίληψη οφείλεται στην προσπάθεια του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, μετά από την δημόσια δήλωση Νταβούτογλου περί μη συμμόρφωσης με την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Εξάλλου, δύο ακόμα θέσεις θα πρέπει να μας χαροποιούν, καθώς η Ε.Ε. εκφράζει τις ανησυχίες της για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θεωρήσεων διαβατηρίων στην Τουρκία το οποίο θεωρείται πιθανόν να περιορίσει σημαντικά τις κινήσεις ευρωπαίων πολιτών εντός τουρκικού εδάφους, με γνώμονα την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα για ελευθερία πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως, χωρίς διακρίσεις των πολιτών της Ε.Ε. στην τουρκική επικράτεια.

Η Τουρκία ως γνωστόν καθώς δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη - μέλη, την Κύπρο, παροτρύνει τους Κύπριους πολίτες όπως υποβάλουν αιτήσεις ως πολίτες της "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης"...

Εξίσου σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι η Ε.Ε. διακηρύττει την σφοδρή της επιθυμία να υπάρξει θετική εξέλιξη στο ζήτημα της επικύρωσης της Συμφωνίας Επανεισδοχής από την Τουρκία και την άμεση εφαρμογή της, χωρίς χρονοτριβές.

Μάλιστα, η Ε.Ε. εκφράζει την δυσαρέσκειά της για την δημόσια δήλωση της τουρκικής πλευράς ότι δεν είναι στις προθέσεις της η εφαρμογή της εν λόγω Συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ε.Ε. ξεκαθαρίζει παράλληλα, και συνδέει το ζήτημα αυτό με την ελευθεριοποίηση θεωρήσεων διαβατηρίων Τούρκων πολιτών οι οποίοι και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ταξίδια εντός χωρών της Ε.Ε., βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό της Άγκυρας στο ζήτημα αυτό.

Ωστόσο, σε ένα άλλο επίπεδο αυτό της προπαγάνδας επί των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η Βρετανική πλευρά με τις παγίως φιλοτουρκικές της θέσεις, καταβάλλει προσπάθεια από κοινού με την Σουηδία και την Φινλανδία να υπάρξει απενοχοποίηση της Τουρκικής στάσης, μέσω της αναγνώρισης των πολιτικών που υποτίθεται εφαρμόζει η Άγκυρα προς διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών στο νήσι...

Μετά από μια διμερή διπλωματική κόντρα με την Βρετανία επετεύχθη ένας συμβιβασμός με την Λευκωσία να αναγνωρίζει την "θεωρητική" συμβολή της Άγκυρας, κάτι που ήδη έχει διατυπωθεί από Ε/κ πλευράς και δημοσίως, αλλά με την επισήμανση ταυτόχρονα ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει μια πιο ενεργό στάση επί της όλης διαδικασίας.

ΠΗΓΗ newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου