Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Στα επίπεδα της αρχής του έτους ο Γενικός Δείκτης

Της Έφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Με απώλειες της τάξης του 2,5% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Γενικός Δείκτης το μήνα Ιούνιο, ενώ στο εξάμηνο καταγράφει κέρδη 0,77%... εξανεμίζοντας περαιτέρω την απόδοσή του από την αρχή του έτους. Η διορθωτική φάση ξεκίνησε τον μήνα Απρίλιο και συνεχίστηκε και τον Ιούνιο.

Σε μηνιαία βάση τα... προσχήματα κράτησε η μετοχή του ΟΠΑΠ, καταγράφοντας κέρδη 5,6% και την ακολούθησε η ΕΥΠΡΟ (+5,5%), η Jumbo (+4,7%), η ΜΙΓ (+4,3%), η ΕΤΕ (+3,1%) και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3%). 


Τις χειρότερες επιδόσεις είχε η μετοχή της Τρ. Πειραιώς (-11%), η Eurobank (-9.3%), η ΜΟΗ (-8,9%), ο ΜΥΤΙΛ (-8,2%), η ΕΧΑΕ (-6,3%), η ΤΕΝΕΡΓ (-5,2%) και η Alpha Bank (-4.4%).

Η αγορά πέρα από τη μετεκλογική εβδομάδα (30 Μαΐου-6 Ιουνίου) όπου κατέγραψε κέρδη της τάξης του 5,11%, κινήθηκε διορθωτικά, ελλείψει σημαντικών νέων και καταλυτών καθώς και λόγω των νέων ανησυχιών για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ενόψει των stress test της ΕΚΤ τον Νοέμβριο και με το πολιτικό βαρόμετρο να ανεβαίνει εν μέσω ψηφίσματος στο πρώτο θερινό τμήμα της βουλής για τη «μικρή» ΔΕΗ την Τετάρτη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ψήφιση μπορεί να πάρει παράταση για το δεύτερο θερινό τμήμα που ξεκινά στις 22 Ιουλίου όπου πιστεύεται ότι η συνοχή των βουλευτών θα είναι λιγότερο «αντάρτικη».

Υποτονική συνεδρίαση η σημερινή χωρίς κανένα ενδιαφέρον πέρα από το «φως» που έδωσε η ΔΕΗ στις δημοπρασίες, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας και καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 3,96% και την ακολούθησε η μετοχή της TENEΡΓ (+3,65%) και της Jumbo (+3.10%).

Με ήπια κέρδη έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης (+0,24%), ο οποίος καθηλώθηκε από τις πιέσεις που δέχτηκε για άλλη μια μέρα η μετοχή της Eurobank (-2,38%), ενώ η Αlpha Bank έκλεισε αμετάβλητη στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Η Τρ. Πειραιώς κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος, στα 1,62 ευρώ, ενώ η ΕΤΕ κινήθηκε με κέρδη καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, κλείνοντας στα 2,67 ευρώ.

Η Bank of America Merrill Lynch, σε σημερινή της έκθεση προχώρησε στην εκ νέου κάλυψη της μετοχής της ΕΤΕ δίνοντας σύσταση “buy” και τιμή-στόχο τα 3,30 ευρώ. Ενώ, σύσταση “overweight” διατηρεί για τις τρεις ελληνικές τράπεζες που καλύπτει η JP Morgan και παράλληλα αυξάνει τις τιμές-στόχους, με "προτιμώμενη" μετοχή αυτή της Εθνικής η οποία προσφέρει, σύμφωνα με τον οίκο, περιθώρια ανόδου της τάξης του 35%.

Στις λοιπές μετοχές η μετοχή της ΜΙΓ, της ΙΝΛΟΤ και των ΕΛΠΕ κατέγραψαν πτώση 3%, 1,46% και 1,37% αντίστοιχα.

Η μετοχή της ΕΕΕ έκλεισε οριακά χαμηλότερα στα 16,91 ευρώ, με την εταιρεία να ανακοινώνει το delisting των ADRs που έχει στο New York Stock Exchange εντός του Ιουλίου.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση, υποαπέδωσε της μεγάλης κυρίως μέσω πιέσεων που δέχτηκε η μετοχή της Lamda (-3.20%), της ΣΩΛΚ (-3,13%), της Attica Bank (-2,10%) και του ΦΟΥΡΛΗ (-1,3%).

Το δικαίωμα της LAMDA, ΛΑΜΔΑΔ, βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, σημειώνοντας πτώση -64%. Από την Παρασκευή που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης τα 0,524 ευρώ καταγράφει πτώση 385%, ενώ το arbitrage για αγορά LAMDA μέσω δικαιωμάτων διευρύνθηκε στο 3,4% στο κλείσιμο.


αγορά Lamda ταμπλό
1 μετοχή 4,54            4,54 €
αγορά Lamda μέσω δικαιώματος
  δικαίωμα τιμή δικαιώματος νέες μετοχές τιμή νέων μετοχών κόστος
1   0,11 0,795                             4,25 €        4,39 €



Ήπιες διακυμάνσεις στα Warrants με το ΕΤΕΤΠ (+1,02%), το ΑΛΦΑΤΠ (+1,65%) και το ΠΕΙΡΤΠ αμετάβλητο στα 0,98 ευρώ, ενώ την Τετάρτη ολοκληρώνεται και τυπικά η δεύτερη περίοδος άσκησης του ΠΕΙΡΤΠ, με τη συμμετοχή να αναμένεται και εδώ μηδενική.

Η καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα (στα 87 εκατ. ευρώ), ενώ έγιναν και προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,5 εκατ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου