Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Μύκητας που ελέγχει τον εγκέφαλο μετατρέπει τον ξενιστή σε άβουλο ον (Βίντεο)

Τα πραγματικά ζόμπι θα είναι απλά πλάσματα με κανονική όρεξη που απολαμβάνουν χαλαρές βόλτες στην παραλία και φυσιολογικό φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί το παθογόνο που μετατρέπει τον ξενιστή σε ζόμπι, ουσιαστικά δεν απαιτεί πολύπλοκες συμπεριφορές προκειμένου να αναπαραχθεί, όπως το να δαγκώνει άλλους ανθρώπους, ωστόσο ελέγχει πλήρως τον εγκέφαλο του ξενιστή.

Παραδείγματα τέτοιων ζόμπι, έχουν εντοπίσει οι ερευνητές σε αποικίες μυρμηγκιών που μολύνονται από τον συγκεκριμένο παρασιτικό μύκητα ο οποίος αναλαμβάνει τον έλεγχο του μυαλού τους.
Τι προκύπτει μεταξύ του ξενιστή και ενός παράσιτου χωρίς δικό του εγκέφαλο είναι μια μάχη πολύ διαφορετική και πολύ πιο μεθοδική από οτιδήποτε έχει ποτέ ονειρευτεί το Χόλιγουντ.
Για πολλούς από εμάς είναι δύσκολο να αισθανθούμε άσχημα για τα μυρμήγκια, αλλά είναι εντελώς ανησυχητικό να παρακολουθούμε τον παρασιτικό μύκητα του γένους Ophiocordyceps να καταλαμβάνει κυριολεκτικά τον εγκέφαλο ενός ξενιστή.
Τα μυρμήγκια που έχουν προσβληθεί από το μύκητα, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, κάνουν μία πολύ συγκεκριμένη, σχεδόν ψυχαναγκαστική διαδρομή μέσα στο δάσος, ενώ δαγκώνουν σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις τα φύλλα.
Οπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Χιουζ συμπεριφορικός οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια «Ολα αυτά συμβαίνουν με αξιοσημείωτη ακρίβεια το μεσημέρι, παρουσιάζοντας ένα από τα πιο περίπλοκα παραδείγματα χειραγώγησης του ξενιστή από το παράσιτο»

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου