Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014

Ζακ Αταλί: Το Game of Thrones είναι ο κόσμος που έρχεται

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το Game of Thrones γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία; Σύμφωνα με τον οικονομολόγο και πρώην σύμβουλο του Μιτεράν, Ζαν Αταλί, γιατί πολύ απλά περιγράφει τον κόσμο που έρχεται μετά το τέλος της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας και δεν είναι άλλος από έναν νέο θεαματικό Μεσαίωνα όπου καμία εξουσία δεν είναι σταθερή.
Ο Ζακ Αταλί σε άρθρο του, όπως δημοσιεύει η huffington post, αναφέρεται σε μία πληθώρα σειρών, οι οποίες όπως λέει είναι απολαυστικές αλλά ωθούν στην ταχύτερη δυτικοποίηση του πλανήτη. Οσον αφορά το Game of Thrones σημειώνει: «Και εμφανίστηκε το Game of Thrones, η πιο μεγάλη σειρά, αυτή που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, η πιο καταπληκτική για όσα λέει για την εποχή μας. Μια παραγωγή του αμερικανικού καναλιού HBO, εμπνευσμένη από τα μυθιστορήματα του R.R. Martin, η οποία παίχτηκε ήδη σε τρεις σεζόν και η τέταρτη παίζεται τώρα, σε ένα κλίμα παγκόσμιας υστερίας που δεν έχει ξαναϋπάρξει.

Η σειρά αφηγείται τις πολιτικές διαμάχες ενός φανταστικού Μεσαίωνα, στις φανταστικές ηπείρους των Westeros (Δύση) και Essos (Ανατολή). Παρακολουθούμε αρχικά, στο τέλος μιας περιόδου ξηρασίας επί μια δεκαετία, τη μάχη πολλών οικογενειών για την απόκτηση του Σιδερένιου θρόνου στα Επτά Βασίλεια. Στη συνέχεια, με την επιστροφή του ψυχρού καιρού, απειλητικά τέρατα έρχονται από τον Βορρά, ενώ η τελευταία κληρονόμος μιας ξεπεσμένης δυναστείας προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία.
Τρία είναι τα στοιχεία που κάνουν αυτή τη σειρά ακαταμάχητη: Πρώτον, το πρωτοφανές μπάτζετ που ξόδεψαν οι παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν παραγωγούς, ειδικά εφέ και ηθοποιούς υψηλού επιπέδου. Στη συνέχεια τα social media πολλαπλασιάζουν την επιρροή της. Ετσι, το 9ο επεισόδιο της τρίτης σαιζόν έκανε τα περισσότερα τουίτς όσο ποτέ στην ιστορία του twitter, ενώ ένα ιστορικό βίντεο στο youtube δείχνει τις αντιδράσεις των θεατών του πλανήτη, ενώ το παρακολουθούν. Οι παραγωγοί της σειράς κατέληξαν μάλιστα στην απόφαση να μη μηνύουν πλέον τις παράνομες αναρτήσεις στο διαδίκτο από την Netflix, γιατί μεγαλώνουν την επιρροή της.
Τέλος, και χωρίς καμιά αμφιβολία, η επιτυχία της βρίσκεται στο γεγονός ότι το σενάριο της σειράς δείχνει αυτό που θα ζήσει σύντομα ο πλανήτης μας: ένα είδος νέου Μεσαίωνα, γεμάτου βία, αταξία, φυσικές καταστροφές, πολεμικούς ηγέτες, μάχες εξουσίας με γρήγορες εναλλαγές. Το Game of Thrones περιγράφει τον κόσμο που έρχεται μετά το τέλος της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας, έναν νέο θεαματικό Μεσαίωνα όπου καμία εξουσία δεν είναι σταθερή και όπου όλα επιτρέπονται.
Μπορούμε να αρνηθούμε την παγκοσμιοποίηση, Μπορούμε να κλειστούμε στον μικρόκοσμό μας. Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτό είναι αδύνατο: Ο νέος Μεσαίωνας είναι εδώ. Μας γοητεύει. Είναι γεμάτος ωραίες ιστορίες και υποσχέσεις. Γεμάτος βαρβαρότητα επίσης. Μας περιμένει. Εμείς πρέπει να δούμε πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε»

ΠΗΓΗ postin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου