Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Άνοδος με... διστακτικό τζίρο

Της Έφης Γκικοπούλου 
Aπό το capital.gr

Οι ανησυχίες για τις πορτογαλικές τράπεζες χτες αναβίωσαν μνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, προκαλώντας σπασμωδική υποχώρηση σε όλα τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια, με τις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Είτε το θέμα της πορτογαλικής τράπεζας είναι μεμονωμένο φαινόμενο είτε επεκταθεί, οι επενδυτές βρήκαν την αφορμή που ψάχνανε για να αποκομίσουν τα πρόσφατα κέρδη τους από το ράλι που επιδίδονται πολλοί ξένοι δείκτες εδώ και καιρό, διοχετεύοντας την ρευστότητα τους σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και τα αμερικανικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα.
Η κατάσταση υπενθύμισε στην Ευρώπη ότι δεν έχει αφήσει πίσω της τα προβλήματα και ο σημαντικότερος φόβος έγκειται στο ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να αναγκαστούν να διασώσουν για άλλη μια φορά τις προβληματικές τους τράπεζες, οδηγώντας τους επενδυτές σε μη διακράτηση δημοσίου χρέους, αυξάνοντας έτσι τις αποδόσεις και την αύξηση του κόστους δανεισμού για τις κυβερνήσεις και βλάπτοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών οι οποίες κατέχουν μεγάλα ποσά των εγχωρίων δημόσιου χρέους.

Στην Ελλάδα, έχουμε ακόμα τις μνήμες τι συνέβη στις ελληνικές τράπεζες πριν από τέσσερα χρόνια.

Πέρα από τις εξωτερικές πιέσεις που δέχτηκε χτες η εγχώρια αγορά, η μετριοπαθής επίδοση και της ελληνικής έκδοσης δεν βοήθησε στην κατάσταση με το Γενικό Δείκτη να μετράει πλέον -0,96% από την αρχή του έτους.

Αν και η αγορά σήμερα αντιδρά ανοδικά, πολλοί είναι αυτοί στην αγορά που είναι προβληματισμένοι για την πορεία της καθώς η αδυναμία να αντιδράσουμε υπήρξε ex Espirito Santo.

Οι πτωτικές συνεδριάσεις με μεγάλους όγκους συναλλαγών και οι ανοδικές με ισχνούς, όπως και η σημερινή, καθιστούν μη βιώσιμη κάποια αναχαίτιση του Γενικού Δείκτη, πέρα από τεχνικής αντίδρασης.

Μετά τον καταποντισμό των τελευταίων ημερών, οι τράπεζες αντιδρούν ήπια ανοδικά με την ΕΤΕ (+3,29%), την Τρ. Πειραιώς (+2%), την Alpha Bank (+1.29%) και την Eurobank (+0,86%).

Στον υπόλοιπο 25αρη, η ΕΧΑΕ σημειώνει άνοδο 2,6%, η ΕΕΕ (+2,29%), ο ΟΤΕ (+1,35%), ο ΟΠΑΠ (+1,33%).

Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ καταγράφει πτώση 1,56%, η ΕΥΠΡΟ (-1%) και ο ΟΛΠ (-0,80%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει η ΑΡΑΙΓ (+2,5%) και η Attica Bank (+2,31%) ενώ το Ιατρικό σημειώνει πτώση 9,25% με 500 τεμάχια μόνο.

Μικρή πτώση για τη Lamda Development στα 4,62 ευρώ, ενώ χτες η TPG-Axon Management L.P ανακοίνωσε ότι στις 19 Ιουνίου προχώρησε σε αγορά 3,497,599 μετοχών, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda στο 7,88%.

Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε  χαμηλά επίπεδα και διαμορφώνεται στα  41,33 εκατ. ευρώ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες του "πυρήνα" της Ευρώπης, ενώ μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν αυτά της Νότιας με το πρωταγωνιστή το χρηματιστήριο της Λισσαβόνας όπου ενισχύεται 1,34% και ακολουθεί της Ελλάδας και της Ιταλίας με κέρδη από 1,14% αντίστοιχα και της Ισπανίας σημειώνοντας άνοδο 0,89%.

Στο ταμπλό, μετά την άρση αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της πορτογαλικής Banco Espirito Santo, η μετοχή κινείται με έντονες διακυμάνσεις καταγράφωντας άνοδο έως και 11,98% στο χρηματιστήριο της Λισσαβόνας. Ο δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου PSI 20 ενισχύεται 2%.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,32%, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,39% ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,26%.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου