Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Το Ισραήλ συνεχίζει την ισοπέδωση της Γάζας (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Το Ισραήλ συνεχίζει την ισοπέδωση της Γάζας (pics+video)
Ο  Νετανιάχου  απέκλεισε κάθε κατάπαυση του πυρός - «Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε
Η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει για τέταρτη ημέρα την επιχείρησή της εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς, χωρίς να είναι σε θέση να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα. Η διεθνής κοινότητα, ανήσυχη, απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός γρήγορα.
Δύο νέες επιδρομές σήμερα το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν τον θάνατο έξι ανθρώπων, μεταξύ τους μια γυναίκα, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα "εξέφρασε τον φόβο του για μια κλιμάκωση της έντασης και τόνισε την ανάγκη όλες οι πλευρές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των αμάχων και την αποκατάσταση της ηρεμίας.
kl1
Οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες για να διευκολύνουν την παύση των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένης της επανόδου στη συμφωνία εκεχειρίας του Νοεμβρίου του 2012", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση για εκεχειρία κατά την έναρξη χθες της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, επαναλαμβάνοντας τις "εκκλήσεις του προς τις δύο πλευρές για μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση".
Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την "ανησυχία του" στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για την κατάσταση στη Γάζα, τονίζοντας ότι "πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση" μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
kl2
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως όσο συνεχίζεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν θα επανέλθουν στον κανονικό τους ρυθμό.
Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες σε επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας. Συνολικά, τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 515 έχουν τραυματιστεί σε τέσσερις ημέρες, ενώ η Χαμάς και η συμμαχική της οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ έχουν εκτοξεύσει από την Τρίτη τουλάχιστον 500 ρουκέτες και οβίδες εναντίον του Ισραήλ, εκ των οποίων περισσότερες από 100 αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος
Δεν υπάρχουν νεκροί στην ισραηλινή πλευρά, αλλά δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
kl3
Οι σειρήνες ήχησαν εκ νέου χθες βράδυ στην Ιερουσαλήμ, 80 χλμ. από τη Γάζα, πριν από μια νέα σειρά ισχυρών εκρήξεων.
Δύο ρουκέτες έπληξαν ακατοίκητες περιοχές, η μια κοντά στον εβραϊκό οικισμό Μα'αλε Αντουμίν, ανατολικά της Ιερουσαλήμ και η άλλη κοντά σε ισραηλινή στρατιωτική φυλακή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Δύο ακόμη αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος. Στο Τελ Αβίβ, την οικονομική πρωτεύουσα, είχαν ριφθεί και άλλες ρουκέτες νωρίτερα χθες.
Ο νέος κύκλος βίας είναι ο πιο αιματηρός μετά την επιχείρηση "Αμυντικός Πυλώνας" (το Νοέμβριο του 2012), στόχος του οποίου ήταν επίσης ο τερματισμός της ρίψης ρουκετών από τη Γάζα.
kl4
Η βία ξέσπασε μετά την απαγωγή στις 12 Ιουνίου και στη συνέχεια τη δολοφονία τριών ισραηλινών σπουδαστών στη Δυτική Όχθη, που το Ισραήλ απέδωσε στη Χαμάς, ενώ ακολούθησε η δολοφονία ενός νεαρού Παλαιστινίου, τον οποίο εβραίοι εξτρεμιστές έκαψαν ζωντανό στην Ιερουσαλήμ.

- Τα παιδιά εκτίθενται στον κίνδυνο -
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου από την πλευρά του απέκλεισε κάθε κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz. "Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη", δήλωσε.
"Τα αποτελέσματα του Τσαχάλ (ισραηλινού στρατού) είναι επί του παρόντος σημαντικά και θα συνεχίσουμε την επίθεση εναντίον της Χαμάς και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων", δεσμεύτηκε ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν.
Η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε χθες 110 "θέσεις τρομοκρατών" στη Λωρίδα της Γάζας -- που τελεί από το 2007 υπό τον έλεγχο της Χαμάς-- αυξάνοντας σε 860 τον αριθμό των επιδρομών από την έναρξη της επιχείρησης Protective Edge τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Τα νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ισραηλινή επιδρομή σκότωσε εννέα κατοίκους της Γάζας που παρακολουθούσαν τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Αργεντινής και Ολλανδίας σε καφενείο κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις στο νότο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων.
kl5
Επίσης, στην Χαν Γιούνις, τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν όταν τα σπίτια τους βομβαρδίστηκαν. Ένας πέμπτος ανήλικος σκοτώθηκε σε επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Σε ανθρωπιστικό επίπεδο, η Αίγυπτος άνοιξε εκ νέου τα μεθοριακά φυλάκια της Ράφας και τα νοσοκομεία στο βόρειο Σινά τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για να δεχθούν παλαιστίνιους τραυματίες, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των παιδιών DCI-Παλαιστίνη, 14 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα την Τρίτη και την Τετάρτη.
Σε ανακοίνωσή της η UNICEF προειδοποιεί για τα "καταστροφικά δεινά" που υφίστανται τα παιδιά και στις δύο πλευρές.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσε όλες τις πλευρές να "προστατεύσουν τους αμάχους και το ιατρικό προσωπικό από το φαύλο κύκλο της βίας".
kl6
Κλιμάκωση
Ωστόσο, η αεροπορική επιχείρηση, που ερήμωσε τους δρόμους της Γάζας, δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τις επιθέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ. Οι δύο οργανώσεις διαθέτουν ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, όπως η εγχώριας κατασκευής M75, όλο και μεγαλύτερης ακριβείας.
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών κατά της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ, της Χάιφας, 160 χιλιόμετρα βόρεια και του πυρηνικού κέντρο της Ντιμόνα, στο νότο.
Σύμφωνα με τον Φιράς Αμπι Αλι, εμπειρογνώμονα στο ινστιτούτο IHS Country Risk, η Χαμάς "έχει εμπλακεί σε μια κλιμάκωση που στοχεύει να ωθήσει το Ισραήλ σε μια χερσαία επιχείρηση".
"Εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη και πολύπλοκη εκστρατεία", παραδέχτηκε ο Νετανιάχου στο τέλος συνεδρίασης του συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ το Ισραήλ πιθανόν να επιλέξει μια χερσαία επίθεση κατά της Γάζας, καθώς έχουν κληθεί 40.000 ισραηλινοί έφεδροι.
Οι Παλαιστίνιοι και οι χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) κάλεσαν τον ΟΗΕ να "τερματίσει την ισραηλινή επιχείρηση".

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου