Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

«Η Νίκη της Σαμοθράκης ανήκει στην Ελλάδα. Γυρίστε τη πίσω κλέφτες!»

«Η Νίκη της Σαμοθράκης ανήκει στην Ελλάδα. Γυρίστε τη πίσω κλέφτες!»
Το Μουσείο του Λούβρου ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook την είδηση της ολοκλήρωσης της συντήρησης της Νίκης της Σαμοθράκης και της επιστροφή της στη θέση της στο κεφαλόσκαλο της δυτικής πτέρυγας του μουσείου μετά από εντατικές εργασίες συντήρησης δέκα μηνών.
Η ανάρτηση αυτή όμως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
«Θέλει να πετάξει πίσω στην πατρίδα της. Αφήστε την ελεύθερη», ήταν ένα από τα σχόλια που ήρθαν ως απάντηση.
«Η Νίκη της Σαμοθράκης ανήκει στην Ελλάδα. Γυρίστε την πίσω κλέφτες!», έγραψε ένας άλλος χρήστης, ενώ ένας ακόμη τόνισε:

«Κλέψατε ένα κομμάτι πέτρας. Το πνεύμα είναι δικό μας. Δεν μπορείτε να το κλέψετε. Όταν έρθει η ώρα θα σας κλέψουμε τον Πύργο του Άιφελ. Θα χάσετε τα πάντα...».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν ήταν μόνο ελληνικής καταγωγής αλλά και ξένοι που ζητούν την επιστροφή του αγάλματος στην Ελλάδα.
Τα κομμάτια του γλυπτού βρέθηκαν τμηματικά και στην αρχή η Νίκη εκτίθετο στο Λούβρο δίχως τον κορμό και τα φτερά της αλλά και δίχως την πλώρη, τα κομμάτια της οποίας οι Γάλλοι ειδικοί στην αρχή είχαν εκλάβει ότι ανήκαν σε τύμβο και τα είχαν αφήσει στη Σαμοθράκη.
Η ανεύρεση άρχισε το 1863 από μια αρχαιολογική αποστολή στην οποία επικεφαλής ήταν ο Κάρολος Σαμπουαζό (1830-1909), υποπρόξενος της Γαλλίας στην Αδριανούπολη.
Ενώ έσκαβαν σε μια χαράδρα στις 15 Απριλίου του 1863, στα βόρεια του νησιού, ένας Έλληνας εργάτης φώναξε στον Σαμπουαζό «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!» - ήταν η μισή Νίκη της Σαμοθράκης.
Ο Σαμπουαζό ήρθε αμέσως σε επικοινωνία με τον πρέσβη της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη και εκείνος φρόντισε η Υψηλή Πύλη να δώσει τότε έγκριση για να αποπλεύσει γαλλικό πολεμικό πλοίο και να φορτώσει τη Νίκη της Σαμοθράκης για τη Γαλλία.
Το άγαλμα έφτασε στο Λούβρο στις 11 Μαΐου του 1864 και δύο χρόνια μετά εκτέθηκε για πρώτη φορά.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου