Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Ματέο Ρέντζι: Αντί να σκεφτόμαστε τον Αριστοτέλη μιλάμε για την κρίση!


«Αν η Ευρώπη έβγαζε ένα selfie θα έδειχνε την εικόνα της κούρασης και σε ορισμένες περιπτώσεις της ανησυχίας», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός - Αν είναι να ενοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές γραφειοκρατίες, τότε η Ιταλία θα ξεπεράσει τους πάντες είπε αυτοσαρκαζόμενος ο Ρέντζι

«Αν η Ευρώπη έβγαζε ένα selfie θα έδειχνε την εικόνα της κούρασης και σε ορισμένες περιπτώσεις της ανησυχίας. Επίσης θα βλέπαμε το πρόσωπο της ανίας. Είναι κατανοητό». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ιταλικής προεδρίας ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.Με μια ομιλία - ύμνο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ο Ματέο Ρέντσι, που έγινε δεκτός από τους δημοσιογράφους ως ο απόλυτος σταρ αναγκάζοντας τον Μάρτιν Σουλτς να ζητήσει πολλές φορές από τους φωτογράφους να απομακρυνθούν για να ξεκινήσει την ομιλία του, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την Ιταλία για να παρουσιάσει την κατάσταση στην Ε.Ε.

«Μιλάμε για την Ελλάδα και την Ιταλία. Ποια είναι τα πράγματα που μας δείχνουν οι δύο χώρες; Η σχέση ανάμεσα στον Περικλή και τον Κικέρονα; Η Ελλάδα είναι η αγορά και η Ιταλία το φόρουμ; Ο Παρθενώνας και το Κολοσσαίο; Δεν σκεφτόμαστε αυτά τα πράγματα. Ούτε την έννοια της ζωής όπως την έθεσε ο Αριστοτέλης και ο Δάντης. Αντίθετα σκεφτόμαστε την Κρίση. Επειδή είναι ακόμα βαθιά η πληγή που άφησε», δήλωσε ο κ. Ρέντζι.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε πως το μεγάλο στοίχημα δεν είναι απλώς να απαριθμήσουμε μια σειρά οικονομικών στόχων, αλλά να κάνουμε το παν ώστε η Ε.Ε να ξαναβρεί την ψυχή της. Διότι αν είναι απλώς να ενοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές γραφειοκρατίες, τότε η Ιταλία θα ξεπεράσει τους πάντες είπε με αρκετή δόση χιούμορ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας. «Εκπροσωπώ μια ιδρυτική χώρα της Ε.Ε η οποία συνεχίζει να συμβάλλει χρηματικά στην Ε.Ε. Είμαστε ανάμεσα σε εκείνους που δίνουν περισσότερα χρήματα στην Ε.Ε από όσα παίρνουμε και είμαστε υπερήφανοι για αυτό» δήλωσε ο κ .Ρέντζι, ρίχνοντας την... μπηχτή του για το γεγονός ότι η ιταλική οικονομία δανείζει και επιδοτεί χώρες όπως η Ελλάδα.

«Δεν ζητούμε από την Ευρώπη τις αλλαγές που η ίδια η Ιταλία δεν είναι σε θέση να κάνει»

Ο Ματέο Ρέντζι επανέλαβε στο Στρασβούργο πως δεν ζητεί χαλάρωση των όρων αλλά απλώς το σεβασμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ενώ τόνισε πως ο ίδιος μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας και δεν κατηγόρησε ποτέ την Ε.Ε για τα δομικά προβλήματα της Ιταλίας.

«Είπαμε στην Ιταλία πως τα προβλήματα δεν οφείλονται στην Ευρώπη αλλά στα δικά μας εσωτερικά ζητήματα. Δεν κατηγορήσαμε την Ευρώπη. Είπαμε την αλήθεια. Και ήδη εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις. Εμείς οι ίδιοι οι Ιταλοί πρέπει να αλλάξουμε. Δεν ζητούμε από την Ευρώπη τις αλλαγές που η ίδια η Ιταλία δεν είναι σε θέση να κάνει. Η Ιταλία πρώτη θα αλλάξει και πιστεύουμε στην Ε.Ε. Υπάρχει η Σταθερότητα αλλά πρέπει υπάρχει και η ανάπτυξη. Δεν είναι ιταλικό αίτημα Είναι ευρωπαϊκό. Χωρίς ανάπτυξη η Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον» δήλωσε ο κ. Ρέντζι.

Ο Ματέο Ρέντζι έκλεισε την ομιλία του με αναφορές και πάλι στην Ελλάδα, λέγοντας πως η Κρίση σαν τον Οδυσσέα μπορεί να φτάνει στο τέλος της αλλά πρέπει να θυμηθούμε και τον Τηλέμαχο και το μέλλον της νέας γενιάς.

«Όταν υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν ήμουν καν 18 ετών. Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε όπως ο Τηλέμαχος. Η Ε.Ε είναι μια κατάκτηση που πρέπει καθημερινά να ανανεώνεται Να είμαστε άξιοι κληρονόμοι της παράδοσης αλλά να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον στην επόμενη γενιά των Ευρωπαίων».


ΠΗΓΗ protothema


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου