Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ποια έξοδος από το Μνημόνιο; Η καταιγίδα ήρθε τελικά από τον Σόιμπλε!

«Δεν έχει εξαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος» λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών - Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ απαντούν: «Ναι, υπάρχει ένταση και αναταράξεις, αλλά συζητάμε για την επόμενη μέρα και αυτό είναι ένα βήμα μπροστά»
Την ολοκλήρωση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και τη «νέα φάση» της ελληνικής οικονομίας.



Ουσιαστικά, ο Βόλφγκανγκ Σοιμπλε ξεκαθαρίζει ότι συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο και τους όρους που θα την συνοδεύουν, δεν μπορεί να ξεκινήσει, εάν προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους-δανειστές της.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, ο χερ Σόιμπλε χαρακτήρισε «κλειδί» για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, ζητώντας και αυτός την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στο τελεσίγραφό του προς την Αθήνα, ο έμπιστος της Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα, η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί, γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί» -κάτι που, όπως ανέφερε, είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Γι' αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας πως είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει -ή να μην κάνει- μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να έχει εξαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

«Έτσι είναι. Πρώτα θα ολοκληρωθεί η ανασκόπηση και μετά θα έρθει η συμφωνία». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δόθηκε από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

«Είναι προϋπόθεση να ολοκληρωθεί το review» σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, για να προσθέσουν μέ νόημα: «Ωστόσο, εμείς συζητάμε για την επόμενη μέρα και το γεγονός ότι συζητάμε είναι ένα βήμα μπροστά. Δεν λέμε ότι είναι μία συζήτηση χωρίς προβλήματα, χωρίς αναταράξεις. Και οι άλλοι έχουν τις θέσεις τους».


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου