Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Οι Ρωμιοί του Λιβάνου διατρανώνουν την Ελληνικότητά τους

Η διαχρονική παρουσία των Ελληνορθοδόξων (Ρουμ Ορτοντοξ) του Λιβάνου και της Συρίας, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε την Κυριακή, η νεολαία του κόμματος της «Καθ’ Ημάς Ανατολής». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βζίζα της επαρχίας Άλ Κούρα στο βόρειο Λίβανο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ελληνορθόδοξοι και θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους των Ελλήνων της Αντιοχείας.
Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε ανάπτυξη των ιστορικών δεδομένων που σχετίζονται με τη διάδοση και επικράτηση της ελληνικής γλώσσας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μιλιέται από την αρχαιότητα και φτάνει με δυσκολίες έως τις μέρες μας.
 
Ο πρόεδρος του ελληνορθόδοξου κόμματος της «Καθ’ Ημάς Ανατολής» Δημήτρης Αλ Χούρι, επεσήμανε στους συμμετέχοντες πως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ιστορική ρωμαϊκή ταυτότητα τους και να είναι περήφανοι για την ελληνική γλώσσα, που μιλούσαν οι πρόγονοί τους πριν από την αραβοποίηση της Βυζαντινής Μέσης Ανατολής, το 634 μ.Χ.
 
Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα της πολιτικής αναδιοργάνωσης των ρωμιών της Καθ’ Ημάς Ανατολής και εξέφρασε την ικανοποίηση και τα αισθήματα περηφάνιας που αποκόμισε από την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα. Ο ίδιος εξήρε επίσης την παρουσία μελών από την Συρία, όπως, το Χαλέπι, την Έμεσα, από χωριά της λεγόμενης κοιλάδας των χριστιανών και Μχαρντε και κλίμα φορτίστηκε όταν απευθυνόμενος στους Ρωμιούς της Συρίας τους δήλωσε: «Δεν είστε μόνοι σας αδέλφια εσείς. Να είστε βέβαιοι πως στο πλευρό στέκεται ο θεός φύλακας και προστάτης, μαζί του σας παραστέκονται όλοι οι ρωμιοί… από τον Λίβανο, την Ελλάδα μέχρι τη Ρωσία».
 
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των νεκρών που έπεσαν θύματα των πρόσφατων επιθέσεων των τζιχαντιστών στο Λίβανο, με τη χορωδία να ψάλλει στα  ελληνικά και στα αραβικά. Στη συνέχεα επισκέφτηκαν το βυζαντινό κάστρο της πόλης, όπου διασώζονται ερείπια αρχαίου ελληνικού ναού.
 
Στο γεύμα που ακολούθησε, το νέο χορευτικό συγκρότημα της νεολαίας του κόμματος, χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της περιοχής, αλλά και χορούς του Πόντου.
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου