Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Σε κατάργηση της νομικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στοχεύει η Τουρκία

Βρυξέλλες:«Η τουρκική θέση έναντι της κρίσης που δημιούργησε το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει απαράδεκτη γιατί όχι μόνον στοχεύει στη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στην κατάργηση της νομικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασσουλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κύριο θέμα του Συμβουλίου ήταν η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, ιδιαίτερα υπό το φως της δράση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.
Στην παρέμβασή του ο κ. Κασσουλίδης στάθηκε κυρίως στο θέμα της Συρίας, τονίζοντας την ανάγκη μελέτης εναλλακτικών προσεγγίσεων από την Ένωση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επαναφορά της σταθερότητας στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, οι απόψεις και οι ιδέες του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης. Αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο που δυνητικά θα μπορούσαν να παίξουν το Ιράν κι η Σαουδική Αραβία – και γενικότερα οι αραβικές σουνιτικές χώρες – στις προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση στη Συρία. Επανέλαβε επίσης την ανάγκη πρακτικής ενίσχυσης της ασφάλειας και σταθερότητας της Ιορδανίας και του Λιβάνου, στο πλαίσιο της περιφερειακής στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμησης της απειλής του Ισλαμικού Κράτους¨.
Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, διεξήχθη συζήτηση για τις εξελίξεις στη Λιβύη, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπερναντίνο Λεόν. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της Ένωσης με τις γειτονικές της Λιβύης χώρες, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου.

 Χθες το βράδυ, ο κ. Κασσουλίδης μετείχε σε άτυπη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με την υπάτη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, Φεντερίκα Μονγκερίνι. Οι υπουργοί είχαν επίσης συνάντηση με τους Επιτρόπους κ.κ. Χαν και Στυλιανίδη.


ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου